Buneii noştri nu aveau nevoie de coloranţi chimici ca să vopsească ouăle de Paşte. Foloseau plante pentru a obţine culorile dorite, aplicând aceleaşi tehnici ca pentru vopsirea lânii. Dacă te interesează cum să obţii culori frumoase fără a utiliza substanţe periculoase, iată câteva idei:
Ce culori poţi obţine din plante?
Roşu deschis: coajă de ceapă roşie, sfeclă roşie, floare de bujor roşu
Portocaliu: coajă de ceapă albă, morcovi, paprika, chili
Galben: morcovi, flori de gălbenele, coajă de portocale sau lămâie, muştar
Verde: secară crudă de primăvară, mentă, frunze de mesteacăn, foi de spanac, stevie, urzici
Albastru: frunze de varză roşie, mure
Maro: frunze de nuc, ceai negru sau cafea
Dacă ai ales culoarea pe care vrei s-o obţii regula de vopsire este simplă. Este recomandat să foloseşti ouă cu coaja alba, pentru că se prinde mai bine pigmentul de ele. Apoi trebuie să le speli bine de grăsime, apoi să le ştergi bine sau să le usuci.
Vopsitul ouălor cu coji de ceapă
Este o metodă folosită de maramureşeni. Pentru vopsitul a 15 ouă e nevoie de cojile de la cinci cepe mari. Se pun într-o oală de 2 -3 l, care are interiorul închis la culoare, pentru că oala se poate păta. Se adaugă două linguri de oţet (fixează culoarea) şi se lasă la fiert vreo 15 min., la foc mic, ca să nu crape. Ouale se scot pe o farfurie cu o lingură de lemn şi se lasă la scurs şi răcit, fără să şteargă. După ce sunt uscate, se ung cu ulei pentru luciu.
Sau o altă metodă de vopsit este: se folosesc cojile de la 1 kg. de ceapă roşie, care se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta (aproximativ 12 ore) într-un vas acoperit. A doua zi, se fierb ouăle 10-15 minute împreună cu cojile de ceapă şi 1 lingură de oţet pentru fixarea culorii, după care mai sunt lăsate în lichid până se obţine nuanţa dorită.
Cafeaua dă o nuanţă maronie ouălor, iar pentru aceasta se fierb 5-6 linguri de cafea într-un vas suficient de mare ca să nu dea în foc. Se adaugă ouăle, care se fierb circa 10-15 minute. În funcţie de durată cât sunt ţinute în apă, ouăle se colorează mai mult, iar moroul devine mai intens. De asemenea, nu trebuie să uiţi de lingura de oţet, ”ingredientul” nelipsit din reţetele de vopsire pentru ouăle de Paşte.
Vopsitul ouălor cu sfeclă roşie
Doua bucăţi de sfeclă se taie cuburi şi se pun într-un litru de apă. Se adaugă două linguri de oţet alb şi se lasă la fiert 10-15 minute. Dacă sfecla este lăsată pera mult la fiert culoarea devine maronie. Se opreşte focul când apa capată o culoare rubinie, după care se strecoară.
Ouăle fierte în prealabil 5-7 minute se pun în zeama de sfeclă şi se lasă până capată culoarea dorită (uneori poate să dureze şi o noapte). Pentru o fixare mai rapidă a culorii se pot fierbe ouăle împreună cu sflecla, dar există riscul ca ele să se spargă ori să se crape. Important ca ouăle sa fie verificate din când în când ca să nu se închidă prea tare la culoare.
Vopsitul ouălor cu varză roşie
O varza roşie mică se toacă şi se pune la fiert într-un litru şi jumătate de apă cu două linguri de oţet şi se fierbe 15-20 minute. Zeama se colorează în roşu închis la inceput, apoi capătă o nuanţă mov-violet, iar la final devine albastră. Ouăle se pot pune la fiert şi împreună cu varza, caz în care se poate ca acestea să nu se coloreze uniform. În schimb, se pot prinde bucaţele mici de varză, care pot să creeze modele interesante pe ele. O altă metodă este aceea de a strecura zeama de varză şi se pune în ea ouăle fierte în prealabil. În câteva ore se poate obţine o culoare plăcută albastră, aproape turcoaz.
Poţi folosi diferite frunzuliţe de plante pentru a decora ouăle. Aplici frunzuliţa muiată în apă pe ou ca în pozele de mai jos:
De ce să foloseşti substanţe chimice care uneori străbat coaja ouălor ajungând în albuşul de ou, dacă poţi fi o gospodină inteligentă şi invetivă, mai ales că natura îţi oferă posibilităţi.