Ce să mănânci în funcție de ora mesei ca să te menții în formă maximă

Există alimente pe care organismul le tolerează mult mai bine dacă sunt consumate în anumite perioade ale zilei. Medicul specialist te învaţă cum şi ce să mănânci pentru a te bucura de gustul produselor fără să te îngraşi şi pentru ca organismul să aibă un maximum de energie.

separator
209078l-640x0-w-7e7af6af

Alegerea alimentelor este un obicei personal care, în funcţie de cultură, tradiţie, educaţie nutriţională sau alţi factori, poate aduce un plus stării de sănătate ori, din contră, poate reprezenta un risc. Alimentele recomandate la micul dejun ar trebui să constituie 30-35% din necesarul caloric zilnic, să fie uşor digerabile şi să asigure, în acelaşi timp, o porţie de energie conform cu efortul intelectual şi fizic care este depus. Apoi, în funcţie de ceea ce este consumat la micul dejun, ce ar trebui să reprezinte şi cea mai importantă masă a zilei, e bine să fie creat un echilibru, pentru ca organismul să funcționeze la cote optime.

“Câ­teodată, este bine să avem o gustare (ex: un măr, o pară, un iaurt de 125 g) deoarece, în funcţie de tipul de alimente consumate dimineaţa (ora 7.00 – 8.00), se poate întâmpla să existe o senzaţie de hipoglicemie în jurul orei 11.30-12.00”, recomandă dr. Ciprian Constantin. Prânzul este, de asemenea, o masă esenţială, la care trebuie consumate multe legume, fie că este vorba de fel principal (mâncare gătită), fie că ne referim la salate (sau ambele). Iar seara necesită cea mai mare atenţie! Însă “atenţie” înseamnă o grijă sporită, nicidecum înfometare!”

Mic dejun (7.00 – 9.00)
Cerealele (integrale) sunt recomandate pentru că sunt săţioase, iar fibrele pe care le conţin ajută la îmbunătăţirea tranzitului intestinal. Va fi însă necesară o gustare în jurul orei 11.30, deoarece mâncarea de la micul dejun se digeră repede. Fructele sunt indicate pentru consumul de dimineaţă deoarece dau energie, având vitamine, şi satisfac pofta de dulce, deşi nu pentru tot restul zilei, fiindcă se absorb repede. Indicaţia nutriţioniştilor francezi este de a consuma cinci fructe în fiecare zi, dar separat. Nu trebuie combinate mai multe tipuri de fructe, pentru că fermentează şi dau senzaţia de balonare.

Ciocolata poate fi mâncată în prima parte a zilei, în cantităţi mici, adaptate nevoilor nutriţionale, fără să îngraşe, pentru că organismul va avea o sursă bună de energie, pe care o poate apoi consuma. Este de preferat să se consume ciocolată neagră, cu un conţinut ridicat de cacao (65% – 85%).

Mierea este bine să fie consumată dimineaţa, deoarece reprezintă o sursă de calorii şi aduce carbohidraţi, care se absorb repede. Atenţie însă la cantitate! O linguriţă sau două pe zi, în cafea sau ceai, reprezintă un mod echilibrat de a consuma acest aliment.

Prânz (12.00 – 14.00)
Alunele, nucile, migdalele, seminţele (neprăjite) trebuie consumate în jurul prânzului şi pot înlocui o masă, pentru că sunt săţioase. Se digeră greu, iar dacă ar fi mâncate seara, timpul de digestie mare nu ar asigura un somn odihnitor. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu alimentele săţioase, consumate la prânz, care îmbie la odihna de după-amiază. Supe, ciorbe, mâncarea gătită sunt foarte indicate pentru organism la mijlocul zilei. “Masa de prânz ar trebui să fie un echilibru între proteine, glucide şi lipide. O masă caldă se mulează cel mai bine peste acest ideal, iar angajaţii care beneficiază de servicii de catering (pauza pentru servirea mesei) au şansa unei mai bune productivităţi”, spune medicul.

Cina (18.00 – 19.30)
Masa de seară ar trebui să fie echilibrată şi să fie servită la maximum 19.30, pentru a putea asigura un timp de digestie. Echilibrul ar trebui să caracterizeze şi masa de seară. Miturile conform cărora cina ar trebui să nu conţină cereale, ouă sau citrice nu sunt susţinute, pentru că toate aceste alimente consumate echilibrat, alături de o garnitură de legume, pot constitui o cină veritabilă.

MITURI
►”Nu consuma cereale (integrale) seara!” Explicaţie: Cerealele sunt baza piramidei alimentare, ar trebui să existe la orice masă!
►”Nu consuma ou seara, deoarece este un aliment «greu» pentru ficat”. Explicaţie: Oul este o sursă de proteine foarte bună, iar dacă este consumat în supă sau în cantităţi mici, poate fi parte a unei cine, în salata de crudităţi.
►”Nu trebuie consumate citrice seara (grepfrut, portocale, mandarine) pentru că au efectul unui excitant nervos şi chiar dacă dormi, nu te odihneşti suficient.” Explicaţie: Parţial adevărat. Citricele sunt şi acidifiante şi iritante pentru stomac.

Sursa

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Cel mai cancerigen ingredient folosit în perioada postului: Se găsește în toate aceste alimente!

Cel mai cancerigen ingredient de post. Postul Paștelui, unul dintre cele mai importante și respectate posturi ale anului. Perioada de post este marcată de restricții alimentare și de un stil de viață mai simplu și mai concentrat pe viața spirituală, scrie doctorulzilei.ro.

Pentru mulți români, postul Paștelui reprezintă nu doar o perioadă o oportunitate de regenerare spirituală și de întărire a legăturii lor cu Dumnezeu și cu comunitatea creștină, dar și de abstinență alimentară.

Uneori, credincioșii nu știu ce alimente să aleagă în post, astfel încât să aibă o dietă echilibrată, hrănitoare, dar și sănătoasă. Ei consumă, fără să știe, produse nocive care le pot afecta grav sănătatea, potrivit medicilor nutriționiști.

Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, de aceea există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime. Industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină, dar încă există pe piață multe produse care conțin margarină clasică, pentru că este ieftină!

În ce alimente găsim acizi grași trans


În ce produse găsim acizi grași trans în mod frecvent? În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de timp unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină- grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans”, explică medicul.

Atenție! Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans

Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă alimentară! Peste jumătate din alimentele și băuturile din comerț conțin resturi de pesticide, arată un nou studiu efectuat în Marea Britanie

Resturi de pesticide au fost descoperite în peste jumătate din probele de alimente și băuturi vândute în Marea Britanie.

Cea mai mare cantitate a acestor substanțe chimice periculoase au fost descoperite în căpșune.

Substanțele pot fi periculoase pentru oameni, avertizează specialiștii. Studiul a fost realizat în baza probelor recoltate în anul 2022.

Substanțele chimice au fost găsite în mai mult de jumătate din probele de alimente și băuturi, arată testele, potrivit Sky News.

Căpșunile s-au dovedit a fi cele periculoase în ceea ce privește prezența unor toxine rezistente care pot provoca oamenilor probleme grave de sănătate.

Resturi de pesticide au fost descoperite și în piersici, castraveți, caise și fasole.

Guvernul ar trebui să interzică 25 de pesticide, au spus experții. Acestea au fost descoperite în peste 3.300 de mostre testate de guvernul Regatului Unit în 2022.

sursa

Arsenie Todiraș despre Dan Bălan: “Nu-l consider un om bun”
Articolul anterior
De sărbători, Unica Sport îți oferă un Card de Fidelitate pe Viață!
Articolul următor