Cum îţi controlezi pofta de mâncare?

Potrivit unui studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition, un mic dejun bogat în proteine ​​poate ajuta o persoană să-şi controleze pofta de mâncare continuă şi reduce dorința de a gusta în permanenţă alimente dulci sau grase.

separator
obezitate_1_92159200

Cercetări recente arată că o masă de dimineaţă, cu o mulţime de proteine ​​(35 grame vs un mic dejun standard de aproximativ 13 de grame de proteine), poate controla pofta de mâncare.

Motivul? Dacă nu mănânci când te trezeşti – sau dacă insişti să mănânci  aproape în fiecare zi cereale rafinate cu zahăr din belşug sau brioşe în loc de alimente bogate în proteine ​​- hormonii ce controlează apetitul, ghrelină şi leptină, nu-şi vor putea stabili ritmul propriu. Rezultatul este acela că se ajunge la o stare de infometare permanentă şi la supralimentare, într-un cerc vicios distructiv şi fără sfârşit.

mic_dejun_in_pat

De asemenea, consumul de alimente bogate în proteine ​​creşte senzaţia de saţietate şi reduce activitatea în zona creierului ce dictează pofta de mâncare.

Alegeri bune de proteine ​​la micul dejun: iaurt, urdă, ouă, brânză de capră (însoţite de legume proaspete care nu fac decât să crească biodisponibilitatea acestora), shake de proteine ​​cu lapte de soia neîndulcit, lapte de migdale cu semninţe de chia etc.

Iată şi alte alimente care, odată introduse ca şi mic dejun, pot avea rezultate în scăderea poftei de mâncare:

Fulgii de ovăz – bogaţi în fibre, oferă o senzaţie de saţietate de lungă durată. În plus, aceştia stimulează secreţia de colecistochinina, un hormon care pe unii îi ajută să îşi ţină apetitul sub control.

Avocado – acest fruct exotic este foarte bogat în grăsimi monosaturate, care te fac să te simţi sătulă mai mult timp. Pune jumătate de avocado pe o felie de toast, stoarce puţină lămâie şi până la prânz nu vei simţi nevoia să mănânci şi altceva!

Avocado-Health-Benefits-2

Lămâile – dacă adaugi lămâie în mâncare poţi avea surpriza să scapi de poftele de dulce de după-masă.

Si nu uita! Micul dejun, luat în mod regulat, are o serie de beneficii asupra organismului:

  • Reduce riscul obezităţii şi al colesterolului.
  • Scade rezistenţa la insulină (o afecţiune ce poate creşte riscul apariţiei diabetului şi al bolilor de inimă).
  • Minimizează dorinţa de a lua gustări între mese sau de a mânca exagerat la restul meselor din zi.
  • Ajută la asimilarea unor nutrienţi care sunt rareori furnizaţi/suplimentaţi de alte mese din zi.
  • Ajuta la îmbunătăţirea performanţelor şcolare şi a celor profesionale.

 

În ce poziţie trebuie să culci bebeluşul
Articolul anterior
Merele apără bacteriile ,,prietenoase’’ din intestin
Articolul următor
Alte articole interesante