Alimentele şi asocierea lor prezintă anumite caracteristici de compatibilitate, care dacă nu sunt respectate determină, în final, o digestie lungă şi dificilă, cu fermentaţii şi generare de compuşi toxici, balonare abdominală, constipaţie, diaree, arsuri, malabsorbţie, malnutriţie, maladii diverse acute sau cronice.

Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată la o masă. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată. Ca urmare, o sa va exemplific mai jos câteva asocieri bune de alimente, care pot asigura o digestie uşoară şi o biodisponibilitate crescută a nutrienţilor.
ASOCIEREA LEGUMINOASELOR
Sunt bogate în proteine vegetale, uneori cu digestie mai dificilă, conţinând în acelaşi timp şi glucide complexe (amidon). Consumate singure se digeră uşor, constituind o masă proteică valoroasă.
ASOCIEREA GRASIMILOR
Grăsimile (lipidele) rămân cel mai mult timp în stomac, încetinind peristaltismul acestuia. Se combină bine cu verdeţurile bogate cu săruri minerale, care stimulează hidroliza (fragmentarea) grăsimilor uşurand absorbţia acestora în intestin.
ASOCIEREA PROTEINELOR
Proteinele de diverse naturi nu se vor asocia la aceeaşi masă: carne, leguminoase, lactate, ouă.
Combinaţii extrem de nocive sunt cele care asociază amidonoasele (făinuri, cartofi) cu zaharurile rafinate, sarea şi grăsimile ca în: chips, snack, patiserie, cofetărie, paneuri, fast-fiood, junck-food, coapte sau prăjite.
LAPTELE
Laptele este un aliment greu de asociat cu alte alimente, cu excepţia tolerată lapte-pâine. Se recomandă ca laptele să fie consumat ca atare şi nu mai mult de o jumatate de litru pe zi.