Ce mănâncă fiecare ţară la micul dejun?

Moldovenii îşi încep ziua cu o cană de ceai, o tardină cu salam, brânză sau dulceaţă. Nu prea avem cu ce ne lăuda, dar iată cum arată platourile pentru mic dejun în cele mai importante colţuri ale lumii!

separator
508x318_sandvis-cu-cascaval-delaco-si-salam-crud-uscat-182856

1. Mic dejun american

Pancake-urile cu sirop de arţar şi afine servite la micul dejun tipic american sunt un alint pentru papilele gustative, însă obiceiul de a le combina cu chipsuri de bacon nu pare cea mai reuşită combinaţie, nu-i aşa?

128079-mic-dejun

2. Mic dejun englezesc

Energia englezilor este dată de porţii duble de colesterol, calorii şi proteine, într-un platou din care mulţi locuitori ai planetei ar mânca toată ziua.

128081-mic-dejun

3. Mic dejun olandez

Olandezii se înfruptă din pancakesuri asemănătoare celor americane, doar că sunt mai subţiri şi făcute cu mere, iar gustul este o combinaţie de dulce şi sărat.

128082-mic-dejun (1)

4. Mic dejun franţuzesc

Când spui mic dejun franţuzesc, trebuie să ai în minte o gamă variată de croissante. Francezii sunt înnebuniţi după croissantele cu unt, dar nici cele cu ciocolată sau migdale nu lipsesc de la această masă.

128083-mic-dejun

5. Mic dejun israelian

Israelienii pun accentul pe natural şi proaspăt în preparatele servite la micul dejun, care sunt formate din pâine caldă, varietăţi de brânzeturi tari şi creme, măsline, suc de fructe, unt şi dulceaţă.

128084-mic-dejun

6. Mic dejun hawaiian

Micul dejun hawaiian este simplu – combinaţii felurite de fructe proaspete – struguri, portocale, căpsuni, mere, plus o chiflă prăjită cu puţin unt.

128085-mic

7. Mic dejun nemţesc

Micul dejun nemţesc se aseamănă cu cel englezesc, cel puţin în ceea ce priveşte consistenţa şi caloriile consumate la prima masă a zilei. Nemţii obisnuieşc să consume tot soiul de crenvurşti sau cârnaţi tradiţionali, combinaţi cu brânzeturi şi pâine caldă.

128086-mic-dejun

8. Mic dejun spaniol

În Spania, micul dejun este luat „pe fugă” şi constă în bine cunoscutele bruschete – pâine prăjită, frecată cu usturoi, ulei de măsline şi cu roşii pe deasupra. Pentru mai multă consistentă, hispanicii preferă să radă şi puţină brânză sau să adauge şuncă alături.

128087-mic-dejun

9. Mic dejun indian

În India, preparatele servite la prima masă a zilei nu diferă foarte mult de un prânz sau cină şi sunt formate din cartofi copţi, tofu indian, linte, cârnaţi vegetarieni şi toast cu banane şi piper.

128088-mic-dejun

10. Mic dejun chinezesc

Deşi considerat frugal, micul dejun chinezesc este unul foarte caloric. În general se consumă diferite tipuri de terci din orez, care pot fi dulci cu fasole şi fructe confiate sau sărate cu carne şi mazăre („congee” sau englezescul „porridge”).

DSC_1959 (Medium)

11. Micul dejun rusesc

Oladii realizate cu brânză şi garnisite cu smântână, gem, miere, sau sos de mere. Amestecul de brânză poate conţinene stafide pentru un plus de savoare. Ele se regăsesc în bucătăria ucraineană, bielorusă şi lituaniană.

slide_243848_15212

12. Mic dejun japonez

Un mic dejun tradiţional japonez include supa miso, orez simplu şi murături.

slide_243848_15214

13. Mic dejun bulgăresc

Bulgarii sunt mari amatori de iaurt, deci acesta nu ar trebui să lipsească de la o masă cu care îşi încep ziua. Un alt fel specific pentru micul dejun este banitsa, o plăcintă simplă cu umplutură de brânză.

slide_243848_15218

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Eduard și Corina Digore: Au învățat în România, dar au devenit oameni de succes acasă!
Articolul anterior
Ce se întâmplă în corpul unui om după moarte? (VIDEO)
Articolul următor