Ce foloseşti în prăjituri: bicarbonat de sodiu sau praf de copt?

În prăjituri ai nevoie întotdeauna de agenţi de creştere. În timpul coacerii, aceştia produc dioxid de carbon ce va duce la creşterea preparatelor. Bicarbonatul şi praful de copt sunt printre cei mai folosiţi agenţi de creştere. Iată care este diferenţa dintre ei şi cum să îi foloseşti în reţete.

separator

bicarbonat-de-sodiuBicarbonatul de sodiu
Secretul din spatele lui este că atunci când combini bicarbonat de sodiu cu un ingredient umed sau acid (iaurt, ciocolată, lapte bătut, miere) are loc o reacţie chimică prin care se formează nişte bule de dioxid de carbon, care se măresc la temperaturile ridicate din cuptor şi duc la creşterea prăjiturilor. Reacţia are loc imediat ce combini ingredientnele, aşa că prăjiturile care au nevoie de bicarbonat de sodiu în reţetă trebuie coapte cât mai repede, altfel nu vor creşte frumos.

Praful de copt
2187_dr_oetker_praf_de_coptPraful de copt are în compoziţia lui bicarbonat de sodiu, dar şi un agent acid şi unul uscat, cum este amidonul. Acesta acţionează după ce ajunge la temperatura cuptorului când eliberează dioxidul de carbon.
Cei doi agenţi de creştere sunt folosiţi în funcţie de restul ingredientelor din retete. Bicarbonatul de sodiu este o bază şi are un gust amar, de aceea are nevoie de un ingredient acid care să îl contrabalanseze. De obicei, este folosit iaurtul sau laptele bătut. În schimb, praful de copt are şi un ingredient bazic şi unul acid, de aceea gustul său este neutru şi este mai potivit în combinaţie cu laptele. Din acelaşi motiv este mai uşor de folosit în reţetele de prăjituri.

Cum înlocuieşti bicarbonatul de sodiu şi praful de copt în reţete?
Praful de copt poate înlocui bicarbonatul de sodiu într-o reţetă, dar substitutia nu merge şi în sens invers. Bicarbonatul de sodiu nu are aciditatea necesară pentru a lucra de unul singur şi a creşte prăjitura.

Cum verifici dacă produse sunt bune?
Şi praful de copt, şi bicarbonatul de sodiu îşi pierd proprietăţile în timp, iar dacă au expirat îţi vor distruge desertul. Le poţi testa înainte dacă vrei să afli cât de bune sunt.

Amestecă 1 linguriţă de praf de copt cu 80ml apă fierbinte. Dacă praful de copt este bun, atunci reacţia va apărea imediat şi la suprafaţă se vor forma o mulţime de bule.

Testează eficienţa bicarbonatului picurând peste 1 linguriţă de bicarbonat o cantitate mică 3-4 picături de oţet sau suc de lămâie. Dacă ingredientul este bun, ar trebui să se formeze imediat o spumă şi bule de aer.

Prăjitura cu orez şi portocale
Articolul anterior
De ce nu se mărită moldovencele?
Articolul următor