Cu mic, cu mare avem tendința ca dimineața, în locul micului-dejun, să mâncăm în grabă un covrig cald, cumpărat în drumul spre școală sau serviciu. Consumați în exces, aproape zilnic, covrigii nu numai ca nu aduc beneficii, dar pot chiar periclita sănătatea.

Efectele consumului de covrigi calzi
• Cei mai mulți covrigi conțin substanțe potentațoare de gust și zahăr, astfel ca un covrig are până la 300 de calorii, dar nu conține nicio substanță nutritivă. Conținutul crescut de zahăr favorizează supraponderabilitatea și riscul dezvoltării diabetului zaharat.
Covrigii au un indice glicemic foarte mare, ceea ce înseamnă că nivelul zahărului din sânge crește rapid, după care începe să scadă la fel de repede. Aceste variații epuizează funcția pancreasului și cauzează rezistența la insulină, faza premergatoare diabetului.
Descărcările mari de insulină fac ca aceste zaharuri să nu fie arse în totalitate și să se transforme în celule adipoase sau colesterol. De asemenea, grav este și faptul că un conținut mare de carbohidrați din covrigi favorizează apariția bolilor cardiovasculare.
• Deși oferă rapid senzația de sațietate, covrigii nu prezintă nicio valoare nutritivă, iar organismul nu extrage necesarul de vitamine și fibre de care are nevoie zilnic.
• Covrigii calzi sunt un real pericol pentru stomac deoarece îl irită. De aceea, este indicat sa se consume covrigii reci, aceștia fiind mai puțin dăunători pentru stomac.
Consumați cât încă sunt calzi, covrigii riscă să provoace iritații, din cauza amestecului de gluten și amidon din compoziție, mai dificil de digerat atunci când au o temperatură ridicată.
• Covrigii calzi predispun la boli de inimă, cauzate de acumularea de grăsimi în organism, care blochează arterele și împiedică bună circulație a sângelui în corp.
Astfel, dacă doriți să vă protejați inima, nu este suficient să renuntați la consumul de lipide, ci este important să fiți atenți și la cel de carbohidrați – substanțe care abundă în covrigii calzi.
• Covrigii îngrașă, de aceea persoanele care au probleme legate de greutatea corporală nu trebuie să consume mai mult de doi covrigi pe lună. Concret, un covrig are între 250 și 300 de calorii și mai mult de 50 de grame de carbohidrați.
În concluzie, este indicat să reținem că acest aliment, bogat în carbohidrați și sărac în nutrienți, poate să aibă efecte nocive asupra sănătății organismului, covrigul fiind practic un factor pentru apariția diabetului zaharat, al bolilor cardiovasculare și obezității.