Mezelurile fac parte din categoria „alimente culturale”, sau alimente pe care nicio altă ființă nu le mănâncă. Acestea sunt generate de imaginația omului și de cultura gastronomică a acestuia și, consumate în mod frecvent, ne distrug sănătatea.
„Aici e vorba de carnea, laptele, fructele şi legumele chinuite în fel şi chip, termic, în care se mai adauga şi E-uri, şi sare, şi zahar. Alimentele culturale nu au corespondent în natura”, explică dr. Mencinicopschi.
Am început de mulți ani să consumăm alimente la pachet. Anumite forme de cancer s-a dovedit că sunt induse de o hrană nesănătoasă. Se constată o creștere din ce în ce mai mare a persoanelor obeze. Obezitatea, care a devenit epidemică la copii, e mult mai periculoasă decât la adulți și a fost decretată de curând de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) drept boală cronică. Noi facem cel mai mare rău posibil când le dăm copiilor şi nepoților noştri alimente culturale, moarte. Acestea trebuie contrabalansate cu legume, fructe, semințe, germeni și vlăstari.
Este de prisos să spun că celebrul pachețel cu mezel (eventual așezat între două felii de pâine albă unse, în prealabil, cu margarină) e o adevărată vedetă nu doar în rândul copiilor, ci și al adulților, care și-l prepară pentru a-l lua la serviciu.
Dar nu disperați! Există totuși alternative la muschiul file sau pastrama de pui/curcan, plină de sare, zahăr, amidon și nitriți.
Muschi de vițel la cuptor cu ierburi aromate
Cumpară un mușchi de vițel dintr-o sursă de încredere, pe care îl crestezi pe alocuri, întrodu căței de usturoi pe alocuri. Îl presari cu sare de mare și piper proaspăt măcinat, îl ungi cu puțin ulei de măsline și spre sfârșitul preparării adaugă ierburile aromate preferate (oregano, busuioc uscat, pătrunjel etc.). Îl lași să se răcească și apoi îl tai în felii subțiri, pe care le poți mânca cu muștar sau castraveți murați în saramură.
Un piept de curcan potrivit ca mărime, spălat bine, se unge cu un dressing făcut din urmatoarele: puțin ulei de măsline, puțină boia dulce, câțiva căței de usturoi, felii subțiri de ardei kapia roșu, sare de mare și piper alb proaspăt măcinat. Se lasă peste noapte în frigider în caserolă închisă și se pune a doua zi la cuptor. Se mănâncă de asemenea rece, tăiat felii subțiri, alături de salată de spanac sau salată verde.
În cadrul unui regim echilibrat și diversificat, cele doua alternative la mezeluri își pot găsi locul din când în când. Nu uita însă: contrabalansează mâncarea cu tot ce înseamnă aliment viu, integral: fructe și legume crude, nuci, semințe, germeni!
Voi ce alternativă la mezeluri aveți?