Cele mai bizare, dezgustătoare şi periculoase diete din lume

De-a lungul anilor, doamnele, în special, au ţinut diete care mai de care mai nebuneşti şi mai lipsite de logică, de la ingestia chisturilor de tenie, un parazit care odată ajuns în organism absoarbe mâncarea, sau chiar băuturile pe bază de hormoni din… placentă, despre care unele vedete afirmă că ar face minuni pentru siluetă.

separator
RTY

Despre toate acestea vom vorbi mai pe larg în rândurile ce urmează.

Dieta cu ţigări, preferata topmodelelor

Apă şi tutun, aşa ar putea fi descrisă pe scurt aşa-numită dietă a topmodelelor, care se poartă chiar şi astăzi printre frumoasele de pe podium. Însă acest regim drastic nu este o noutate, deoarece originile acestei diete încep chiar din anii ’20, când producătorii de tutun de pe acele timpuri îşi promovau produsul cu promisiunea că slăbeşte, graţie substanţei-minune numită nicotină, care are proprietatea de a suprima apetitul. A existat chiar şi un slogan sugestiv al brandului Lucky Strike, care sună în felul următor: „Reach for a Lucky instead of a Sweet!” (Fumează un Lucky în loc să mănânci ceva dulce!). Se pare că această strategier de marketing a dat cu adevărat rezultate, vânzările crescând în scurt timp cu peste 200%.

Însă, ce face din dieta cu ţigări o opţiune nesănătoasă? Cu siguranţă sunteţi conştieţi de efectele negative ale fumatului asupra organismului, nu mai e loc de îndoială că ţigara ne expune unui risc crescut de cancer pulmonar, boli de inimă, impotenţă, osteoporoză şi multe alte afecţiuni care sunt declanşate de acest viciu.

Aşadar, deşi nicotina poate într-adevăr să mai taie din senzaţia de foame, reacţiile negative asupra corpului sunt cu mult mai grave atunci când tragem din ţigara ticsită cu peste 4.700 de substanţe chimice, dintre care peste 60 au potenţial cancerigen.

dieta fumat

Dieta Prolinn sau siropul miraculos care te slăbeşte şi te… omoară

siropÎn urmă cu aproape 40 de ani, medicul american Roger Linn a scos pe piaţă şi a promovat, spune el, un sirop-minune pe bază de coarne, piele, tendoane şi oase de animale tratate cu diverse substanţe chimice şi coloranţi care, chipurile, ar fi extrem de benefice în procesul de slăbire.

Dar ce presupunea, mai exact, această dietă? Ei bine, această dietă absurdă însemna să te înfometezi, deci să nu mănânci absolut nimic timp de 2 săptămâni, şi să bei zilnic câte un pahar din băutura “specială” cu ingredientele mai sus menţionate. Deşi pare incredibil şi greu de crezut, între 2 şi 4 milioane de persoane au urmat această dietă absurdă, însă partea proast este că peste 60% dintre acestea au suferit ulterior un atac de cord, ca urmare a privării organismului de nutrienţi şi vitamine, fără de care organismul nu poate funcţiona.

Maria Callas, frumuseţe nemuritoare cu ajutorul dietei cu tenie

Secolul XX a fost marcat de fel şi fel de diete absurde şi nefireşti, printre acestea numărându-se şi celebra dietă cu tenie. Aceasta presupune ingestia unor chisturi de tenie, paraziţi care odată ajunşi în intestine absorb mâncarea şi care pot ajunge până la 9 metri lungime. Deşi, într-un final, scopul acestei diete este atins, cel care se încumetă slăbind în mod vizibil, însă nu şi la modul sănătos, trebuie să ştiţi că există reacţii adverse grave precum greaţă, vărsături, dar şi risc crescut de a face meningită, epilepsie sau chiar demenţă, ca urmare a faptului că parazitul se poate deplasa nestingherit în organism, putând ajunge chiar şi la creier, unde perturbă grav sistemul nervos.

Din fericire, această dietă a fost interzisă de către Food and Drug Administration şi este ilegal să fie practicată, deşi există încă voci care susţin că unele persoane încă mai apelează la această dietă extremă.

tenie

Fructarianismul şi oboseala

După cum bine sugerează şi denumirea, fructarianismul presupune consumul exclusiv de fructe, uneori şi de seminţe sau oleaginoase, cum sunt migdalele, cajuul, fisticul etc. Însă, ceea ce face din această dietă, pentru unii chiar un stil de viaţă, un mod periculos de a slăbi este privarea organismului de toate celelalte categorii de subtanţe nutritive, minerale şi vitamine pe care le găsim în legume, cereale şi carne. Doar prin consumul de fructe, nu este asigurat necesarul optim de acizi graşi şi vitamina B12 de care corpul are nevoie pentru a funcţiona normal, astfel că se poate ajunge foarte uşor la anemie.

Potrivit specialiştilor de la Universitatea Columbia, dieta pe bază de fructe nu asigură suficient fier, proteine, zinc, vitamina D şi calciu organsimului, iar rezultatul va fi oboseala cronică, riscul crescut de a face diverse boli, din cauza sistemului imunitar slăbit,  şi apariţia osteoporozei.

Printre vedetele care au cochetat cu această dietă se numără şi frumuşelul actor Ashton Kutcher, care a sfârşit într-un final la urgenţe cu dureri groaznice de stomac.

Dieta hCG şi riscul crescut de cancer ovarian

Această dietă presupune consumul zilnic a cel mult 800 de calorii, ceea ce este extrem de nesănătos, şi injectarea sau aplicarea de unguente topice pe bază de… hormoni hCG care se găsesc în mod natural în urina femeilor însărcinate sau în placentă, şi care au rolul de a „hrăni” uterul. Aceşti hormoni pot fi direct înjectaţi în circuitul sangvin, pot fi ingeraţi sub forma unor pilule sau pur şi simplu aplicaţi la suprafaţa pielii prin intermediul unei creme-spumă specială care permite pătrunderea rapidă a acestora în organism.

dietaAstfel de proceduri pot fi extrem de costisitoare, o singură porţie de hormoni hCG ajungâng să coste chiar şi 1.000 de dolari. America este ţara cu cele mai multe persoane care se înghesuie la cabinetele medicilor şi clinicilor de slăbire în speranţa că această dietă hCG le poate scăpa de kilogramele în plus. Din păcate, însă, există şi versiuni mai ieftine comercializate în mediul online, care pot pune cu adevărat în pericol viaţa celor care le cumpără.

Dieta hCG a fost inventată de un medic din Europa la sfârşitul anilor ’50 şi se baza pe faptul că injectarea cu hCG va duce la suprimarea apetitului şi pierderea a cel puţin 500 de grame pe zi, însă nu ţinea cont de faptul că restricţia calorică extremă, dusă aproape de înfometare, poate dezechilibra grav organismul şi poate favoriza apariţia multor complicaţii şi boli.

În plus, nu există niciun studiu ştiinţific care să ateste eficacitatea acestui hormon în procesul de slăbire, kilogramele fiind pierdute mai degrabă în urma alimentaţiei sub limita normalului, care poate pune în pericol funcţionarea corectă a organismului şi poate crea un dezechilibru sever de minerale şi vitamine în corp, cu urmări dezastruoase asupra sănătăţii. În schimb, există dovezi că acest hormon hCG ar putea fi asociat cu o suprastimulare ovariană, ceea ce poate constitui un semnal de alarmă şi un pericol real de instalare a cancerului ovarian, afecţiune cu o rată de supravieţuire extrem de scăzută.

Sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Lilu, Olga Manciu, Silvia Radu și Diana Guja: despre cum e să fii o mamă bună
Articolul anterior
Un nou sezon ”Slăbește Sănătos”! 4 femei pentru prima dată vin la sală
Articolul următor