Datorită proprietăților lor nutritive, produsele lactate se regăsesc constant în dieta consumatorilor. Pe rafturile magazinelor sunt prezente zeci de asortimente de lactate de producție autohtonă sau de import. Doar oare sunt aceste produse de o înaltă calitate și care să conțină doar ingrediente naturale, din lapte?
Produsele lactate falsificate au invadat ţările vecine, Ucraina şi Federaţia Rusă. Cum stau lucrurile, la acest capitol, în țara noastră?
Reporterii emisiunii „Moldova, ţară de minune”, împreună cu inspectorii de la Protecţia Consumatorului au cumpărat din câteva magazine zeci de mostre de lactate, pe care le-au trimis la două laboratoare independente, pentru a afla dacă nu cumva şi lăptării autohtoni ne hrănesc cu lactate care nu au văzut picătură de lapte.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Au fost achiziționate 14 feluri de produse lactate autohtone, mai exact câte cinci mostre de unt, câte trei mostre de brânză proaspătă de vaci, câte patru feluri de smântână, şi câte două feluri de cașcaval.
Produsele au fost codificate și au fost testate la indicii de fractie masică a gasimilor şi originea grasimilor vegetala, animala sau mixtă.
Probele au fost expediate la laboratorul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară din Capitală, dar și la un laborator din Bucureşti unde au mai fost expediate şi două mostre de lapte pasteurizat. Ce au arătat rezultatele analizelor?
„Un rezultat negativ, adică nu s-a constatat faptul utilizarii grasimilor vegetale, este un rezultat bun. Sunt utilizate numai grasimi lactate”, spune șef directie de la Agentia pentru protectia consumatorilor, Veaceslav Ciuhrii, pentru publika.md.
La începutul acestui an, şi specialiștii din cadrul Agenției Naționale de Siguranță au efectuat câteva prelevări de produse lactate din reţele de supermarket dar şi de la fabrici. Iată ce au arătat investigaţiile de laborator.
„Unii producatori produc caşcaval unde nu trebuie să fie grasime vegetală, dar ea este. – În ce proporţie ? – Şi 20 şi 40 %. Unii producatori, vorbim despre unt, la fel au falsificat. Şi evident în lapte. – Și în lapte adaugă grăsimi vegetale? – Da se întâmpla și așa ceva”, a menționat director adjunct, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Ion Toma.
Producătorii şi importatorii care ar fi plasat pe piaţă lactate falsificate riscă amenzi simbolice, cel mult 7.500 de lei. Spre exemplu în România amenzile ajung până la 200 de mii de lei. Mai mult ca atât, este făcut public numele producătorilor neoneşti.
„România a luat hotarârea acelui name and shame, acea lista a rusinii, li se dau numele opratorilor economici în asa fel ca si Românii sa cunoasca daca producatorul sau amablatorul a gresit ceva sau a folosit o practica incorecta”, a confirmat directorul general al ANPC, România, Paul Anghel.
Potrivit specialiştilor, de regulă pentru falsificarea lactatelor se foloseşte uleiul de palmier care ar avea consecinţe nefaste asupra organismului uman. Și nu doar! Uleiul de palmier nu prezintă nici pe departe valoarea nutritivă atribuită grăsimilor naturale din lapte. Prin urmare, atunci când achiziționăm produse lactate cu grăsimi vegetale, lipsim organismul de vitaminele liposolubile precum A, D, E, K, calciu și acizi grași esențiali, proteine, conținute în lapte.
Medicii spun că produsele de lapte cu conţinut de ulei vegetal procesat conduc la dezvoltarea bolilor metabolice și cardiovasculare, predispun la îngrășare, îmbătrânire precoce și deficiențe nutriționale în organism.