Pepenele verde este o sursă bună de vitamina A, B6, C, kaliu, dar şi pigmenţi antioxidanţi naturali, precum licopenul și citrulina. Fiind un aliment consumat din abundenţă în timpul verii, puţini ştiu faptul că ingerat în cantităţi excesive, pepenele verde poate prezenta un pericol pentru organism.
O femeie ar fi mâncat singură un pepene întreg, de 9 kilograme. Deşi iniţal nu se simţea rău, la câteva ore au început probleme, precum greţuri, ameţeli, vomă, atac de panică, dereglări ale ritmului cardiac. La urgenţă, medicii i-au spus că stările de rău erau provocate chiar de pepenele pe care îl consumase.
Pepene verde conține cantități mari de licopen, mai mari decât roşiile. Acest pigment conferă pepenilor culoarea roşie şi poate acționa ca un antioxidant puternic ce reduce riscul de cancer și multe alte boli. Pepene verde conține de asemenea cantități moderate de potasiu, un mineral considerat esențial pentru funcționarea corespunzătoare a tuturor celulelor corpului, organelor și țesuturilor. Un alt element nutritiv în pepenele verde, numit citrulina, este transformată în arginină, un aminoacid din componenţa proteinelor.
Deși o cantitate moderată de licopen este considerată sănătoasă, iar 1-1,5 căni de pepene conţin 9-13 mg de licopen, o cantitate de 30 mg şi mai mult de licopen ingerată poate conduce la efecte secundare adverse, precum tulburări gastrointestinale, însoţite de greață, vărsături, diaree, indigestie și balonare.
3 trucuri să alegi un pepene perfect copt
Consumând cantităţi mari de alimente care conțin potasiu, cum ar fi pepenele verde, poate afecta negativ sănătatea persoanelor diagnosticate cu hiperkaliemie sau prea mult kaliu în sânge.
Hiperkaliemia poate avea ca rezultat efecte cardiovasculare periculoase, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii, un puls slab sau absent, stop cardiac. Rinichii elimină de regulă excesul de potasiu din organism. Însă, atunci când aceştia nu functionează corespunzător, din cauza anumitelor probleme de sănătate, consumul alimentelor bogate în kaliu, poate produce tulburări în organism.
În timp ce adulții sănătoși au nevoie de un aport alimentar de 2000 mg de kaliu pe zi, 3 căni de miez de pepene conţin în jur de 560 mg de potasiu, însă această cantitate poate fi prea mare pentru persoanele ce suferă de tulburări renale grave.
Harbuzul – beneficii pentru frumuseţe!
Consumul unei cantităţi mari de pepene, poate produce de asemenea reacţii similare unui medicament numit sildenafil, pe care barbăţii îl administrează pentru disfuncţii erectile, potrivit Texas A&M University. Arginina, produsă de citrulină după consumul de pepene verde, se pare stimulează în organism oxidul nitric, substanţă care relaxeaza vasele de sânge, similar preparatului erectil. Pot există mai multe motive pentru impotenţa sexuală, dar oxidul nitric, stimulat suplimentar de la consumul de pepene verde ar putea ajuta la creşterea nivelului fluxului sanguin la nivelul organelor sexuale, potrivit livestrong.com.