Cum îţi dai seama că ouăle sunt proaspete

Oul este alimentul valoros, bogat în vitamine şi proteine, ce nu ar trebui să lipsească din dietă. Cercetările arată că nutrienţii oului protejează împotriva cataractei şi a cancerului de sân, îmbunătăţesc memoria, starea de sănătate a părului, pielii şi a unghiilor. Însă, ca oricare alt produs alimentar, oul comportă o anumită perioadă de valabilitate pentru consum.

separator

oua_b

De regulă, termenul de valabilitate al ouălor nu trebuie să depăşească 28 de zile de la data producerii acestora. În ţările europene, producătorii sunt obligaţi prin lege să inscripţioneze ouăle cu data fabricării, dar şi cu un cod, o cifră de la 0 la 3, simbolul ţării, codul fermei, localitatea unde au fost produse ouăle.

Poţi mânca în fiecare zi câte un ou sau nu? Ce spun nutriţioniştii

Cifra 0 înseamnă că oul provine din agricultura biologică, cifra 1 – indică faptul că găinile sunt crescute în aer liber dar nu sunt hrănite cu materie bio; cifra 2 – arată că găina e crescută la sol, dar în spaţii îngrădite, la fermă, iar cifra 3 – pentru găini crescute în baterii.

Prin urmare, oul marcat cu cifra 0 presupune că acesta provine de la găini hrănite doar cu furaje ecologice şi care nu au fost tratate cu antibiotice sau vitamine sintetice. Nici hrana acestora nu a conţinut pesticide, conservanţi, hormoni, aditivi sau OMG, organisme modificate genetic. Totodată, semnul arată că găinile au crescut în condiţii adecvate, au avut locuri pentru cuibărit şi nu au fost forţate să producă multe ouă.

Cum calculezi prospeţimea oului, dacă data acestuia de fabricare nu a fost indicată pe ambalaj:

1. Oul  proaspăt – va sta pe fundul vasului, în poziţie orizontală, atunci când îl cufunzi într-un bol de sticlă cu apă.

2. Cel care are o săptămână – va sta pe fundul bolului, cu fundul uşor ridicat.

3. Oul de trei spătămâni – va sta vertical cu fundul în sus.

4. Oul vechi va pluti la suprafaţa apei.

test-vechime-696x460

Nu ştiai în ce se transformă celulele de grăsime atunci când mănânci coaja unui măr!

În plus, dacă gălbenuşul se clatină în interior şi se loveşte de pereţii oului atunci când acesta se agită, se presupune că acea cameră de aer, din jurul oului, s-a dezvoltat prea mult iar oul nu este foarte proaspăt. Mai poţi verifica prospeţimea unui ou privindu-l în bătaia unei surse de lumină. Când oul este proaspăt, se vede gălbenuşul în centrul acestuia. Oul învechit are, de asemenea, albuşul de o consistenţă mai apoasă, cel proaspăt are un albuş gelatinos.

Această femeie a rămas paralizată în urma unei anestezii epidurale, efectuate în timpul naşterii
Articolul anterior
Top 5 cele mai stilate terase din Chișinău!
Articolul următor
Alte articole interesante