Cum poţi vopsi ouăle cu ingrediente naturale

Buneii noştri nu aveau nevoie de coloranţi chimici ca să vopsească ouăle de Paşte. Foloseau plante pentru a obţine culorile dorite, aplicând aceleaşi tehnici ca pentru vopsirea lânii. Dacă te interesează cum să obţii culori frumoase fără a utiliza substanţe periculoase, iată câteva idei:

separator
Cum poţi vopsi ouăle cu ingrediente naturale

Ce culori poţi obţine din plante?

oua_vopsite2Roşu deschis: coajă de ceapă roşie, sfeclă roşie, floare de bujor roşu

Portocaliu: coajă de ceapă albă, morcovi, paprika, chili

Galben: morcovi, flori de gălbenele,  coajă de portocale sau lămâie, muştar

Verde: secară crudă de primăvară, mentă, frunze de mesteacăn, foi de spanac, stevie, urzici

Albastru: frunze de varză roşie, mure

Maro: frunze de nuc, ceai negru sau cafea

oua-vopsite-naturalCum se vopsesc ouăle

Dacă ai ales culoarea pe care vrei s-o obţii regula de vopsire este simplă. Este recomandat să foloseşti ouă cu coaja alba, pentru că se prinde mai bine pigmentul de ele. Apoi trebuie să le speli bine de grăsime, apoi să le ştergi bine sau să le usuci.

Vopsitul ouălor cu coji de ceapă

Este o metodă folosită de maramureşeni.  Pentru vopsitul a 15 ouă e nevoie de cojile de la cinci cepe mari. Se pun într-o oală de 2 -3 l, care are interiorul închis la culoare, pentru că oala se poate păta. Se adaugă două linguri de oţet (fixează culoarea) şi se lasă la fiert vreo 15 min., la foc mic, ca să nu crape. Ouale se scot pe o farfurie cu o lingură de lemn şi se lasă la scurs şi răcit, fără să şteargă. După ce sunt uscate, se ung cu ulei pentru luciu.

ceapa rosie

Sau o altă metodă de vopsit este: se folosesc cojile de la 1 kg. de ceapă roşie, care se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta (aproximativ 12 ore) într-un vas acoperit. A doua zi, se fierb ouăle 10-15 minute împreună cu cojile de ceapă şi 1 lingură de oţet pentru fixarea culorii, după care mai sunt lăsate în lichid până se obţine nuanţa dorită.

oua_vopsite_cafeaVopsitul ouălor cu cafea

Cafeaua dă o nuanţă maronie ouălor, iar pentru aceasta se fierb 5-6 linguri de cafea într-un vas suficient de mare ca să nu dea în foc. Se adaugă ouăle, care se fierb circa 10-15 minute. În funcţie de durată cât sunt ţinute în apă, ouăle se colorează mai mult, iar moroul devine mai intens. De asemenea, nu trebuie să uiţi de lingura de oţet, ”ingredientul” nelipsit din reţetele de vopsire pentru ouăle de Paşte.

Vopsitul ouălor cu sfeclă roşie

Doua bucăţi de sfeclă se taie cuburi şi se pun într-un litru de apă. Se adaugă două linguri de oţet alb şi se lasă la fiert 10-15 minute. Dacă sfecla este lăsată pera mult la fiert culoarea devine maronie. Se opreşte focul când apa capată o culoare rubinie, după care se strecoară.

sfecla rosie

Ouăle fierte în prealabil 5-7 minute se pun în zeama de sfeclă şi se lasă până capată culoarea dorită (uneori poate să dureze şi o noapte). Pentru o fixare mai rapidă a culorii se pot fierbe ouăle împreună cu sflecla, dar există riscul ca ele să se spargă ori să se crape. Important ca ouăle sa fie verificate din când în când ca să nu se închidă prea tare la culoare.

Vopsitul ouălor cu varză roşie

O varza roşie mică se toacă şi se pune la fiert într-un litru şi jumătate de apă cu două linguri de oţet şi se fierbe 15-20 minute. Zeama se colorează în roşu închis la inceput, apoi capătă o nuanţă mov-violet, iar la final devine albastră. Ouăle se pot pune la fiert şi împreună cu varza, caz în care se poate ca acestea să nu se coloreze uniform. În schimb, se pot prinde bucaţele mici de varză, care pot să creeze modele interesante pe ele. O altă metodă este aceea de a strecura zeama de varză şi se pune în ea ouăle fierte în prealabil. În câteva ore se poate obţine o culoare plăcută albastră, aproape turcoaz.

varza rosie

Poţi folosi diferite frunzuliţe de plante pentru a decora ouăle. Aplici frunzuliţa muiată în apă pe ou ca în pozele de mai jos:

De ce să foloseşti substanţe chimice care uneori străbat coaja ouălor ajungând în albuşul de ou, dacă poţi fi o gospodină inteligentă şi invetivă, mai ales că natura îţi oferă posibilităţi.

albastru oua-vopsite-natural1 rosu

 

Atenție la pește și la produsele din pește! ANSA vine cu recomandări

Indiferent de perioada anului, peștele se află în topul alimentelor preferate de către consumatori. În meniul de sărbători se va regăsi neapărat o rețetă din pește sau din derivatele acestuia. În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), vine, și în acest an, cu recomandările de rigoare pentru a reaminti consumatorilor despre faptul că, peștele și produsele din pește sunt alimente perisabile care, nefiind depozitate în condiții riguroase, se pot altera ușor și prezintă pericol pentru sănătate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, specialiștii ANSA îndeamnă consumatorii să se informeze corect și să aleagă, în cunoștință de cauză, peștele și produsele din pește, reieșind din următoarele recomandări:

 Dacă alegeți peștele viu, atenție la:

– semnele de vitalitate;

– tegument: să fie de culoare vie, cu pigment lucios;

– ochii: să fie puțin ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect    transparentă;

– branhiile: să fie de culoare roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără  miros și mucozități;

– solzii: să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;

– musculatura: să fie elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.

Atenție la unitățile de comercializare a peștelui viu!Peștele viu trebuie să fie expus spre vânzare din bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar!

 Dacă alegeți pește refrigerat eviscerat, observați:

peritoneu: să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.

!!! Evitați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară!

Peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat):

– temperatura de păstrare nu mai mică de minus -18 °C;

– aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea  calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;

– după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine  atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine.

– înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic,   

– nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări  de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu aspect  murdar!                                                                      

Peștele prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) are aceleași condiții de păstrare, depozitarea însă, se face în încăperi uscate și ventilate.

Peștele afumat la rece :temperatura de păstrare de la -5°C până la 0°C, uscat și uscat-afumat : temperatura de păstrare de la -8°C până la 0°C, iar termenul de valabilitate fiind de până la două luni.

Peștele afumat la cald: temperatura de păstrare este de la minus -2°C până la plus 2°C, iar perioada de până la 72 ore. 

Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, fără semne de rugină și urme de sulfură de fier.

Cele mai răspândite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul şi lipsa ambalajului ermetic.

La comercializarea caviarului se va lua în considerație:

– aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate;

– consistența elastică, fără gust și miros străin sau modificat (gust amar, metalic, de săpun).

DE REȚINUT! Operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale.

Stimați consumatori! Procurați produsele alimentare doar din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice/sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar – veterinar de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Alimente fără nutrienți. Le consumi fără rost și îți fac rău

Deși poate nu știai, unele alimente nu aduc niciun beneficiu organismului. Mai mult, ele produc dezechilibre și pot agrava unele afecțiuni preexistente, din cauza conținutului foarte mare de zahăr, grăsimi și calorii „goale” și nici o substanță nutritivă pentru organism, informează unica.md.

Ciocolata albă
Niciunul dintre beneficiile pe care le aduce sănătății ciocolata nu se regăsește și în cazul ciocolatei albe. Aceasta conține unt de cacao, lapte sau smântână, arome și agenți de emulsifiere. Are multe calorii, grăsimi saturate, zahăr. Spre deosebire de ciocolata neagră, care conține mulți antioxidanți datorită conținutului mare de cacao, ciocolata albă nu conține niciun fel de cacao.

Sucurile dietetice
Deși, prin recomandare, ar trebui să aibă un conținut scăzut de zahăr, unele băuturi din această categorie conțin foarte mult zahăr. Berea de ghimbir are un conținut de 32 de grame de zahăr la o cutie, dar alte băuturi dietetice pot ajunge până la 49 de grame de zahăr, la aceeași cantitate de lichid.

Vata pe băț
Vata pe băț conține în totalitate doar zahăr. 30 de grame de vată pe băț conțin 110 calorii și 28 de grame de zahăr. Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare care prevede ca zahărul adăugat în dietă să nu depășească mai mult de 10% din aportul zilnic de calorii, adică aproximativ 38 de grame de zahăr pentru o persoană a cărei dietă nu depășește 1500 de calorii pe zi. 30 de grame de vată de zahăr înseamnă 73% din limita zilnică admisă.

Pâinea albă
O felie de pâine albă are foarte puțini nutrienți. O singură felie de pâine are în jur de 150 de calorii și un conținut redus de fibre.

Mezelurile
Acestea sunt o bombă calorică sărată: 120 de grame de pastramă crud-sărată de porc conține 33 de grame de grăsimi saturate și peste 3.000 miligrame de sare. Un studiu publicat în European Journal of Cancer în anul 2018 indică faptul că mezelurile sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer la sân. Mezelurile au un conținut foarte mare de grăsimi, nitrați, glutamați și sare.

Untul de arahide dietetic
De obicei, grăsimile din untul de arahide sunt benefice pentru organism și contribuie la buna activitate a inimii. Atunci când grăsimea este îndepărtată sau redusă, sunt adăugate alte ingrediente, așa cum este zahărul. Cel mai simplu este să verifici eticheta atunci când cumperi și să-l achiziționezi pe acela care este făcut doar din alune coapte.

Margarina
Margarina a fost considerată o alternativă mai sănătoasă pentru unt dar multe tipuri de margarină conțin ulei parțial hidrogenat, un ingredient periculos, care conține grăsimi trans. Aceste grăsimi sunt responsabile pentru creșterea nivelului colesterolului „rău”, LDL, pentru scăderea nivelului de colesterol bun, HDL, și pentru creșterea riscului de accident vascular. În loc de margarină poți folosi o cantitate mică de ulei de măsline extravirgin sau ulei de cocos.

Fructele conservate în sirop
Fructele sunt o componentă esențială a unei diete echilibrate dar este foarte important felul în care sunt preparate. Atunci când cumperi compoturi, este recomadat să citești eticheta, pentru a vedea ce cantitate de zahăr conține produsul respectiv. Cele mai bune sunt fructele conservate în suc propriu sau în apă.

Brânzeturile procesate
Brânzeturile pasteurizate și procesate există pe piață de mai bine de 100 de ani. Faptul că se topesc, le-a transformat într-un ingredient nelipsit din sendvișurile la grătar sau din preparatele pe bază de paste și brânză dar, fiecare 30 de grame de brânză vin la pachet cu 100 de calorii și 350 miligrame de sare, în funcție de brand. Lista nu se oprește aici, ea mai coținând emulsificatori, agenți de îngroșare, coloranți artificiali și potențatori de aromă.

Băuturile energizante
Foarte populare printre adolescenți, băuturile energizante au un conținut foarte mare de zahăr. Pe lângă acesta, mai conțin cofeină, care poate determina creșterea ritmului cardiac, declanșarea stărilor de anxietate și problemelor stomacale, și guarana, un stimulent asemănător cofeinei.

Consumul cărnii de pui. Pro și contra

Consumul regulat de care de pui poate fi benefic. Totuși, el prezintă și unele riscuri pentru sănătate, scrie evz.ro.

Carnea de pasăre este un produs de bază la nivel mondial, apreciat pentru accesibilitatea, ușurința cu care se prepară și gustul său. Dar dincolo de atractivitatea sa culinară, carnea de pui oferă un beneficiu nutrițional semnificativ: este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate.

Inițial, păsările de curte au fost apreciate pentru ouăle lor, consumul de carne devenind mai răspândit în timp. Înregistrările istorice indică faptul că egiptenii și romanii antici au crescut păsări, apreciindu-le atât pentru ouă, cât și pentru carne.

Industrializarea creșterii de păsări în secolul al XX-lea a transformat carnea de pui într-un aliment de bază în multe gospodării. Inovațiile în tehnicile de creștere, hrănire și agricultură au condus la o creștere rapidă a producției de pui. Dezvoltarea puiului de carne, crescut special pentru producția de carne, a revoluționat industria, făcând puiul mai accesibil pentru consumatori.

Proteine de înaltă calitate: Puiul este o sursă excelentă de proteine, esențiale pentru creșterea și întreținerea masei musculare.

Scăzut în grăsimi saturate: Puiul are un conținut relativ scăzut de grăsimi saturate, ceea ce îl face o alegere sănătoasă pentru inimă.

Bogată în nutrienți: Puiul este o sursă bună de diverse vitamine și minerale, cum ar fi niacina, vitamina B6 și seleniul.

Sprijină gestionarea greutății: Puiul este sărac în calorii și bogat în proteine, făcându-l o opțiune potrivită pentru gestionarea greutății.

Riscuri

Rezistența la antibiotice: Puiul poate conține antibiotice, contribuind la rezistența la antibiotice la oameni.

Salmonella și Campylobacter: Puiul poate fi contaminat cu aceste bacterii, ducând la intoxicații alimentare.

Colesterol: Deși puiul are un conținut scăzut de grăsimi saturate, poate totuși crește nivelul de colesterol din cauza conținutului său relativ ridicat de colesterol.

Metode de procesare și gătit: Produsele din pui prăjite sau procesate pot fi bogate în calorii, sare și grăsimi nesănătoase.

Pentru a maximiza beneficiile

Alege pui organic sau de crescătorie liberă atunci când este posibil.

Gătește puiul în siguranță: Asigură-te că îl manipulezi, depozitezi și gătești corespunzător pentru a preveni bolile alimentare.

Optează pentru pui la grătar, copt sau fiert în locul celui prăjit.

Consumă-l cu moderație: Echilibrează-ți dieta cu o varietate de surse de proteine.

Cum poţi preveni caria de biberon la bebeluşi
Articolul anterior
De ce te dor sânii
Articolul următor