Ce mănâncă moldovenii: locuitorii din nordul țării consumă cei mai mulți cartofi, cei din sud – cel mai mult pește

Modul de alimentație al populației Republicii Moldova este un subiect actual, având în vedere că, potrivit datelor statistice, moldovenii cheltuiesc cei mai mulți bani pe hrană și produse alimentare. Așadar să vedem cu ce se alimentează de fapt locuitorii țării noastre!

separator

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, laptele, ouăle și pâinea sunt produsele care apar cel mai frecvent pe masa moldovenilor. Peștele și produsele de cofetărie sunt căutate mai puțin.

Astfel, un locuitor cu venituri medii din Moldova consumă într-un an 217 litri de lapte și produse lactate, 186 de ouă și circa 117 kg de pâine. Pe locul patru în acest top se situează legumele și bostănoasele — peste 100 kg la un locuitor, iar fructe și pomușoare — câte 49,3 kg pe an, scrie sputnik.md.

În decurs de un an, același locuitor cu venituri medii consumă 47,5 kg de cartofi; 47,1 kg de carne; 18 kg de zahăr și produse de cofetărie; 16,4 kg de pește și produse din pește. Cei mai mulți consumatori de carne sunt în capitala Moldovei: 53 kg de carne și produse din carne îi revin unui chișinăuian pe an. Cea mai puțină carne se conține în meniul locuitorilor din nordul țării: circa 42 kg.

Pâinea este cea mai solicitată la nordul Moldovei: peste 116 kg de persoană, iar cel mai mic consum este în capitală: 99 kg.

Ouăle sunt incluse mai frecvent în meniul locuitorilor din sudul țării, iar cel mai rar — în a celor din centrul țării. Legumele sunt preferate mai mult la sud, iar fructele — la Chișinău.

Conform statisticii, la consumul de pește sunt pe primul loc cei din sudul țării, în timp ce locuitorii din nord mănâncă cei mai mulți cartofi.

Cele mai multe produse lactate sunt incluse în meniul locuitorilor din capitală. Un chișinăuian cu venituri medii consumă pe an peste 240 litri de lactate. Cel mai puțin laptele este consumat în raioanele de centru ale Moldovei.

Prin urmare, moldovenii consumă prea multe produse făinoase și prea puțin pește, fructe și legume, alimente pe care nutriționiștii spun că ar trebui să le introducem zilnic în meniu, întrucât mențin organismul sănătos și sporesc longevitatea.

ANSA retrage un lot de ouă din cauza unei bacterii. Consumatorii pot returna produsul

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă de găină. Cauza retragerii este depistarea prezenței Salmonella în fecalele găinilor ouătoare. 

ANSA a anunțat retragerea unui lot de ouă de găină din rețeaua de comerț. Persoanele care au procurat aceste ouă le pot returna

Lotul de ouă sunt de producție SRL „Aviton Agro” , codul 3MD TR 027, iar perioada de expirare este de la 18 octombrie 2022 până la 29 octombrie 2022.

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Pentru informații suplimentare, ANSA îndeamnă oamenii să contacteze administrația SRL „Aviton Agro”, la numărul de telefon +373 029 147 895. 

3 diete dovedite științific. Care sunt regimurile alimentare care chiar funcționează

Deși așteaptă rezultate uimitoare, multe persoane ajung să fie dezamăgite la finalul unei curei de slăbire. Unele diete au la bază date științifice, altele mai mult promisiuni. Important este să și găsiți dieta care să vi se potrivească. Nutriționiștii nu recomandă pierderea bruscă în greutate, cu diete severe, ci mai degrabă adoptarea unei stil alimentar sănătos, care să dea rezultate pe termen lung.

Iată 3 diete sănătoase și eficiente, care au fost dovedite științific:

1. DIETA LOW CARB

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este perfectă pentru persoanele care au nevoie să slăbească și care au probleme de sănătate. Este flexibilă, permițându-vă să vă ajustați aportul de carbohidrați în funcție de obiectivele impuse. Această dietă este bogată în legume, carne, pește, ouă, fructe, nuci și grăsimi, dar săracă în amidon, zaharuri și alimente procesate.

2. DIETA MEDITERANEANĂ

Dieta mediteraneană este o dietă pe care mulți nutritioniști o laudă, fiind extrem de apreciată. S-a dovedit că ajută la slăbit, dar e benefică și pentru santate. Dieta mediteraneană a fost bine studiată și e deosebit de eficientă pentru prevenirea bolilor de inimă.
Aceasta se bazează pe alimentele care erau consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană în secolul al XX-lea și mai devreme.

Ca atare, include o mulțime de legume, fructe, pește, carne de pasăre, cereale integrale, leguminoase, produse lactate și ulei de măsline extravirgin.

3. DIETA PALEO

În prezent, este dieta Paleo este cea mai populară dietă din lume. Aceasta presupune să mănânci multe alimente neprelucrate – practic să te hrănești așa cum o făceau strămoșii nostri cu sute de ani în urmă.

sursa: www.digi-life.tv

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din cadrul Postului de Inspecție la frontieră Leușeni au identificat un lot de arahide, în cantitate de 22.940 kg, care nu corespunde cerințelor fitosanitare.

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

În urma desfășurării controlului s-a depistat că lotul este contaminat cu dăunători în stare vie (Oryzaephilus surinamensis).

Astfel, ANSA a întocmit actul de retur și a interzis intrarea lotului pe teritoriul Republicii Moldova.

Cât de cald va fi în următoarele zile? Prognoza meteo
Articolul anterior
Video! A fost lansat videoclipul unui cunoscut artist de peste Prut în care s-a filmat Kamelia Melnic
Articolul următor