Ciocolata neagră – mai mult decât ţi-ai închipuit!

Descoperă proprietăţile ciocolatei negre, devreme ce unele – le-ai ştiut, altele, probabil, – le-ai supraevaluat, iar celelalte, cu siguranţă, – încă nu le-ai aflat. E mai mult decât a cura inima frântă!

separator
Chocolate splash

1. Bobul de cacao este un glonţ uriaş ,,ucide boală’’
Consumul de ciocolată neagră reduce riscul de accidente cardiovasculare cu 39%, arată un studiu german.

2. Pudra de cacao este bogată în substanţe flavonoide cu acţiune puternic antioxidantă
Acestea neutralizează radicalii liberi şi efectul lor nociv asupra celulelor şi ADN-ului, prevenind astfel îmbătrânirea precoce, bolile de inimă, cancerul, boala Alzheimer, alte tulburări legate de vârstă.

3. Cacao – sursă bogată de microelemente şi complexul de vitamine B
Ciocolata neagră concentrată, de 70% şi mai sus, este, efectiv, încărcată în – cupru, mangan, fier,kaliu, magneziu, zinc, seleniu, calciu, vitaminele grupului B, K, A, acidul pantotenic.

4. Ciocolata are efect anti-îmbătrânire
Ciocolata are efect anti-îmbătrânire la nivelul pielii, şi nu numai, graţie conţinutului înalt de flavonoide antioxidante, vitamine şi minerale.

5. Consumul de ciocolată reduce căderea părului
Datorită spectrului larg de vitamine şi minerale ciocolata reduce căderea părului şi stimulează creşterea lui.

6. Ciocolata – grad mai înalt de inteligenţă!
Ciocolata neagră stimulează puterea de concentrare a creierului. Este determinat – flavonolii din pudra de cacao, pe termen scurt, atunci când este nevoie, timp de 2-3 ore îmbunătăţesc atenţia şi performanţa creierului. În cadrul unor cercetări, consumul de ciocolată – înainte de examen a determinat rezultate mai bune la studenţi. În plus, cercetători de la Universitatea din Oxford au remarcat creşterea semnificativă a funcţiilor cognitive în cazul consumului zilnic de ciocolată neagră într-un studiu ce a cuprins persoane trecute de vârsta de 70 de ani.

7. Ciocolata are efect anti-stres
Ciocolata înlătură efectul stresului. Oamenii de ştiinţă suedezi au stabilit că persoanele anxioase, consumând 40g de ciocolată zilnic timp de două săptămâni, au redus semnificativ nivelul hormonilor de stres. În plus, tot mai multe cercetări subliniază proprietăţile antidepresive ale ciocolatei.

8. Ciocolata neagră – pentru sex mai bun
Consumul de ciocolată duce la creşterea dorinţei, excitării şi plăcerii sexuale, potrivit unui studiu italian raportat în The Journal of Sexual Medicine. Participanţii de sex feminin, care au consumat ciocolată, au experimentat libido mai activ şi funcţii sexuale mai bune, per ansamblu. Pudra de cacao conţine feniletilamină, precursor al endorfinelor eliberate în timpul actului sexual ce intensifică sentimentele de atracție între fiinţe. Ciocolata ne face fericiți, afirmă experţii.

2

9. Ciocolata calmează tusea uscată
Ciocolata înlătură tusea uscată la fel de bine ca şi codeina datorita conţinutului de teobromină, potrivit unui studiu. Această substanţă, responsabilă inclusiv de inducerea stării de bine în cazul ciocolatei, suprimă activitatea porţiunii cerebrale a nervului vag.

10. Ciocolata neagră are acţiune venotonică
Datorită conţinutului înalt de flavonoide – ciocolata creşte flexibilitatea venelor şi arterelor, prevenind dilatările varicoase ale venelor în zona picioarelor, depunerea de grăsimi pe pereţii arterelor.

11. Ciocolata ,,trezeşte’’ intestinul
Dacă nu ai ştiut, ciocolata este bogată în fibre dietetice (ciocolata neagră de 70% are 11g fibre/ 100g) şi este un stimulator al funcţiei motorii a intestinelor, previne constipaţia.

12. Cantităţi moderate de ciocolată neagră au efect de slăbire
Ciocolata neagră controlează greutatea! E mai uşor decât ţi-ai închipuit! Consumul de ciocolată oferă saţietate, diminuează pofta pentru alimente dulci, sărate sau bogate în grăsimi, arată University of Copenhagen. Ataşează-te de cantităţi moderate zilnice de ciocolată neagră pură, de 70% şi mai sus. Ciocolata neagră accelerează metabolismul, arde grăsimile, fiind benefică în acest sens, dacă nu faci abuz.

13. Consumul de ciocolată neagră previne diabetul
Într-un mic studiu italian cei care au consumat zilnic 100g de ciocolată neagră au avut o scădere în jumătate a rezistentei la insulină. Flavonoidele din pudra de cacao cresc cantitatea de oxid nitric, ce îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină.

14. Ciocolată neagră în sarcină
Benefică, dar nu mai mult de 15-20g zilnic. În plus, ciocolata este un aliment cu potenţial alergenic înalt, de aceea consumată abuziv în timpul sarcinii, poate să predispună către reacţii alergice viitorul bebeluş. Mămicile care consumă, în cantităţi moderate, ciocolată în timpul sarcinii nasc copii mai fericiţi şi controlează mai bine stresul după naştere, arată un studiu finlandez.

15. Bobul de cacao tratează diareea
Oamenii de ştiinţă de la Children’s Hospital Oakland Institute au găsit că flavonoidele din cacao leagă la nivelul intestinului subţire o proteină ce reglează secreţia de lichid.

ciocolata

16. Ciocolata – benefică pentru femei la perimenopauză
Datorită conţinutului de izoflavone ciocolata ar putea să atenueze simptomele sindromului climacteric în perioada perimenopauzală la femei, notează Psychology Today.

Consumă înţelept ciocolată:
• Ciocolata este benefică pentru sănătate dacă o consumi în cantităţi moderate – în jur de 30g pe zi, nu mai mult, spun nutriţioniştii, altfel – efectele ei pentru sănătate se atenuează, întrucăt ar deveni un produs înalt caloric în dietă (590 de calorii/100g de produs).
• Ciocolata care îţi oferă beneficii pentru sănătate este cea neagră, naturală, pură sau concentrată, de 70% şi mai mult.
• Beneficiile de mai sus NU îi sunt atribuite ciocolatei din comerţ încărcată în aditivi calorici, zahăr, lapte, grăsimi hidrogenate sintetice şi altele, întrucât aceasta conţine cantităţi reduse de pudră de cacao şi substanţe flavonoide şi are risc sporit de îngrăşare şi alte efecte indezirabile. Deci, atenţie, la acest aspect!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Copiii încăpăţânaţi au cele mai mari şanse să devină adulţi de succes
Articolul anterior
Hreanul înlocuiește Viagra!
Articolul următor