Conţin mai mult calciu decât brânza şi sunt mai bogate în Omega-3 decât peştele

Aspectul lor te surprinde de la bun început. Fiind mărunte, de 1-2mm, închise la culoare, trezesc şi mai mult interesul atunci cînd le vezi într-o salată sau smoothie, pâine, chec, brioşe. În contact cu lichidul din băuturi sau salate, seminţele de chia îşi măresc volumul, formând pe suprafaţa exterioră un strat gelatinos şi transparent.  

separator
budinca_de_chia

Ca să te convingi, o porţie de 100g de seminţe de chia îţi oferă 631 mg de calciu, atît timp cât aportul recomandat zilnic unui om adult sub 50 de ani, inclusiv gravidelor sau femeilor care alăptează, este de 1000g, iar copiilor de vârsta 9-18 ani şi adulţilor de peste 50 de ani -pâna la 1200-1300g pe zi.

Alimentele bogate în calciu sunt absolut necesare în dieta copiilor, care fiind în creştere au nevoie de acest nutrient pentru dezvoltarea unui sistem osos puternic, cât şi pentru femeile predispuse la osteoporoză.

Când vorbim despre îmbogăţirea dietei cu alimente bogate în calciu, ne referim la: dinţi sănătoşi, sistem osos mineralizat cu risc redus de fracturi, păstrarea sănătăţii şi funcţionării adecvate a articulaţiilor membrelor şi a coloanei vertebrale în timp ce ne apropiem de vârsta a treia, unghii rezistente, păr viguros. Calciul mai participă şi în procesele de coagulare, reglează bătăile inimii, previne crampele musculare, ticurile nervoase etc.

Pe lângă conţinutul bogat în calciu, seminţele de chia mai asigură organismul cu proteine, antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan), vitamine (A, B, E, D) şi acizi graşi Omega-3, care luptă cu colesterolul şi grăsimile din sânge, reglează nivelul tensiunii arteriale şi previn diabetul.

Seminţele de chia îţi diversifică dieta cu un aport redus de calorii şi au o concentraţie mai mare de acizi graşi Omega-3 decât peştele, mai multe proteine decât soia şi mai multe fibre decât seminţele de in sau alte tipuri de produse. Dacă două linguri de lapte conţin 40mg de calciu, atunci două linguri de seminţe de chia – în jur de 180mg, iar cantitatea unei linguri de masă de seminţe de chia este echivalentă cu cea a unei sute de grame de brânză de vaci.

2

Oferă rapid senzaţia de saţietate şi ajută la slăbit
Fiind foarte nutritive şi cu un aport caloric scăzut ele sunt binevenite în curele şi dietele de slăbire, cu atât mai mult că sunt pline de fibre şi foarte uşor de digerat, ceea ce te ajută să păstrezi senzaţia de saţietate mult timp, îţi reglează apetitul şi tranzitul tractului gastro intestinal.

Aliatul perfect, dacă faci sport
Datorită faptului că îţi oferă energie şi sunt bogate în fibre, seminţele de chia sunt aliatul perfect atunci când vrei să ai corpul în formă şi bine definit. Ele sunt bune şi pentru cei care fac sport. Înainte de antrenament sau competiţie sportivă, în care aveţi nevoie să fiţi hidratat, beţi seminţe de chia înmuiate în apă, pentru că hidratează organismul. Ele sunt folosite de atleţi pentru rezistenţa şi hidratarea pe care le-o oferă, inhibiţia apetitului, ajutând astfel la menţinerea greutăţii.

5

Specialiştii recomandă 1-2 linguri pe zi de 3-4 ori pe săptămână, în diverse combinaţii

Pentru sănătatea ta şi a familiei tale, ca să te înzestrezi de dis-de-dimineaţă cu nutrienţi şi energie, îţi propunem să începi ziua cu un smoothie de citrice cu seminţe de chia sau includele în cerealele de la micul dejun.

2-3 mandarine curăţate de sâmburi, coajă şi pieliţă, 2 portocale şi o banană se mixează în blender până se omogenizează, după care se pun 1-2 linguri de chia, în dependenţă de consistenţa dorită. Opţional, se poate adăuga şi o ceaşcă de iaurt simplu.

Iar la prînz adaugă două linguri de seminţe de chia în salata de roşii sau alte crudităţi de pe masa ta.

Pe lângă faptul că acestea nu vor schimba deloc gustul mâncării, îţi vor oferi totodată o parte din necesarul zilnic de calciu şi alţi nutrienţi.

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Foloseşti des spray-urile nazale? Află ce consecinţe pot apărea
Articolul anterior
Una din poveștile care ne-a sensibilizat: La 10 ani cântărea 55 kg
Articolul următor