Coliva pentru Paștele Blajinilor. Reţete

Coliva a fost introdusă în practica Bisericii după minunea Sfântului Teodor Tiron (361-363). Aceasta închipuie însuși trupul mortului, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul. Ea este totodată o expresie materială a credinței noastre în nemurire și înviere, fiind făcută din boabe de grâu, pe care Domnul însuși le-a înfățișat ca simboluri ale învierii trupurilor: după cum bobul de grâu, ca să încolțească și să aducă roadă, trebuie să fie îngropat mai întâi în pământ și să putrezească, tot așa și trupul omenesc mai întâi se îngroapă și putrezește, pentru ca să învieze apoi întru nestricăciune (vezi Ioan 12, 24 și I Corinteni 15, 36). Dulciurile și ingredientele care intră în compoziția colivei reprezintă virtuțile sfinților sau ale răposaților pomeniți.

separator
508x318_coliva-127869

Rețetă de colivă

Ingrediente: 500 gr grâu decorticat sau arpacaș, 375 gr zahăr, aproximativ 250 gr nuci curățate, vanilie, coaja rasă de lămâie sau esență de lămâie, o cană și jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiți, zahăr pudră, 1 linguriță rasă cu sare, cacao, bomboane, pentru ornat coliva.

Mod de preparare: Elimină toate corpurile străine din grâu, apoi spală-l în mai multe ape (de regulă șapte). Pune grâul într-o oală mai mare, peste care toarnă apa, ca să acopere boabele de grâu cam de un lat de palmă și lasă-l să fiarbă cel puțin o oră. Trebuie să amesteci din când în când, ca să nu se prindă.

1 2 40_coliva_mare

Dă oala jos de pe foc și acoperă-o cu un prosop curat, apoi o învelești cu o pătură ca să-și mențină căldura cât mai mult.

După 4-5 ore, adaugă zahărul și fierbe din nou, până se leagă. Amestecă cu o lingură din lemn, ca să nu se lipească de fundul vasului, dând gust neplăcut colivei.

După ce s-a legat, ia vasul de pe foc și lasă-l descoperit, până ce compoziția s-a răcit, apoi pui un capac pe vas și o dai la frigider  până când dorești să finisezi coliva.

1336662490_373173004_1-Fotografii-de--coliva-bunicii coliva-2-kg-350x291 index

Înlătură coaja care s-a format, adaugă sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie esență de lămâie sau rom) și nucile tăiate fin cu cuțitul, pisate sau râșnite, după preferință. În continuare, amestecă ușor toate ingredientele, până se omogenizează.

Așezi compoziția pe un platou curat, ceva mai mare decât o coală de hârtie și o modelezi uniform pe platou, ca să capete o formă frumoasă.

im_3 principala SDC11610

Deasupra cerne pesmetul sau biscuiții pisați, dens și neted, apoi cerne un strat uniform de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm ca să acopere bine pesmetul.

Pentru ornat, poți folosi un șablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cerne puțină cacao. De asemenea, poți folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale și altele.

Coliva este bine s-o pregătești în ajunul zilei când vrei s-o folosești, în cazul nostru în sâmbăta de dinaintea Paștelui Blajinilor. Lumânarea pe care o înfigi în colivă, trebuie să aibă un disc de hârtie, pentru a nu se scurge ceara pe colivă.

Sursa

Picture 018 Picture 024 Picture 025

În dependență de gust și preferințe poți folosi esență de rom în loc de esență de lămâie, cocos în loc de zahăr pudră, cacao în loc de zahăr pudră, poți pune în compoziția colivei și stafide.

4 remedii pentru ochii umflați!
Articolul anterior
Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la sala de sport!
Articolul următor
Alte articole interesante