Cea mai sănătoasă dietă concepută de medici

Dieta DASH este o dietă concepută de medicii experţi cardiologi având drept scop normalizarea valorilor tensiunii arteriale. Dieta DASH te ajută inclusiv să slăbeşti pentru că implică un mod sănătos de a mânca. Nu vei fi defavorizat de nutrienți, vei avea în meniu o mulțime de legume, fructe şi produse lactate degresate, fără grăsimi, colesterol şi exces de dulciuri.

separator

dieta-dash-para-controlar-la-presion-arterial

Dacă suferi de valori înalte ale tensiunii arteriale, medicul îţi va recomanda să urmezi dieta DASH.

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) include un plan nutriţional ce oferă soluţii dietetice pentru normalizarea valorilor tensiunii arteriale, inclusiv reducerea obezităţii. Potrivit cercetărilor, pacienţii hipertensivi care au folosit această dietă au scăzut valorile tensiunii arteriale în numai 2 săptămâni.

Care sunt principiile dietei DASH?

Dieta DASH limitează sarea de bucătărie în alimente

Principiul de bază al dietei DASH este reducerea consumului de sare. Aceasta este redusă fie la 2300 mg pe zi (aproximativ o linguriţă), fie la 1500 mg pe zi (aproximativ 2/3 de linguriţă), în funcţie de caz.
(!) Această cantitate de sare însumează inclusiv sarea din componenţa produselor alimentare, sarea folosită la gătit, dar şi cea adaugată în farfurie.

255063l-640x0-w-1382411b

Sarea reţine lichidul în organism şi provoacă creşterea valorilor tensiunii arteriale. În plus, sarea în exces acţionează nefast asupra vaselor de sânge, accelerează depunerea grăsimilor pe pereţii arterelor. Pentru a reduce consumul de sare alege alimente și condimente cu conţinut scăzut de sare, evită produse alimentare afumate, marinate, adaugă foarte puţină sare în bucate, în limitele recomandate, şi nu uita că multe alimente au conţinutul lor propriu de sare.

Dieta DASH îţi recomandă să mănânci un număr anumit de porţii pentru diferite grupe de alimente

Astfel dieta DASH recomandă să consumi zilnic:

• Cereale: 7-8 porţii pe zi

Cerealele integrale, pâinea integrală de grâu, orez brun, fulgi de ovăz, paste din grâu dur, floricele de porumb aportă în organism fibre, care ajută la scăderea colesterolului și oferă per ansamblu saţietate. O porţie este o felie de pâine, 28g de cereale uscate sau 1/2 cană (240ml) de paste gătite, grâu integral, orez sau fulgi de ovăz.

cereale_bursa1

• Legume: 4-5 porţii pe zi

Legume conţin fibre, vitamine, minerale și antioxidanţi. Sunt scăzute în calorii şi grăsimi – binevenite pentru controlul tensiunii arteriale. O porţie de legume este 1/2 cană (cana are 240ml) de legume fierte sau crude, 1 cană de frunze verzi sau 1/2 cană de suc de legume. Consumă cu regularitate salată la prânz și cină.

• Fructe: 4-5 porţii pe zi

Fructele oferă o mulțime de fibre şi vitamine, substanţe antioxidante esenţiale pentru inimă. Multe dintre fructe conţin kaliu şi magneziu care scad tensiunea arterială. O porţie este un măr mediu sau portocală, 1/2 cană (cana are 240ml) de fructe congelate, proaspete sau conservate, 1 ½ cană de suc de fructe sau 1/4 cană de fructe uscate. Consumă fructe de pădure în cereale la micul dejun sau fructe ca desert.

• Lactate degresate sau cu conţinut scăzut de grăsimi: 2-3 porţii pe zi

Sunt surse bune de calciu şi proteine. Alege lapte degresat sau de 1% grăsime, lapte bătut, iaurt și brânzeturi degresate sau scăzute în grăsimi. O porţie echivalează cu 1 cană de iaurt sau lapte ori 45g de brânză.

• Carne de pasăre şi peşte: 2 porţii pe zi sau chiar mai puţin

Carnea este o sursă bună de proteine şi magneziu. Carnea de pui fără piele şi peştele sunt recomandate. O porţie prezintă 28g de carne fiartă, pește, pui sau un ou. Este recomandat să nu mănânci mai mult de 85g de carne la o masă. Limitează gălbenușurile la trei bucăţi pe săptămână, nu mai mult.

• Nuci, seminţe, fasole uscată: 4-5 porţii pe săptămână

Nucile, fasolea și semințele sunt bogate în magneziu, proteine şi fibre. Nucile conţin acizi graşi omega-3, care sccad riscul bolilor de inimă. O porţie este 1/3 cană (cana are 240ml) de nuci, 2 linguri de semințe sau 1/2 cană de fasole sau mazăre fiartă. Mănâncă cantitatea unui pumn propriu de seminţe sau nuci la o gustare. Adaugă fasole la salate, supe.

alune 1

• Grăsimi şi uleiuri: 2-3 porţii pe zi

Dieta DASH limitează grăsimile și uleiurile la două-trei porţii pe zi. O porţie este 1 linguriţă de ulei vegetal sau margarină ori 1 lingură de maioneză. Foloseşte uleiul de măsline sau de rapiţă în loc de unt.

• Dulciuri: mai puţin de 5 porţii pe săptămână

O porţie este 1 lingură de zahăr sau gem, 1 cană de limonadă sau 1/2 cană de sorbet concomitent. În loc de deserturi bogate în grăsimi alege fructele proaspete.

• Îmbogăţeşte meniul cu alimente ce conţin mult kaliu

Kaliul este o altă parte importantă a dietei DASH. Suficient kaliu în alimentaţie ajută la scăderea tensiunii arteriale. Cel mai bine este să obţii kaliul din alimente decât din suplimente. Ţinteşte 4700 mg de kaliu pe zi, obţinut din cartofi copţi – 926 mg, banane – 420 mg, spanac fiert (1/2 cană) – 290 mg, caise – 300mg, sfecla – 325mg, morcovii – 550mg, fasolea – 560mg (per 100g produs).

DASH este o dietă uşor de urmat ce contribuie la normalizarea valorilor tensiunii arteriale, scăderea nivelului de colesterol în sânge şi menţinerea unei greutăţi normale a corpului. Mărimea porţiilor poate varia în funcţie de necesităţile calorice ale organismului, de tipul de metabolism şi de cât ești de activ pe parcursul unei zile.

Consultă medicul tău pentru mai multe recomandări cu privire la dieta DASH.

Și nu uita! Un mod sănătos de viață înseamnă o dietă sănătoasă și cât mai multă mișcare în fiecare zi!

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Găgăuzia cere un nou ajutor din partea Guvernului României pentru finalizarea lucrărilor de extindere a liceului din Comrat
Articolul anterior
Noapte de coșmar pentru secretara unei primării din raionul Glodeni. Hoții au legat-o și au jefuit-o în propria casă
Articolul următor