E complicat să convingi un copil să mănânce sănătos. Abilităţile de convingere ale părinţilor, în acest caz, sunt determinante, iată de ce Corina Ţepeş este în căutare de şiretlicuri care ar îmbunătăţi condiţia fizică a familiei. Bunăoară, le găteşte fetelor supe în extractorul de nutrienţi cu 5 funcţii în 1 Multifresh, de la Delimano. Secretul se ascunde în modul de preparare: supele creme se prepară la doar 70 de grade, aparatul păstrând toate vitaminele şi nutrienţii din legume.
Corina Ţepeş: „Cea mai bună soluţie de imunizare a copiilor este mâncarea pe care le-o găteşti”
Pizza, nicidecum un produs de tip fast-food
În weekend automat avem poftă de ceva bun. Ce-ați zice de o pizza. De ce pizza a trecut în categoria produselor de fast-food, de ce ne ferim de ea și mai ales de ce ne simțim vinovați când o consumăm, scrie stirileprotv.ro.
Din punct de vedere nutrițional într-o pizza avem toate categoriile de nutrienți: blatul înseamnă carbohidrați, sosul de roșii, ciupercile sau ardeiul gras înseamnă legume, iar brânza și șunca aduc proteine și grăsimi.
E adevărat, la capitolul ingrediente făinoasele reprezintă mai mult de jumătate din cantitate, deci pizza nu este un produs de slăbit. Însă este un fel de mâncare potrivit pentru copiii în creștere sau pentru persoanele care fac efort fizic și au nevoie de multă energie.
Dacă ar fi să facem o comparație, putem spune că pizza înseamnă un fel de sendviș desfășurat. O pizza de 20 cm în diametru este echivalentă cu o porție de paste.
De ce considerăm pizza un produs nesănătos? Ce poate fi greșit în pizza? Mai degrabă ar trebui să ne ferim de o porție de paste care pot ascunde mult ulei, sau de un sendviș care poate avea multă maioneză.
Pe o pizza vezi toate ingredientele, nu e nimic ascuns. Iar dacă blatul este subțire și făcut din aluat bine dospit, atunci vorbim despre un produs premium, nicidecum de unul de fast-food.
Credeți că întâmplător pizza este cel mai consumat produs alimentar la nivel mondial? Toată lumea iubește pizza, este ușor de mâncat la colț de stradă, la birou sau la restaurant, poate fi o masă principală sau o gustare.
De la pizza Margherita cu sos de roșii, mozzarella și busuioc, până la pizza cu bacon, salam picant sau 4 feluri de brânză, combinațiile sunt infinite…tot ce avem prin frigider poate fi pus pe o pizza. Iar topping-urile sunt mai degrabă condimente decât ingrediente, deci nici la calorii nu exagerăm.
Cum să transformăm pizza într-un produs nepericulos pentru siluetă? Prima variantă ar fi să nu mâncăm o pizza întreagă, ne limităm la 2-3 triunghiuri și completăm masa cu o salată mare de frunze și legume proaspete.
Sau putem considera că pizza reprezintă porția de făinoase pentru 2 zile și dacă o mâncăm pe toată, la următoarele mese adio carbohidrați, doar grătar cu salată, ca să rămânem în buget. Sau respectăm regula 80/20 și suntem cuminți toată săptămâna, ca să putem mânca o pizza în weekend.
Condimentul care ajută la eliminarea senzației de foame
Un condiment reduce senzația de foame și poate reduce nivelul de glucoză din sânge. Este vorba despre scorțișoară, condimentul bogat în antioxidanți care are mai multe beneficii asupra sănătății, scrie doctorulzilei.ro.
Potrivit medicului Vera Kuzmina, endocrinolog și nutriționist rus, nu numai că poate îmbunătăți sănătatea, dar îi poate ajuta și pe cei care doresc o pierdere în greutate.
Scorțișoara ajută la eliminarea senzației de foame
Dacă mănânci în mod regulat acest condiment, pauzele dintre mese vor deveni mult mai lungi. De asemenea, datorită acestui condiment, nivelul zahărului din sânge se va normaliza. Scorțișoara conține substanțe care ar imita efectul insulinei. Datorită acestui fapt, moleculele de glucoză vor putea pătrunde mai repede prin membranele celulare.
Eficacitatea scorțișoarei în tratamentul diabetului zaharat
„Cercetări medicale recente dovedesc eficacitatea scorțișoarei în tratamentul diabetului zaharat. Polifenolul conținut în acest condiment ajută organismul să absoarbă mai ușor insulina. Chiar și o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge și al colesterolului și, de asemenea, împiedică dezvoltarea a multor boli inflamatorii”, spune medicul.
Pe stomacul gol, nivelul zahărului din sânge ar trebui să fie între 3,3 mmol/l și 5,5 mmol/l. Analiza se face dimineața. După masă, valorile nu trebuie să depășească 7,8 mmol/l. Nivelul de glucoză este determinat la două ore după masă.
Alte proprietăți benefice ale scorțișoarei
Scorțișoara este bogată în minerale precum potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor și zinc. Conține vitamine din grupa B, vitamina C, A, PP. De asemenea, conține taninuri, uleiuri esențiale și fibre.
În medicină, scorțișoara este folosită ca agent antiseptic, antimicrobian și antiparazitar, precum și în lupta împotriva bolilor fungice și pentru a îmbunătăți activitatea tractului gastrointestinal. Scorțișoara este eficientă ca astringent, ameliorând atât diareea, cât și constipația și flatulența. Datorită conținutului său de fibre alimentare, scorțișoara reduce probabilitatea de cancer de colon.
Acest condiment aromat ajută la curățarea sistemului coleretic și a ficatului, elimină excesul de săruri biliare din organism. Deoarece condimentul ajută și la eliminarea lichidului inutil din organism, utilizarea lui va fi eficientă și în bolile de rinichi. Băuturile cu scorțișoară sunt recomandate și pentru infecțiile vezicii urinare.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Nu ai poftă de mâncare dimineața? Iată cauzele!
Micul dejun este cea mai importantă masa a zilei, pentru că ne asigură starea de bine și energia de care avem nevoie pentru a începe ziua. Totuși, există momente în care pur și simplu nu îți este foame de dimineață. Iată de ce se întâmplă acest lucru!
Ai mâncat o cină copioasă sau ai abuzat de gustări înainte de culcare
O cină copioasă sau abuzul de gustări nocturne, precum chipsuri, biscuiți, sărățele, pufuleți și ciocolată pot ,,să-ți taie” pofta de mâncare, scrie clicksanatate.ro. Mai mult decât atât, dacă la cină consumi multe grăsimi și proteine, golirea stomacului poate fi încetinită, motiv pentru care a doua zi, de dimneață te vei simți sătul. Încearcă pentru cină, alimente ușoare precum salate, supe sau pește. De altfel, dacă ai probleme cu somnul și vrei totuși o gustare nocturnă nu apela la sancksuri bogate în grăsimi, ci consumă lapte cald sau o banană. Banana conține vitamina B6 și triptofan, un aminoacid esențial, care te ajută să adormi.
Nu te odihnești suficient pe parcursul nopții
Dacă pierzi nopțile stând treaz sau nu ai parte de un somn calitativ, este posibil să nu-ți fie foame a doua zi la micul dejun. Acest aspect este cauzat de faptul că privarea de somn poate duce la modificări importante ale hormonilor care reglează apetitul, cum ar fi leptina și grelina. Somnul insuficient poate fi cauza mai multor neplăceri, inclusiv a lipsei senzației de foame de la micul dejun. De aceea, organizează-ți un program de somn, în care ar fi ideal să adormi seara la aceeași oră și să te trezești dimineața la o oră fixă. Ai grijă să nu dormi mai puțin de 7 ore pe noapte.
Nivelul ridicat de adrenalină poate scădea apetitul de dimineață
Specialiștii spun că nivelurile de hormoni fluctuează pe parcursul nopții, iar acest aspect poate avea consecințe asupra apetitului. Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, sunt mai ridicate dimineața. Se crede că adrenalina poate suprima pofta de mâncare prin încetinirea ratei de golire a stomacului și prin creșterea defalcării carbohidraților stocați în ficat și mușchi pentru a alimenta organismul.
Ești depresiv sau anxios
Atât depresia cât și anxietatea pot ,,tăia” pofta de mâncare. Printre cele mai întâlnite simptome ale depresiei: tristețe accentuată, pierderea interesului pentru activitățile preferate, oboseală inexplicabilă, tulburări de somn, se regăsește și lipsa sau accentuarea apetitului. ,,Pierderea poftei de mâncare poate fi un semn precoce al depresiei sau un avertisement al unei recidive a depresiei. Pe de altă parte, unii oameni nu se pot opri din mâncat atunci când sunt depresivi”, spune Gary Kennedy, director de psihiatrie geriatrică la Montefiore Medical.
Dacă simți o permanentă stare de tristețe, nu ai poftă de mâncare sau, din contră, apetit accentuat și ai tendințe de izolare, prezintă-te în fața unui specialist psiholog. Acesta nu te va judeca, ci te va ajuta să treci peste stările negative ale depresiei.
Sarcina, o altă cauză posibilă
Grețurile matinale afectează aproximativ 80% dintre femeile însărcinate, informează healthline.com. Stările de greață sunt mai frecvente dimineața decât în celelalte momente ale zilei, motiv pentru care gravida nu se mai poate gândi la micul dejun. De obicei, grețurile dispar sau se diminuează considerabil în al doilea trimestru de sarcină. Dacă suferi de grețuri matinale, încearcă să te menții hidratată, consumând apă în care poți să storci lămâie pentru a mai reduce din starea de greață. De asemenea, încearcă să te odihnești suficient și să menții casa aerisită pentru a împiedica eventualele mirosuri care îți pot provoca greață. În cazul în care stările de rău persistă și te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice, adresează-te de urgență medicului.
Alte motive pentru care nu îți este foame la micul dejun
Răceala sau gripa pot să-ți scadă apetitul și pot accentua starea de oboseală, motiv pentru care nu mai ai dispoziția necesară pentru a lua micul dejun. De altfel, unele medicamente ca antibioticele sau diureticele pot reduce apetitul.
Un alt factor ce poate să-ți scadă pofta de mâncare este înaintarea în vârstă. Apetitul scăzut este destul de comun în cazul vârstnicilor, acest lucru fiind explicat prin modificările hormonilor care oferă energie organismului, modificările gustului și ale mirosului. De asemenea în cazuri mai grave, în spatele lipsei apetitului pot sta afecțiuni precum hipotiroidismul, insuficiență cardiacă, anumite afecțiuni ale ficatului cât și ale rinichilor, HIV sau chiar cancer.
Cum să procedezi în caz de lipsa poftei de mâncare la micul dejun
În cazul în care nu îți este foame imediat ce te trezești, mai așteaptă câteva minute înainte de micul dejun, timp în care poți începe să te pregătești pentru ziua ce tocmai a început. Dacă, totuși, încă nu îți este foame, poți încerca să iei gustări mici și bogate în nutrienți, precum un ou fiert, cereale integrale, un fruct sau altele.
Ieși din zona de confort și încearcă noi alternative delicioase și sățioase pentru micul dejun, care să-ți stimuleze apetitul, precum omletă cu ciuperci, roșii, ardei gras și brânză; iaurt cu fructe de pădure și granola sau pâine prăjită cu avocado și cu ou deasupra.