Unele persoane preferă pâinea albă în meniu, altele, dimpotrivă, consumă doar pâine neagră. Indiferent de varietatea de pâine neagră aleasă, cea obţinută din făină de cereale integrală este net superioară pâinii albe. Pâinea din făină integrală conţine coaja boabelor, fiind de până la 10 ori mai bogată în magneziu şi de 2,5 ori mai bogată în calciu, conţinând, în plus, mai multe vitamine din complexul B şi fibre vegetale.
În spitalele franceze s-a realizat un experiment pe două loturi de pacienţi care sufereau de tulburări digestive. Un grup a fost hrănit cu pâine neagră şi preparate din grâu integral, grupul martor – a urmat un regim alimentar cu pâine şi produse făinoase obţinute din făină albă. Rezultatele studiului au fost pur şi simplu uimitoare.
În cazul pacienţilor care au consumat produse din grâu integral, timp de câteva săptămâni, s-a remarcat o rezolvare mult mai rapidă a problemelor digestive, reglare a greutăţii, dispariţia unor probleme dermatologice cronice, ceea ce nu s-a observat la grupul martor.
Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că folosirea preponderentă a pâinii negre în alimentaţie ar conduce la înjumătăţirea problemelor digestive, şi nu doar a lor.
Iată ce au mai constatat cercetătorii în urma acestui experiment cu referire la consumul regulat de pâine neagră:
– Previne şi combate constipaţia şi colita;
– Pevine balonarea;
– Previne cancerul tubului digestiv, întrucât fibrele vegetale pe care le conţine absorb materiile toxice din lumenul intestinal şi ajută la eliminarea lor prin scaun, păstrând astfel „curăţenia” colonului;
– Ajută la scăderea în greutate, întrucât pâinea neagră este mai săracă în calorii, iar fibrele alimentare din componența sa oferă o senzaţie de saţietate mai rapidă şi îndelungată.