Chimicalele din cutiile de conserve acţionează toxic asupra organismului!

Cutiile de conserve conţin substanţe chimice dăunătoare organismului. Cercetătorii au determinat că aceste chimicale sunt absorbite în corp şi cauzează probleme de sănătate. Deşi multe fabrici s-au autosesizat şi au exclus substanţa bisphenol A din producere, aceasta continuă să fie prezentă în diferite obiecte destinate uzului casnic, precum recipiente de plastic, pungi de plastic, sticle de plastic, jucării pentru copii, cutii de conserve.

separator
Alzheimers-Aluminum-cans

De mai bine de un deceniu se vorbeşte despre pericolele substanţei chimice numite bisfenol A (BPA), un disruptor endocrin utilizat la fabricarea obiectelor de plastic. Datorită presiunii consumatorilor, după ce mai multe studii au constatat cât de nocivă este substanţa, bisfenolul A a fost eliminat în mare parte din biberoanele pentru copii şi sticlele de apă.

Un grup de experţi, ce activează în interesul consumatorului, de la Environmental Working Group (EWG), au constatat că doar 10% dintre companiile producătoare au eliminat în totalitate BPA şi din cutiile metalice ale alimentelor. ,,Restul fabricilor, din cele 354 cercetate, continuă să folosească bisfenol A’’, afirmă Samara Geller, reprezentant EWG.

ccimagesBisfenolul A (BPA) este o substanţă organică prezentă în mai multe materiale plastice. Cutiile metalice de conserve sunt de obicei căptuşite cu un strat subţire de material plastic, ce are rolul de a preveni ruginirea cutiei şi a păstra produsele. Cercetările arată că BPA trece din stratul de material plastic în alimentul din cutie şi este absorbit apoi rapid în organism. Cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, au determinat că, de fapt, consumul unei singure conserve poate creşte de 20 de ori nivelul bisfenolului în sânge. În UE, utilizarea bisfenolului A este interzisă doar la fabricarea biberoanelor.

Totodată, studiile arată că BPA este toxic şi interferează cu acţiunea hormonilor în organism. Astfel, acesta afectează calitatea spermei şi a embrionilor, dereglează concentraţia hormonilor tiroidieni şi sexuali în organism, creşte riscul de diabet. O cercetare publicată în revista Reproductive Toxicology a concluzionat că expunerea la BPA poate să modifice particularităţile comportamentale la copii şi să crească riscul pubertăţii precoce.

Toxicitatea bisfenolului A se manifestă în formă de ,,U’’ – dacă alte substanţe devin mai toxice odată cu creşterea dozei, atunci în cazul bisfenolului A, există efecte puternice la doze mici, mai puține efecte – la doze moderate şi mai multe efecte – la cantități mari de expunere, potrivit unui raport publicat în august 2014 în revista Environmental Health Perspectives.

,,Excluderea BPA din cutiile de conserve este tehnic mai dificilă decât eliminarea acestuia din biberoane’’, afirmă Samara Geller, iar substanţa se găseşte în continuare în cutiile metalice. ,,Am observat că există tendinţa de a exclude BPA din conservele de fasole, aliment cu nivel de aciditate scăzut, în timp ce este prezent constant în conservele de roşii, produs alimentar cu aciditate mai înaltă’’, declară expertul.

Primele poze cu Prinţesa Charlotte şi frăţiorul ei, Prinţul George!
Articolul anterior
Fiica Angelei Gonţa şi a lui Vlad Filat este astăzi omagiată!
Articolul următor
Alte articole interesante