Conţin mai mult calciu decât brânza şi sunt mai bogate în Omega-3 decât peştele

Aspectul lor te surprinde de la bun început. Fiind mărunte, de 1-2mm, închise la culoare, trezesc şi mai mult interesul atunci cînd le vezi într-o salată sau smoothie, pâine, chec, brioşe. În contact cu lichidul din băuturi sau salate, seminţele de chia îşi măresc volumul, formând pe suprafaţa exterioră un strat gelatinos şi transparent.  

separator
budinca_de_chia

Ca să te convingi, o porţie de 100g de seminţe de chia îţi oferă 631 mg de calciu, atît timp cât aportul recomandat zilnic unui om adult sub 50 de ani, inclusiv gravidelor sau femeilor care alăptează, este de 1000g, iar copiilor de vârsta 9-18 ani şi adulţilor de peste 50 de ani -pâna la 1200-1300g pe zi.

Alimentele bogate în calciu sunt absolut necesare în dieta copiilor, care fiind în creştere au nevoie de acest nutrient pentru dezvoltarea unui sistem osos puternic, cât şi pentru femeile predispuse la osteoporoză.

Când vorbim despre îmbogăţirea dietei cu alimente bogate în calciu, ne referim la: dinţi sănătoşi, sistem osos mineralizat cu risc redus de fracturi, păstrarea sănătăţii şi funcţionării adecvate a articulaţiilor membrelor şi a coloanei vertebrale în timp ce ne apropiem de vârsta a treia, unghii rezistente, păr viguros. Calciul mai participă şi în procesele de coagulare, reglează bătăile inimii, previne crampele musculare, ticurile nervoase etc.

Pe lângă conţinutul bogat în calciu, seminţele de chia mai asigură organismul cu proteine, antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan), vitamine (A, B, E, D) şi acizi graşi Omega-3, care luptă cu colesterolul şi grăsimile din sânge, reglează nivelul tensiunii arteriale şi previn diabetul.

Seminţele de chia îţi diversifică dieta cu un aport redus de calorii şi au o concentraţie mai mare de acizi graşi Omega-3 decât peştele, mai multe proteine decât soia şi mai multe fibre decât seminţele de in sau alte tipuri de produse. Dacă două linguri de lapte conţin 40mg de calciu, atunci două linguri de seminţe de chia – în jur de 180mg, iar cantitatea unei linguri de masă de seminţe de chia este echivalentă cu cea a unei sute de grame de brânză de vaci.

2

Oferă rapid senzaţia de saţietate şi ajută la slăbit
Fiind foarte nutritive şi cu un aport caloric scăzut ele sunt binevenite în curele şi dietele de slăbire, cu atât mai mult că sunt pline de fibre şi foarte uşor de digerat, ceea ce te ajută să păstrezi senzaţia de saţietate mult timp, îţi reglează apetitul şi tranzitul tractului gastro intestinal.

Aliatul perfect, dacă faci sport
Datorită faptului că îţi oferă energie şi sunt bogate în fibre, seminţele de chia sunt aliatul perfect atunci când vrei să ai corpul în formă şi bine definit. Ele sunt bune şi pentru cei care fac sport. Înainte de antrenament sau competiţie sportivă, în care aveţi nevoie să fiţi hidratat, beţi seminţe de chia înmuiate în apă, pentru că hidratează organismul. Ele sunt folosite de atleţi pentru rezistenţa şi hidratarea pe care le-o oferă, inhibiţia apetitului, ajutând astfel la menţinerea greutăţii.

5

Specialiştii recomandă 1-2 linguri pe zi de 3-4 ori pe săptămână, în diverse combinaţii

Pentru sănătatea ta şi a familiei tale, ca să te înzestrezi de dis-de-dimineaţă cu nutrienţi şi energie, îţi propunem să începi ziua cu un smoothie de citrice cu seminţe de chia sau includele în cerealele de la micul dejun.

2-3 mandarine curăţate de sâmburi, coajă şi pieliţă, 2 portocale şi o banană se mixează în blender până se omogenizează, după care se pun 1-2 linguri de chia, în dependenţă de consistenţa dorită. Opţional, se poate adăuga şi o ceaşcă de iaurt simplu.

Iar la prînz adaugă două linguri de seminţe de chia în salata de roşii sau alte crudităţi de pe masa ta.

Pe lângă faptul că acestea nu vor schimba deloc gustul mâncării, îţi vor oferi totodată o parte din necesarul zilnic de calciu şi alţi nutrienţi.

Cea mai toxică legumă pentru organism! Poate genera reacții alergice severe

Specialiștii trag un semnal de alarmă și subliniază faptul că țelina poate deveni periculoasă pentru organism dacă nu este consumată în anumite condiții.

Beneficiile consumului de țelină

Țelina conține vitamina A, B, C, K, PP, dar și minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. Consumul acesteia aduce numeroase beneficii organismului. Țelina contribuie la scăderea tensiunii arteriale și este eficientă în detoxifierea organismului. Conform cercetătorilor din Japonia, Rusia și China, țelina poate regla și disfuncțiile hormonale și preveni anumite boli precum psoriazisul și dermatozele alergice.

Cu toate acestea, țelina trebuie consumată cu precauție. Semințele ei nu pot fi cosumate imediat după ce au fost recoltate, fiind necesară o atentă prelucrare a acestora. Mai mult decât atât, dacă ați utilizat uleiul de țelină atunci este indicat să evitați expunerea la soare pentru că acesta conține betacaroten, ingredient care duce la creșterea fotosensibilității.

În cazuri rare, consumul de țelină poate produce reacții alergice. În plus, dacă ea este reîncălzită, atunci când se află în supe sau ciorbe, poate deveni toxică din cauza eliberării de nitrați. Notăm că, atunci când există în organism în cantități mari, nitrații pot crește riscul de apariție a anumitor boli precum hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație și cianoza severă.

Consumul de țelină nu est recomandat în următoarele cazuri:

  • femeile însărcinate sau care alăptează, pentru că țelina are efecte hormonale
  • persoanelor care suferă de afecțiuni renale
  • persoanelor alergice la plantele care fac parte din familia Apiaceae: fenicul, morcov, pătrunjel, mărar și leuștean. În cazul acestor persoane, reacțiile alergice pot fi severe, putând provoca chiar și șoc anafilactic
  • consumul de țelină în mod excesiv poate duce la dereglări digestive

sursa: www.redactia.ro

Concluzia unui nou studiu: Prea multă mâncare sărată crește nivelul de stres al organismului

O alimentație care conține multă sare poate contribui la creșterea nivelului de stres, arată un nou studiu. Oamenii de știință au descoperit că o alimentație bogată în sare a crescut nivelul unui hormon al stresului cu 75%. Consumul de sare recomandat pentru adulți este de mai puțin de șase grame pe zi.

Criza de sare în R.Moldova. Ministerul Economiei: Nu există motive de  panică și nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară din  comerț – Stiri de ultima ora din Moldova –

Experții speră că rezultatele vor încuraja o revizuire a politicii de sănătate publică în ceea ce privește consumul de sare, în vederea reducerii de către producători a cantității de sare din alimentele procesate. Consumul de sare recomandat pentru adulți este de mai puțin de 6 grame pe zi, însă majoritatea oamenilor consumă în mod regulat aproximativ nouă grame.

Acest lucru poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce sporește riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral și demență vasculară. În timp ce efectele asupra inimii și a sistemului circulator au fost bine stabilite, se știa prea puțin despre impactul unei alimentații bogate în sare asupra comportamentului unei persoane.

Cpnform experților de la Universitatea din Edinburgh, consumul de sare crește activitatea genelor care produc proteinele din creier care controlează modul în care organismul răspunde la stres.

Experții spun că sunt deja în curs de desfășurare alte studii pentru a înțelege dacă un consum ridicat de sare duce la alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea.

Studiul publicat în Cardiovascular Research a constatat că un aport ridicat de sare amplifică răspunsul la stres.

Suntem ceea ce mâncăm și înțelegerea modului în care alimentele bogate în sare ne modifică sănătatea mentală este un pas important pentru îmbunătățirea stării de bine, a declarat Matthew Bailey, profesor de fiziologie renală la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității din Edinburgh.

Știm că un consum prea mare de sare ne afectează inima, vasele de sânge și rinichii. Acest studiu ne spune acum că un nivel ridicat de sare în alimentația noastră modifică și modul în care creierul nostru gestionează stresul.

sursa

Dieta cu care poți slăbi până la 25 de kilograme. Nu exclude niciun aliment și are o singură regulă

Dieta Rina, numită și dieta de 90 de zile, este un plan de alimentaţie care vă ajută să slăbiţi între 18 şi 25 kg în trei luni, ceea ce înseamnă o scădere de 1,5-1,8 kilograme pe săptămână.

Chiar dacă este greu de crezut, aveţi voie să mâncaţi orice, atât timp cât respectați o regulă importantă: NU combinați grupele de alimente, în aceeși zi.

Regulile dietei

–          Alimentele sunt împărţite în patru grupe de bază, în funcţie de substanţele nutritive pe care le furnizează organismului. Astfel, aveţi patru tipuri de zile de dietă din punct de vedere al combinării alimentelor, care se repetă pe parcursul celor trei luni

–          Zilele sunt denumite astfel (proteine, amidonuri, carbohidraţi şi fructe) nu pentru că o zi întreagă trebuie să mâncaţi doar acele alimente, ci datorită principalului ingredient din cadrul meselor

–          Un alt aspect important al acestui regim este şi faptul că în trei din cele 90 de zile, şi anume în zilele 29, 58 şi 87, după ziua de fructe, trebuie să se consume doar apă. În caz că vi se face foame şi credeţi că nu o să vă abţineţi de la ronţăit, puteţi să vă preparaţi o supă uşoară de legume sau să beţi suc de fructe sau de legume proaspete.

– nu vă înfometaţi, ci mâncaţi patru până la cinci mese pe zi;

– nu este indicat să omiteţi nimic din meniu, deoarece fiecare aliment îşi are rolul său, şi dacă nu le consumaţi pot apărea carenţe;

– în zilele de proteine, între masa de prânz şi cină trebuie să treacă patru ore, în zilele de carbohidraţi trei ore, iar în cele de vitamine două ore;

– după cele 90 de zile de dietă puteţi mânca normal, dar pentru încă 90 de zile la micul dejun trebuie să consumaţi doar fructe. Dacă în acest interval de după dietă mai slăbiţi încă 3 kilograme, înseamnă că schimbarea a avut loc în organism.

–          În această dietă este foarte important să respectaţi un anumit program de masă, astfel încât organismul să poată funcţiona şi să se refacă la capacitatea sa maximă. Acest program constă în trei perioade zilnice.

–          Perioada de purificare este între ora 4:00 până la ora 12:00. În acest interval trebuie să mâncaţi fructe şi legume proaspete din două în două ore.

–          Perioada de ingestie ţine de la ora 12:00, când are loc prânzul, până la ora 20:00. Înainte de această ultimă oră trebuie să luaţi cina. Nu contează atât de mult cantitatea de alimente ingerată, cât aspectele legate de combinarea acestora şi de intervalul dintre mese.

–          Ultima perioadă este cea de digestie, între orele 20:00 şi 4:00, în care nu trebuie să consumaţi nimic.

Dieta Rina

 Exemple de meniu

În fiecare zi a dietei veţi consuma mere, pere, piersici, pepene, banane, fructe uscate sau legume proaspete la micul dejun. Dacă vă săturaţi de fructe în stare solidă, le puteţi înlocui cu un pahar cu suc proaspăt preparat din fructele sau din legumele preferate, neîndulcit.

Ziua 1: Proteine

Prânz: Carne fiartă sau friptă: trei felii (200 g). O puteţi înlocui cu trei ouă fierte sau cu diferite feluri de brânzeturi. Alături de carne sau de lactate aveţi voie o felie de pâine şi o salată oricât de mare doriţi, condimentată cu sare, piper sau verdeţuri, dar fără ulei. La două ore după prânz trebuie să consumaţi 200 ml de supă fără tăiţei sau orice fel de paste făinoase.

Cină: Trebuie să consumaţi jumătate din ceea ce aţi mâncat la prânz, dar fără supă şi pâine.

Lactatele se pot consuma doar în această zi.

Ziua 2: Amidon

Prânz: După micul dejun cu fructe, consumaţi la prânz orice fel de legume (fasole, mazăre, linte, morcovi, cartofi şi altele) fierte la abur sau înăbuşite, condimentate cu sos de roşii, cu ketchup sau cu verdeţuri. Alăturaţi legumelor şi o felie de pâine şi o salată mare.

Cină: Consumaţi aceleaşi legume ca şi la prânz, dar în cantităţi mai mici.

Ziua 3: Carbohidraţi

Prânz: Paste fierte cu condimente şi sos simplu de roşii sau aluat de pizza cu ketchup, bulion sau roşii, fără caşcaval sau carne.

Cină: O felie mică de tort/prăjitură, câteva felii de cozonac ori trei cupe cu îngheţată. Puteți consuma, în plus, o felie de ciocolată de menaj.

Ziua 4: Fructe

Prânz: Aceasta este ziua în care trebuie să consumaţi orice fel de fructe şi în orice cantitate, la micul dejun, prânz şi cină.

După cele patru zile de regim repetaţi totul respectând ordinea indicată. Alternaţi zilele după cum este precizat mai sus, nu săriţi peste nicio masă, nu le schimbaţi ordinea şi nu uitaţi de ziua cu apă.

sursa: doctorulzilei.ro

Foloseşti des spray-urile nazale? Află ce consecinţe pot apărea
Articolul anterior
Una din poveștile care ne-a sensibilizat: La 10 ani cântărea 55 kg
Articolul următor