Conţin mai mult calciu decât brânza şi sunt mai bogate în Omega-3 decât peştele

Aspectul lor te surprinde de la bun început. Fiind mărunte, de 1-2mm, închise la culoare, trezesc şi mai mult interesul atunci cînd le vezi într-o salată sau smoothie, pâine, chec, brioşe. În contact cu lichidul din băuturi sau salate, seminţele de chia îşi măresc volumul, formând pe suprafaţa exterioră un strat gelatinos şi transparent.  

separator
budinca_de_chia

Ca să te convingi, o porţie de 100g de seminţe de chia îţi oferă 631 mg de calciu, atît timp cât aportul recomandat zilnic unui om adult sub 50 de ani, inclusiv gravidelor sau femeilor care alăptează, este de 1000g, iar copiilor de vârsta 9-18 ani şi adulţilor de peste 50 de ani -pâna la 1200-1300g pe zi.

Alimentele bogate în calciu sunt absolut necesare în dieta copiilor, care fiind în creştere au nevoie de acest nutrient pentru dezvoltarea unui sistem osos puternic, cât şi pentru femeile predispuse la osteoporoză.

Când vorbim despre îmbogăţirea dietei cu alimente bogate în calciu, ne referim la: dinţi sănătoşi, sistem osos mineralizat cu risc redus de fracturi, păstrarea sănătăţii şi funcţionării adecvate a articulaţiilor membrelor şi a coloanei vertebrale în timp ce ne apropiem de vârsta a treia, unghii rezistente, păr viguros. Calciul mai participă şi în procesele de coagulare, reglează bătăile inimii, previne crampele musculare, ticurile nervoase etc.

Pe lângă conţinutul bogat în calciu, seminţele de chia mai asigură organismul cu proteine, antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan), vitamine (A, B, E, D) şi acizi graşi Omega-3, care luptă cu colesterolul şi grăsimile din sânge, reglează nivelul tensiunii arteriale şi previn diabetul.

Seminţele de chia îţi diversifică dieta cu un aport redus de calorii şi au o concentraţie mai mare de acizi graşi Omega-3 decât peştele, mai multe proteine decât soia şi mai multe fibre decât seminţele de in sau alte tipuri de produse. Dacă două linguri de lapte conţin 40mg de calciu, atunci două linguri de seminţe de chia – în jur de 180mg, iar cantitatea unei linguri de masă de seminţe de chia este echivalentă cu cea a unei sute de grame de brânză de vaci.

2

Oferă rapid senzaţia de saţietate şi ajută la slăbit
Fiind foarte nutritive şi cu un aport caloric scăzut ele sunt binevenite în curele şi dietele de slăbire, cu atât mai mult că sunt pline de fibre şi foarte uşor de digerat, ceea ce te ajută să păstrezi senzaţia de saţietate mult timp, îţi reglează apetitul şi tranzitul tractului gastro intestinal.

Aliatul perfect, dacă faci sport
Datorită faptului că îţi oferă energie şi sunt bogate în fibre, seminţele de chia sunt aliatul perfect atunci când vrei să ai corpul în formă şi bine definit. Ele sunt bune şi pentru cei care fac sport. Înainte de antrenament sau competiţie sportivă, în care aveţi nevoie să fiţi hidratat, beţi seminţe de chia înmuiate în apă, pentru că hidratează organismul. Ele sunt folosite de atleţi pentru rezistenţa şi hidratarea pe care le-o oferă, inhibiţia apetitului, ajutând astfel la menţinerea greutăţii.

5

Specialiştii recomandă 1-2 linguri pe zi de 3-4 ori pe săptămână, în diverse combinaţii

Pentru sănătatea ta şi a familiei tale, ca să te înzestrezi de dis-de-dimineaţă cu nutrienţi şi energie, îţi propunem să începi ziua cu un smoothie de citrice cu seminţe de chia sau includele în cerealele de la micul dejun.

2-3 mandarine curăţate de sâmburi, coajă şi pieliţă, 2 portocale şi o banană se mixează în blender până se omogenizează, după care se pun 1-2 linguri de chia, în dependenţă de consistenţa dorită. Opţional, se poate adăuga şi o ceaşcă de iaurt simplu.

Iar la prînz adaugă două linguri de seminţe de chia în salata de roşii sau alte crudităţi de pe masa ta.

Pe lângă faptul că acestea nu vor schimba deloc gustul mâncării, îţi vor oferi totodată o parte din necesarul zilnic de calciu şi alţi nutrienţi.

Cea mai toxică legumă! Medicii ne avertizează să nu o mai consumăm

Despre fructe și legume se spune că sunt extrem de sănătoase și perfecte pentru orice dietă. Se pare, însă, că lucrurile nu stau deloc așa cum credem, pentru că specialiștii au descoperit o legumă extrem de periculoasă pentru sănătate. Este plină de substanțe toxice și ar fi mai bine să o evităm, scrie redactia.ro.

Cea mai periculoasă legumă

În ultima vreme, alimentația sănătoasă a devenit o provocare pentru mulți dintre noi, pe care prea puțini reușesc să o respecte. Chiar dacă specialiștii în nutriție ne recomandă să mâncăm mai multe fructe și legume, studiile recente arată că acestea ne pot face mai mult rău decât bine.

Conform specialiștilor, cea mai mare problemă a acestora este excesul de pesticide folosite de producători. Aceștia vor mai mult profit, fără să se gândească la sănătatea noastră. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) a efectuat mai multe teste pentru a verifica gradul de toxicitate al legumelor și fructelor de pe piața locală.

Astfel, testele au arătat că cele mai periculoase legume sunt cartofii,  fiind extrem de bogati în chimicale. Chiar dacă sunt o legumă foarte consumată, se pare că este cu adevărat toxică pentru organism. Conform analizelor realizate de specialiști, 98% dintre produsele testate conțineau cel puțin un pesticid.

Cel mai folosit pesticid la cartofi

Cel mai folosit pesticid dintre toate este și unul dintre cele mai periculoase: imazalilul. În urma analizelor s-a ajuns la concluzia că toți cartofii ar conține această substanță care, printre altele, dă rezistență mai mare acestor alimente. Imazalil (E233) este o substanță cancerigenă, cu care mulți comercianți acoperă coaja citricelor.

ANSVSA a concluzionat că cele mai nesigure fructe și legume pentru consum sunt: cartofi, căpșunele, merele, nectarinele, piersicile, țelina, strugurii, cireșele, spanacul, ardeiul gras, roșiile și castraveții. Pe de altă parte, alimentele cel mai puțin bogate în pesticide sunt: avocado, porumbul, ananasul, varza, mazărea, ceapa, sparanghelul, mango, papaya, kiwi, vinetele și pepenele. Astfel, pe acestea ar trebui să le consumăm mai mult.

Inspectorii ANSVSA recomandă tuturor românilor să spele foarte bine fructele și legumele și chiar să le curețe de coajă acolo unde este necesar, pentru a reduce cantitatea de pesticide ingerată.

Leguma care previne acumularea grăsimilor la ficat

Eliberarea ficatului de grăsimile în exces este o măsură importantă de protejare a acestuia contra altor multor boli, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Illinois. Savanţii au ajuns la concluzia că substanţa activă anticancer sulforafan, găsită în broccoli, ar putea fi responsabilă de curăţarea ficatului de grăsime.

Cercetătorii au arătat că un consum săptămânal de broccoli poate combate acumularea de grăsimi la nivelul ficatului.

În acest fel, persoanele care obişnuiau să consumă broccoli de 3-5 ori pe săptămână prezentau un risc scăzut de a dezvolta steatoză hepatică (boala în care ficatul este invadat de grăsime) şi cancer hepatic. Studiile efectuate până acum au determinat că broccoli oferă, de asemenea, protecţie împotriva cancerului de sân, de prostată şi de colon.

Sulforafanul, substanţa activă anticancer din broccoli, este prezentă în cantitate mare în leguma tocată şi fiartă puţin la aburi. Studiile au mai arătat că broccoli, împreună cu conopida şi varza de Bruxelles, are capacitatea de a opri acumularea grăsimilor în ficat.

Şi varza albă sau cea roşie este bogată în sulforafan, izotiocianat şi indol-3-carbinol (I3C). Aceşti compuşi anticancer au proprietăţi antioxidante şi de detoxifiere. În cadrul unei cercetări, consmul de varză a fost asociat cu o incidenţă mai mică a cancerului de plămâni, de colon, de sân şi de col uterin.

Studiile arată că, cu cât este mai mare aportul de legume din familia cruciferelor, adică a verzei, în meniul unei popor, cu atât mai mici sunt ratele de cancer, în special de ficat, prostată, colon, sân şi cancer pulmonar.

Bolile ficatului şi obezitatea pot fi prevenite printr-un consum regulat de varză în stare crudă sau uşor înăbuşită la aburi, sub formă de salată de trei-cinci ori pe săptămână, cu adaos de puţin ulei de floarea soarelui sau de măsline.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Foloseşti des spray-urile nazale? Află ce consecinţe pot apărea
Articolul anterior
Una din poveștile care ne-a sensibilizat: La 10 ani cântărea 55 kg
Articolul următor