Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România au avut o curiozitate: să afle câte E-uri conţin mărcile de ciocolată de pe piaţă. Iată care sunt cele mai nocive dulciuri ce conţin substanţe considerate dăunătoare.

Novatini şi Poiana – opt E-uri, Anidor şi Lindt – zero E-uri
Conform studiului, iată o ierarhie a E-urilor conţinute de ciocolată:
- Novatini (cu cremă căpşuni şi frişcă) – cu maximul de opt
- Poiana (cu lapte şi cremă cu aromă de vişine) – cu maximul de opt
- Primola Fresh Cherry şi Lemon – şapte E-uri
- Novatini (cea cu caramel şi cea cu vişine) – şapte E-uri
- HeidiGrand Or Florentine – şapte E-uri
- Primola Fresh Mint – şase E-uri
- Novatini Cappuccino – şase E-uri
- Africana (cu cremă de căpşune) – şase E-uri
- Africana (cu cremă de rom) – şase E-uri
- Poiana (cu frişcă şi căpşune)- şase E-uri
- Schogetten – cinci E-uri
- Anidor (Croquant – lait and folie noisettes şi amer)- cinci E-uri
- Primola (cu caramel sau cu căpşuni) – cinci E-uri
- Novatini (cu coniac şi cu rom)- cinci E-uri
- Africana (cu cremă de banane) – cinci E-uri
- Milka Raspberry Cream– patru E-uri
- Africana (cu cremă de cappuccino) – patru E-uri
- Poiana (varianta simplă, cea cu cremă de caramel şi cea cu cremă de lichior) – patru E-uri
- Amaretto– patru E-uri
- Dark Orange– patru E-uri
- Heidi Gourmette Heidi Cherry– patru E-uri
- Carrefour – Chocolat noir fără zahăr – patru E-uri.
Alte 37 de mărci de astfel de dulciuri au doar “un E”
În schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale), Lindt (ciocolată amăruie cu migdale) şi Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune) nu conţin niciun E.
“E-urile din ciocolată produc dezechilibre ale organismului mai ales pe termen lung, nu produc neapărat efecte imediate. Trebuie să ne ferim de astfel de substanţe care nu fac bine sănătăţii. Cu toate acestea, întreagă industrie de gen se bazează pe astfel de aditivi şi conservanţi”, spune Gheorghe Mencinicopschi.
Cei mai des întâlniţi aditivi din compoziţia ciocolatei sunt: E420 sorbitol, E 270 acid lactic, E120 – acid carminic, E200 – acid sorbic, E1103 invertază, respectiv E322 – lecitină din soia, E476 poliglicerol poliricinoleat şi E 330 acid citric. Dintre cei opt, primii cinci sunt consideraţi periculoşi pentru sănătate.