Ce nu ai știut despre cum alegem cuțitele potrivite

De ce nu ar trebui să economisim pe cuțite? O întrebare care știm că și-o pun multe gospodine. Ei bine, iată câteva lucruri care trebuie să le știi atunci când te pornești să îți procuri această ustensilă.

1. În primul rând, ele intră în contact direct cu mâncarea, iar un metal de calitate proastă va da alimentelor un gust și miros neplăcut în urma oxidării. De aceea, alege produse de calitate bună, cu lame din oțel inoxidabil, oțel carbonat, laminat sau ceramică de calitate, certificate.

2. Atrage atenția la mânerele cuțitelor, acestea trebuie să fie nu doar, frumoase și stilate, ci neapărat ergonomice, să aibă mâner din plastic, lemn sau metal de calitate care nu alunecă ușor din mână sau au siguranță împotriva alunecării degetelor către lamă.

Pentru a alege cuțitele potrivite necesităților tale, îți propunem să faci cunoștință cu cele mai frecvent utilizate cuțite în bucătărie.

Cuțitul bucătarului sau cuțitul francez – este probabil cel mai frecvent întâlnit tip de cuțit, având o lamă dură și puțin curbată cu o lungime de aproximativ 20 cm, se va potrivi la mai multe tipuri de operațiuni, cum ar fi, felierea, tăierea tuturor produselor din bucătărie sau pentru zdrobirea unor alimente ca usturoiul, măslinele etc. Este cuțitul universal care nu poate lipsi nici într-o bucătărie.

Cuțitul Santoku se folosește pentru aceleași operațiuni ca și cuțitul bucătarului, dar arată diferit, lama este mai largă și mai dreaptă, iar unii bucătari îl preferă pentru tăierea sau mărunțirea legumelor sau verdețurilor. Forma cuțitului ușurează obținerea unor felii subțiri de legume.

Cuțitul de decojire numit și „Paring knife” se folosește pentru tăierea sau decojirea legumelor și fructelor de dimensiuni mici, fiind mai scurt decât cuțitul bucătarului.

Cuțitul de dezosat sau Boning knife este un cuțit de specialitate pe care îl folosesc bucătarii profesioniști, atunci când au nevoie să tranșeze carnea, să îndepărteze cu ușurință oasele și să curețe tendoanele și ligamentele.

Tot în categoria cuțitelor putem adăuga diferite tipuri de cuțite decojitoare numite și peelere, de la cuvântul englez „to peel” ce înseamnă a decoji, azi găsim pe piață o varietate mare de peelere în formă longitudinală, în formă de disc, în forma literei Y etc. Acestea sunt de neînlocuit la decojirea legumelor și fructelor și ușurează enorm munca bucătarului în prepararea produselor.

Dacă cuțitele intră în categoria ustensilelor clasice, fără de care nici un bucătar nu va intra în sala de preparare a bucatelor, atunci există și o serie de ustensile sau gadgeturi printre care: Cuțitul Julliene care feliază pai legumele, Cuțitul pentru avocado – care curăță și feliază cu ușurință acest fruct minune, Cuțitele deschizătoare pentru conserve sau spiralizatoarele care creează în timp rapid tăieței din legumele dorite. Acestea sunt menite să ușureze munca bucătarilor și celor care au plăcerea să petreacă mult timp în bucătărie.

În comerț poți găsi nenumărate oferte de cuțite separate sau în seturi, dar făcând alegerea să atragi atenție în mod special la calitatea materialelor (lamei, mânerului), siguranța mânerului și specificul fiecărui cuțit, pentru a asigura toate necesitățile personale și în cele din urmă să-ți fie pe plac designul prezentat. Și încă un lucru important, cuțitele alese vor deveni la fel de importante ca și propriile degete – întrucât ele literal vor fi continuarea propriilor mâini.

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

După ce a stat internat în spital o lună un bătrân de 102 ani din Rusia s-a vindecat de Covid-19
Articolul anterior
Scandal la ședința noului Parlament: PAS a părăsit sala
Articolul următor