Cum poţi vopsi ouăle cu ingrediente naturale

Buneii noştri nu aveau nevoie de coloranţi chimici ca să vopsească ouăle de Paşte. Foloseau plante pentru a obţine culorile dorite, aplicând aceleaşi tehnici ca pentru vopsirea lânii. Dacă te interesează cum să obţii culori frumoase fără a utiliza substanţe periculoase, iată câteva idei:

separator
Cum poţi vopsi ouăle cu ingrediente naturale

Ce culori poţi obţine din plante?

oua_vopsite2Roşu deschis: coajă de ceapă roşie, sfeclă roşie, floare de bujor roşu

Portocaliu: coajă de ceapă albă, morcovi, paprika, chili

Galben: morcovi, flori de gălbenele,  coajă de portocale sau lămâie, muştar

Verde: secară crudă de primăvară, mentă, frunze de mesteacăn, foi de spanac, stevie, urzici

Albastru: frunze de varză roşie, mure

Maro: frunze de nuc, ceai negru sau cafea

oua-vopsite-naturalCum se vopsesc ouăle

Dacă ai ales culoarea pe care vrei s-o obţii regula de vopsire este simplă. Este recomandat să foloseşti ouă cu coaja alba, pentru că se prinde mai bine pigmentul de ele. Apoi trebuie să le speli bine de grăsime, apoi să le ştergi bine sau să le usuci.

Vopsitul ouălor cu coji de ceapă

Este o metodă folosită de maramureşeni.  Pentru vopsitul a 15 ouă e nevoie de cojile de la cinci cepe mari. Se pun într-o oală de 2 -3 l, care are interiorul închis la culoare, pentru că oala se poate păta. Se adaugă două linguri de oţet (fixează culoarea) şi se lasă la fiert vreo 15 min., la foc mic, ca să nu crape. Ouale se scot pe o farfurie cu o lingură de lemn şi se lasă la scurs şi răcit, fără să şteargă. După ce sunt uscate, se ung cu ulei pentru luciu.

ceapa rosie

Sau o altă metodă de vopsit este: se folosesc cojile de la 1 kg. de ceapă roşie, care se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta (aproximativ 12 ore) într-un vas acoperit. A doua zi, se fierb ouăle 10-15 minute împreună cu cojile de ceapă şi 1 lingură de oţet pentru fixarea culorii, după care mai sunt lăsate în lichid până se obţine nuanţa dorită.

oua_vopsite_cafeaVopsitul ouălor cu cafea

Cafeaua dă o nuanţă maronie ouălor, iar pentru aceasta se fierb 5-6 linguri de cafea într-un vas suficient de mare ca să nu dea în foc. Se adaugă ouăle, care se fierb circa 10-15 minute. În funcţie de durată cât sunt ţinute în apă, ouăle se colorează mai mult, iar moroul devine mai intens. De asemenea, nu trebuie să uiţi de lingura de oţet, ”ingredientul” nelipsit din reţetele de vopsire pentru ouăle de Paşte.

Vopsitul ouălor cu sfeclă roşie

Doua bucăţi de sfeclă se taie cuburi şi se pun într-un litru de apă. Se adaugă două linguri de oţet alb şi se lasă la fiert 10-15 minute. Dacă sfecla este lăsată pera mult la fiert culoarea devine maronie. Se opreşte focul când apa capată o culoare rubinie, după care se strecoară.

sfecla rosie

Ouăle fierte în prealabil 5-7 minute se pun în zeama de sfeclă şi se lasă până capată culoarea dorită (uneori poate să dureze şi o noapte). Pentru o fixare mai rapidă a culorii se pot fierbe ouăle împreună cu sflecla, dar există riscul ca ele să se spargă ori să se crape. Important ca ouăle sa fie verificate din când în când ca să nu se închidă prea tare la culoare.

Vopsitul ouălor cu varză roşie

O varza roşie mică se toacă şi se pune la fiert într-un litru şi jumătate de apă cu două linguri de oţet şi se fierbe 15-20 minute. Zeama se colorează în roşu închis la inceput, apoi capătă o nuanţă mov-violet, iar la final devine albastră. Ouăle se pot pune la fiert şi împreună cu varza, caz în care se poate ca acestea să nu se coloreze uniform. În schimb, se pot prinde bucaţele mici de varză, care pot să creeze modele interesante pe ele. O altă metodă este aceea de a strecura zeama de varză şi se pune în ea ouăle fierte în prealabil. În câteva ore se poate obţine o culoare plăcută albastră, aproape turcoaz.

varza rosie

Poţi folosi diferite frunzuliţe de plante pentru a decora ouăle. Aplici frunzuliţa muiată în apă pe ou ca în pozele de mai jos:

De ce să foloseşti substanţe chimice care uneori străbat coaja ouălor ajungând în albuşul de ou, dacă poţi fi o gospodină inteligentă şi invetivă, mai ales că natura îţi oferă posibilităţi.

albastru oua-vopsite-natural1 rosu

 

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Cum poţi preveni caria de biberon la bebeluşi
Articolul anterior
De ce te dor sânii
Articolul următor