Cel mai răspândit colorant alimentar din lume, dăunător pentru sănătate

Cel mai răspândit colorant alimentar, colorantul alimentar “caramel” poate fi dăunător pentru sănătate, spun rezultatele publicate de Institutul Ştiinţific de Sănătate Publică ISP din Belgia, conform agerpres.

separator
alegesanatatea_ColorantCaramel

Oferind alimentelor o culoare de chihlimbar și gustul specific de zahăr ars, colorantul este utilizat în băuturile pe bază de cola și în bere, dar și în alte tipuri de alimente precum sosurile, oțeturile, înghețata, fructele uscate etc.

Rețeta de bază (E150a) este adesea modificată prin adăugarea de amoniac (E150b), sulfiți (E150c) sau cele două substanțe chimice combinate (E150d).

Obținut prin topirea zahărului în apă, caramelul poate produce, sub influența căldurii, noi substanțe dintre care ISP a detectat patru cu potențial toxic: THI (o substanță care împiedică funcționarea corectă a reacțiilor imune ale organismului), 5-HMF (o substanță care are un potențial ridicat de toxicitate), 2-MIE și 4-MEI (agenți cu potențial cancerigen).

În ceea ce privește legislația, Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară este prudentă “deoarece are doar date limitate privind nivelurile reale ale acestor substanțe nou formate în produsul alimentar final”. “Concentrațiile de substanțe sunt verificate doar la producția de caramel”, a precizat ISP.

e150_caramel

Ca urmare a declaraţilor făcute de Institutul Ştiinţific de Sănătate Publică din Belgia, Asociaţia Naţională a Băuturilor Răcoritoare a dat o replică spunând că acest colorant este cel mai vechi agent de colorare utilizat şi că nu există niciun pericol:

“Caramelul este un agent de colorare utilizat pe scară largă în industria alimentară. Acesta este unul dintre cei mai vechi agenți de colorare utilizați în lume și este frecvent utilizat în multe produse alimentare, inclusiv pâine, bere, sosuri și topping-uri, produse de cofetărie, băuturi răcoritoare, cereale pentru micul dejun și înghețată.Autoritatea pentru Administrarea Alimentelor și Medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration) din SUA a aprobat caramelul ca aditiv de culoare și îl listează ca “în general recunoscut a fi sigur” pentru a fi folosit în industria alimentară.”

Sursa

 

UNICA SPORT își răsplătește clientele pentru fidelitate!
Articolul anterior
Vrei un abdomen sculptat? 6 exerciții care îți vor pune mușchii la lucru!
Articolul următor
Alte articole interesante