Datorită gustului, texturii, bogăţiei de vitamine şi minerale, bananele sunt un produs apreciat de mulţi consumatori. Cei care au gustat o banană proaspătă, culeasă dintr-un bananier, spun, însă, că bananele din supermarket au un gust diferit de cele culese din pom. Adevărul e că bananele nu sunt nici pe departe un produs ecologic. Acestea sunt trecute prin zeci de chimicale nocive în timpul cultivării lor şi coapte artificial prin gazarea cu etilena. Vezi mai jos toate detaliile.

America de Sud şi ţările din insulele Caraibe sunt cei mai mari exportatori de banane din lume, unde sute de mii de hectare de monoculturi constau doar din bananieri – o adevărată industrie care nu ţine cont de rotaţia culturilor, ci toarnă zeci de chimicale şi pesticide ca fructele să arate perfect pentru consumatori.
Pentru a limita pagubele create de ciuperca Fusarium, numită popular ,,boala Panama’’, producătorii au scos la înaintare arsenalul chimic. O documentare în domeniu arată că bananele sunt produse într-un mod nesănătos pentru oameni şi mediul înconjurător. Industria bananelor foloseşte insecticide, fungicide, pesticide, fertilizatori chimici, împrăştiaţi cu avionul ori aplicaţi manual de către muncitorii cu măşti pe faţă. Chimicale neurotoxice sunt absorbite de banane, iar din sol ajung şi în apele râurilor din apropierea plantaţiilor.
În procesul de cultivare, snopul de banane este înfăşurat în pungi, în care se introduce insecticid, pentru a proteja fructele de dăunători. Aşa cresc bananele până sunt culese. În plus, află că nicio banană, existentă în supermarket, nu a fost culeasă coaptă. Bananele sunt culese verzi, sortate, spalate în apa cu clor, iar înainte de a părăsi ţara lor de origine acestea sunt date cu o chimicală pentru a-şi păstra mai mult timp prospeţimea. Coaja bananelor e plină de chimicale!
În acelaşi timp, producătorii folosesc un fungicid, imazalil, care să împiedice pătarea bananelor. Ajunse în ţara de destinaţie, bananele sunt coapte artificial prin gazare cu etilena, pentru a putea fi vândute în supermarketuri şi pieţe. Acestea se coc în spaţii întunecate cam 3-7 zile, iar în funcţie de programul de ,,coacere’’, bananele pot ieşi mai galbene sau mai verzi. Din cauza că bananele sunt culese crude, grăbirea chimică a maturării lor denaturează caracteristicile fructului. Bananele îşi pierd aroma, iar gustul nu mai este acelaşi ca la un fruct copt natural.
Şi aspectul e altul. Bananele maturate natural au un luciu specific, datorat stratului de ceară secretat de fruct, pe când cele coapte artificial au o tentă mată. Urmăreşte în videoul de mai jos cum ajung bananele în magazinele şi pieţele noastre.