Senzaţia de foame se poate accentua în sezonul rece, întrucât nevoile metabolice bazale cresc uşor. Din cauza frigului iarna ne mişcăm mai puţin, iar alimentaţia poate deveni mai consistentă. Ia în considerare aceste sfaturi, pentru a evita riscul îngrăşării în sezonul ,,alb’’!
Specialiştii susţin că iarna, din cauza zilelor mai scurte, creierul secretă mai puţină serotonină, iar asta amplifică uşor necesitatea de alimentare. În acelaşi timp, iarna facem mai puţină mişcare, iar lipsa efortului fizic, s-a constatat, te face să mănânci mai mult.
Dacă faci sport, arzi caloriile şi în timpul somnului
Important este să nu renunţi la mişcare în sezonul friguros. Sportul te va ţine departe de dorinţa de a mânca mult, reglează apetitul, creşte secreţia de endorfine şi reduce senzaţia de foame. În plus, exerciţiile fac somnul sănătos, iar acesta te ajută şi mai mult să nu te îngraşi. Dacă faci sport, vei arde bine caloriile inclusiv în timp ce dormi.
Ieşi la soare, pentru mai multă serotonină
Chiar dacă e cu “dinţi”, soarele îţi face bine. Lumina solară stimulează secreţia serotoninei, care te ajută să-ţi echilibrezi apetitul şi să doreşti să mănânci mai puţin.
Bea apă, ca să potoleşti foamea
Apa poate aboli senzaţia de foame. Bea întâi un pahar de apă, dacă simţi că te copleşeşte foamea. Lipsa apei în organism poate mima uneori starea de foame. Se poate întâmpla ca după un pahar de apă băut să nu mai ai aceeaşi senzaţie de foame.
Consumă un fruct înainte de masă şi vei ingera mai puţine calorii
Dacă vei mânca o porţie de fructe cu 15-20 de minute înainte de masă, vei scădea aportul de calorii la masa respectivă cu până la 20%. Fructele aportă apă, fibre dietetice şi îţi vor oferi rapid saţietate.
Mănâncă supe şi ciorbe, pentru o hidratare suplimentară a corpului
Iarna riscăm să bem mai puţine lichide, de aceea suplimentarea hidratării cu o ciorbă sau supă, ce aduce mai puţine calorii decât alimentele solide, este chiar binevenită. Opteaza pentru ciorbe calde din legume – sfeclă, rădăcină de ţelină, morcov, ceapă, ghimbir, bogate în nutrienţi.
Consumă boboase iarna, pentru că au multe poteine şi oferă saţietate
Leguminoasele boboase, precum mazărea, fasolea, lintea, năutul conţin fibre şi proteine. Iar consumul a 160g de orice fel de boabe pe zi ajută la slăbit, potrivit revistei de specialitate Obesity. Carbohidraţii complecşi din boboase oferă energie, saţietate şi cresc secreţia de serotonină, hormon de care vorbeam mai sus.
Dovleacul conţine vitamine şi reglează poftele
Cercetătorii brazilieni susţin că persoanele care au mâncat în sezonul rece varză, spanac, portocale şi dovleac au reuşit în şase luni să-şi reducă considerabil greutatea corporala. Dovleacul este o sursă bună de nutrienţi, precum vitaminele A, C, E, grupului B, acid folic, kaliu, dar şi fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan. Dovleacul aduce vitamine în organism, iar acestea controlează poftele. Îl poţi consuma şi crud, dat prin răzătoare, ca pe o porţie de fructe.
Mănâncă puţin şi mai des, ca să nu trezeşti foamea
În timp ce eşti atentă la cantitatea alimentelor ingerate, consumă porţiile mici mai des, ca să nu ai foame şi să menţii metabolismul activ. Migdalele sau nucile la gustări oferă iarna saţietate îndelungată, vitamine, minerale şi proteine.
Poţi face seara activităţi diverse, care să te abată de la mâncat. Dar, să ştii că o plimbare activă la aer liber, timp de 30-40 de minute, sportul, alergarea reduc dorinţa de a mânca şi îmbunătăţesc somnul. Continuă sa faci mişcare iarna şi îngrijeşte-ţi silueta, pentru a întâmpina primăvara în cele mai dornice ţinute, pe care abia aştepţi să le îmbraci!