Carnea este preferată de mulți, datorită a patru aspecte de bază: proteina și grăsimile, care ne oferă senzația de sațietate, textura și aromele din bucatele pregătite.
Alimente ce conțin proteine
Proteinele se obțin din mazăre, fasole, bob năut, tofu (soia naturală fermentată), miez de nuci, de arahide, de floarea soarelui, de dovleac. Dar și din multe cereale: făină integrală de grâu, fulgi de ovăz, făină de porumb și de secară.
De unde obținem grăsimi?
Grăsimile necesare se obțin din ulei vegetal, precum și din miez de nuci și semințe. Fiți atenți la margarină, care este produsă din aceleași uleiuri vegetale, însă prin metode care implică substanțe chimice. Doar margarina ecologic certificată este recomandată, în cantități mici, pentru patiserie de post. În Moldova eu nu am găsit nicăieri margarină ecologic certificată.
Textura asemănătoare cărnii o au ciupercile, deși acestea vă oferă foarte puțină proteină. Vezi articolul Ce nu știai despre ciuperci. Conțin foarte puține proteine. Iar aromele – acestea oricum nu vin de la carne. Ele se obțin din miriadele de condimente, mirodenii, uleiuri, legume, etc care conferă mirosurile și savoarea preferată.
Fii atentă la produsele semipreparate de post
Toate produsele de pe piață care vă propun senzația de a consuma carne în post (pateuri, cașcavaluri, salamuri, cîrnăciori etc.) trebuiesc tratate cu atenție. Citiți lista de ingrediente de pe etichetă. Și daca găsiți acolo ingrediente care nu le cunoașteți, nu vă imaginați cum arată ele în realitate, sau cuvinte care un copil de 9 ani nu le-ar putea pronunța, atunci mai bine le evitați. O regulă de aur scrie așa ”Nu mânca produse pe care bunica ta nu le-ar fi recunoscut ca mâncare”.