Ce să nu mănânci când eşti răcită

Ştii că un ceai, câteva felii de lămâie sau o supă fierbinte de pui îţi fac bine atunci când simţi că ai fost lovit de virusul răcelii. Dar este la fel de important să ştii şi ce ţi-ar putea agrava simptomele şi ce mâncăruri să elimini măcar pentru câteva zile.

separator

Ce alimente să eviţi când eşti răcit?

mese-pentru-sanatate-ce-sa-nu-mananci-cand-esti-racit_size1

Lactate: Ai mai auzit probabil acest sfat bazat pe faptul că lactatele joacă un rol important în producerea de mucus suplimentar. Adică, secreţiile pe care deja le ai în nas şi în gât vor deveni şi mai groase, şi mai greu de suportat. Sunt, însă, şi specialişti care cred că acest sfat este doar un mit. Până să te hotărăşti de partea cui eşti e mai bine să eviţi măcar lactatele grase: smântâna, caşcavalul, crema de brânză.

Alimente cu mult zahăr: Indiferent că vorbim de dulciuri, alimente procesate sau de fructe bogate în zahăr e bine să reduci consumul lor pe perioada răcelii. Asta pentru că zahărul contribuie la amplificarea proceselor inflamtorii, iar gâtul tău iritat se va resimţi. Mai bine îţi găseşti alinarea într-o cană de ceai fierbinte decât într-o tabletă de ciocolată.

Alimente prăjite sau grase: În această categorie intră şi cartofii prăjiţi făcuţi acasă, şi produsele de fast food, şi alimentele procesate, şi mezelurie. Acestea au acelaşi efect ca şi produsele cu mult zahăr: încurajează apariţia inflamaţiilor, iar asta slăbeşte sistemul imunitar de care ai nevoie în această perioadă.

Băuturi şi alimente cu cofeină: Deşi îţi doreşti o stare mai bună şi vrei să scapi de toropeala răcelii, nu bea cafea şi nu consuma ciocolată. Cofeina contribuie la deshidratare. Pentru a putea trata rapid o răceală ai nevoie, însă, de odihna şi de o hidratare corespunzătoare.

Alcool: Nu e tocmai un aliment dar trebuie menţionat pe lista de produse interzise pentru că slăbeşte sistemul imunitar şi deshidratează organismul. Aşa că, o cană de vin fiert nu e tocmai remediul de care ai nevoie pentru că te va face să te simţi de două ori mai rău.

Sursa

 

alte Articole interesante