Cum îţi afectează sănătatea gătitul la temperaturi prea mari

 Într-un raport emis recent, specialiştii de la Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA au specificat motivele pentru care este bine să evităm gătitul la temperaturi prea mari.

separator

gaz

Potrivit The Huffington Post, specialiștii au constatat că alimentele prăjite sau preparate la temperaturi prea mari conțin cantități mari de acrilamidă, o substanță ce a prezentat risc crescut de cancer în condiţii de laborator.

Substanţa acrilamida se formează, în general, în alimentele de origine vegetală, precum cartofii, cerealele și fructele uscate în timpul procesului de prăjire și coacere. Acrilamida se produce din zaharurile și aminoacizii pe care aceste alimente le conțin în stare naturală, afirmă chimistul Lauren Robin de la Food and Drug Administration.

Cum să alegi vasele de bucătărie pentru gătit

Potrivit specialistului, nu ai cum să eviţi acrilamida, însă poți reduce potențialul cancerigen al acestui compus.

În primul rând, nu depozita cartofii în frigider. Dacă faci asta, cantitatea toxinelor eliminate în timpul gătirii crește considerabil, potrivit Societății Americane împotriva Cancerului. În al doilea rând, această metodă de depozitare modifică aroma cartofilor. Păstrează cartofii într-un loc uscat şi ferit de lumină, nu la frigider.

5 alimente mai benefice când sunt gătite decât în stare crudă

Atunci când gătești cartofi sau alte legume, ţine-le pe foc până când obții o nuanță galbenă sau aurie, în niciun caz maro. Zonele foarte închise la culoare conțin mai multe toxine periculoase pentru organism. Același lucru este valabil și pentru pâine. Ar trebui coaptă în cuptor până obţii o nuanţă de maro deschis, dacă se apropie de negru – să nu o consumi.

Toate alimentele, de origine animală sau vegetală, sunt mai greu de digerat fiind preparate termic foarte mult. Cel mai potrivit este să fierbi alimentele ori să le prepari la aburi, întrucât temperatura în timpul acestui proces nu depășește 100 de grade Celsius. Gătitul în cuptor și prăjitul pot fi ceva mai periculoase, deoarece temperatura de preparare depășește 200 de grade Celsius. Şi aroma alimentelor se modifică atunci când le ții prea mult pe foc.

sursa

Mirele era fericit că se însoară. Când i-a văzut rochia, a fugit de la nuntă
Articolul anterior
Tudor Chirilă, tată pentru a doua oară!
Articolul următor
Alte articole interesante