Aspectul lor te surprinde de la bun început. Fiind mărunte, de 1-2mm, închise la culoare, trezesc şi mai mult interesul atunci cînd le vezi într-o salată sau smoothie, pâine, chec, brioşe. În contact cu lichidul din băuturi sau salate, seminţele de chia îşi măresc volumul, formând pe suprafaţa exterioră un strat gelatinos şi transparent.
Ca să te convingi, o porţie de 100g de seminţe de chia îţi oferă 631 mg de calciu, atît timp cât aportul recomandat zilnic unui om adult sub 50 de ani, inclusiv gravidelor sau femeilor care alăptează, este de 1000g, iar copiilor de vârsta 9-18 ani şi adulţilor de peste 50 de ani -pâna la 1200-1300g pe zi.
Alimentele bogate în calciu sunt absolut necesare în dieta copiilor, care fiind în creştere au nevoie de acest nutrient pentru dezvoltarea unui sistem osos puternic, cât şi pentru femeile predispuse la osteoporoză.
Când vorbim despre îmbogăţirea dietei cu alimente bogate în calciu, ne referim la: dinţi sănătoşi, sistem osos mineralizat cu risc redus de fracturi, păstrarea sănătăţii şi funcţionării adecvate a articulaţiilor membrelor şi a coloanei vertebrale în timp ce ne apropiem de vârsta a treia, unghii rezistente, păr viguros. Calciul mai participă şi în procesele de coagulare, reglează bătăile inimii, previne crampele musculare, ticurile nervoase etc.
Pe lângă conţinutul bogat în calciu, seminţele de chia mai asigură organismul cu proteine, antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan), vitamine (A, B, E, D) şi acizi graşi Omega-3, care luptă cu colesterolul şi grăsimile din sânge, reglează nivelul tensiunii arteriale şi previn diabetul.
Seminţele de chia îţi diversifică dieta cu un aport redus de calorii şi au o concentraţie mai mare de acizi graşi Omega-3 decât peştele, mai multe proteine decât soia şi mai multe fibre decât seminţele de in sau alte tipuri de produse. Dacă două linguri de lapte conţin 40mg de calciu, atunci două linguri de seminţe de chia – în jur de 180mg, iar cantitatea unei linguri de masă de seminţe de chia este echivalentă cu cea a unei sute de grame de brânză de vaci.
Oferă rapid senzaţia de saţietate şi ajută la slăbit
Fiind foarte nutritive şi cu un aport caloric scăzut ele sunt binevenite în curele şi dietele de slăbire, cu atât mai mult că sunt pline de fibre şi foarte uşor de digerat, ceea ce te ajută să păstrezi senzaţia de saţietate mult timp, îţi reglează apetitul şi tranzitul tractului gastro intestinal.
Aliatul perfect, dacă faci sport
Datorită faptului că îţi oferă energie şi sunt bogate în fibre, seminţele de chia sunt aliatul perfect atunci când vrei să ai corpul în formă şi bine definit. Ele sunt bune şi pentru cei care fac sport. Înainte de antrenament sau competiţie sportivă, în care aveţi nevoie să fiţi hidratat, beţi seminţe de chia înmuiate în apă, pentru că hidratează organismul. Ele sunt folosite de atleţi pentru rezistenţa şi hidratarea pe care le-o oferă, inhibiţia apetitului, ajutând astfel la menţinerea greutăţii.
Specialiştii recomandă 1-2 linguri pe zi de 3-4 ori pe săptămână, în diverse combinaţii
Pentru sănătatea ta şi a familiei tale, ca să te înzestrezi de dis-de-dimineaţă cu nutrienţi şi energie, îţi propunem să începi ziua cu un smoothie de citrice cu seminţe de chia sau includele în cerealele de la micul dejun.
2-3 mandarine curăţate de sâmburi, coajă şi pieliţă, 2 portocale şi o banană se mixează în blender până se omogenizează, după care se pun 1-2 linguri de chia, în dependenţă de consistenţa dorită. Opţional, se poate adăuga şi o ceaşcă de iaurt simplu.
Iar la prînz adaugă două linguri de seminţe de chia în salata de roşii sau alte crudităţi de pe masa ta.
Pe lângă faptul că acestea nu vor schimba deloc gustul mâncării, îţi vor oferi totodată o parte din necesarul zilnic de calciu şi alţi nutrienţi.