Cumperi cozonac din comerţ? Mare grija la ce alegi, pentru tine şi familia ta. Cel mai recent studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor a dezvăluit că multe ingrediente folosite la fabricarea cozonacului nici nu sunt înscrise pe etichete.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a analizat 31 de tipuri de cozonac, produse de 13 companii, care se găsesc pe rafturile supermarketurilor din România. În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 aditivi alimentari, o adevarată bombă pentru sănătate.
Produsele analizate în studiul coordonat de conf.univ.dr. Costel Stanciu au gramajul cuprins între 325 şi 1.000 de grame.
Din analiza etichetelor a reieşit că, în afară de făină, zahăr, drojdie şi sare iodată, în cozonacul industrial se regăsesc şi alte ingrediente: spartura de soia, srot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuş de ou, fibre de cartofi, zer praf, oţet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiţă, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griş de grâu, pudră de zer, conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori.
Conţinutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5% si 2%. Niciunul dintre ele nu respectă, însă, reţeta tradiţională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).
Încearcă aceste reţete:
Încearcă această prăjitură în loc de cozonacul de Crăciun