Reţete de supe şi ciorbe pe care trebuie să le încerci

Pentru bunicii noştri, nu exista nicio zi fără ciorbă pe masă. Din păcate, ne-am cam pierdut din obicei şi o mâncăm doar la ocazii speciale. Îţi recomandăm însă nişte reţete delicioase, pe care să le încerci cât mai des. Sunt sănătoase, hrănitoare şi ne ajută să ne menţinem talia subţire şi imunitatea puternică. 

separator

1. Supa cremă de morcovi

Supa crema de legume 037

Aceasta supă se poate prepara în diferite moduri.  Se pregăteste uşor şi rapid şi are o textură foarte catifelată. 

2. Supa wonton

Cum_se_face_supa_Wonton

Supa Wonton este o supă de origine asiatică delicioasă, pentru care ai nevoie doar de câteva ingrediente simple, care se prepara cu uşurinţă.

3. Gulaş

mancarea_traditionala_a_Ungariei

Devenită mâncare tradiţională în Ungaria, gulaşul este o supă sau tocană ce are la bază carnea de vită, paprika, ardei şi ceapa. Există însă numeroase variante de gulaş, ce au printre ingrediente şi cartofi, roşii, chimen, usturoi.

4. Supa de ceapă

slider pe site

O supă cu o istorie veche, reinventată de francezi şi rafinată de Laura Calder. Este începutul perfect pentru un prânz cu familia. Deliciul acestei reţete este coaja crocantă de paine care acopera ca un capac miresmele de ceapă caramelizată şi coniac. Nu te grăbi să căleşti ceapa, las-o la foc moale până când se înmaoie bine şi începe să se rumenească. Aşa vei reuşi să obţii aroma perfectă.

5. Gazpacho 

Снимок

Este o mâncare de origine mexicană, care devine tot mai populară datorită faptului că se serveşte rece pe timp de vară, totodată conţine multe vitamine care te menţin în formă.

6. Minestrone

shutterstock_2480545

Frumuseţea acestei reţete este că o poţi găti în orice anotimp cu aproape orice fel de legume găseţti în piaţă sau congelate la tine în frigider.

7. Ciorba de vită şi sfeclă roşie

ciorba-de-sfecla-rosie-800x600-18589

O ciorbă inspirată din bucătaria rusească, cu sfeclă şi varză, care merită aşteptarea şi orele lungi de gătit.

8. Supa mediteraneană cu ciuperci

Снимок

O combinaţie divină de ciuperci proaspete şi ceapă, înobilate cu arome mediteraneene de migdale şi sofran. Supa acesta va fi surpriza pe care o poţi pregăti pentru un prânz în familie.

9. Supa cremoasă de somn

Fără titlu-2-Recovered

O supă uşor de gătit şi savuroasă indiferent de anotimp. Somnul şi legumele proaspete se vor topi şi vor căpăta o consistenţă cremoasă după ce sunt fierte în lapte.

10. Tarator

TaratorBg

Este o supă rece de vară de origine bulgărească. Taratorul nu încinge bucătăria și nici nu îngreunează stomacul.

11.Supa cremă de mazăre

_MG_4557

Supa cremă de mazăre se serveşte caldă, cu crutoane de pâine.

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Producători și vânzători de mezeluri, verificați de FISC

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat, în perioada 11-16 aprilie 2025, acțiuni de control și inventariere în secțiile de producere și spațiile de depozitare la contribuabilii care produc/ comercializează mezeluri, în contextul creșterii cererii de procurare a produselor respective în ajunul sărbătorilor pascale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul acțiunii a constat în verificarea activității contribuabililor privind respectarea legislației referitor la eliberarea bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea tuturor veniturilor, utilizarea forței de muncă declarate, precum și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor expuse spre comercializare.

În perioada menționată au fost efectuate controale fiscale prin metoda verificării operative/ faptice la 3 contribuabili din mun. Chișinău, Soroca și Orhei, care activează în acest domeniu. În consecință, a fost stabilit un caz de nerespectare a prevederilor legislației, care se referă la neeliberarea bonului de casă în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, fiind aplicată sancțiunea în sumă de 5 mii lei.

Totodată, au fost stabilite plusuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 1,9 mii lei, lipsuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 58,4 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii la respectarea legislației fiscale și eliberarea bonurilor fiscale la decontările în numerar și informează despre desfășurarea în continuare a acțiunilor de monitorizare a domeniilor care prezintă riscuri pentru administrare fiscală.

Cum să alegem corect vinul pentru Paște: ANSA vine cu recomandări

Republica Moldova are o tradiție îndelungată și bogată în producerea vinului. În această perioadă, pe mesele tradiționale de Paști, ale multor moldoveni, se va regăsi și licorosul roșu „Pastoral” – un vin dulce de desert, emblematic pentru patrimoniul vitivinicol al țării, care însoțește armonios deserturile și preparatele festive, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate competentă, inclusiv, în domeniul controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și a producției alcoolice, a pregătit recomandări și informații utile și pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de Pastoral.

De regulă, acest vin este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă, opacă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară. Gustul este catifelat, dens și echilibrat, cu alcool bine integrat și un postgust persistent, marcat de fructe negre confiate și accente fine de ciocolată neagră.

Rădăcinile acestui vin remarcabil se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. Inițial, existau două metode distincte de producere a vinului Pastoral:

– Tratarea termică a boștinei(tescovinei), prin încălzirea acesteia la aproximativ 60°C, urmată de o perioadă de macerație (menținerea pe boștină) de până la 18 ore;

– Metoda italiană, ce presupunea alcoolizarea mustuielii fără aplicarea temperaturii, cu menținerea acesteia pe boștină pentru cel puțin două luni.

Cele două tehnici au fost ulterior îmbinate de vinificatorul Feodosie Cucerenco, care a pus bazele faimosului vin de desert „Cagor Ciumai”, cunoscut pentru calitatea sa excepțională.

În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.

Potrivit legislației în vigoare, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.

Stimați consumatori! Indiferent de vinul ales, consumați băuturi alcoolice moderat și țineți cont de următoarele recomandări:

1. Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA!

2. Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale!

3. Atenție la informația de pe etichetă! 

4. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă!

5. Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal!

6. Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea  la temperatura de 12-16⁰C. 

7. Temperatura de servire recomandată  a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.

Ingredientul cancerigen din pasta de dinți
Articolul anterior
Când ficatul de pui este dăunător copilului
Articolul următor