Cum să alegi vasele de bucătărie pentru gătit

Dacă nu ai ştiut până în acest moment care sunt cele mai bune şi sănătoase vase de gătit, îţi propunem să descoperi şi să faci alegerea corectă, întrucât o bună gospodină este acea care găteşte gustos, dar şi … sănătos.       

separator

Să-ţi explicăm pentru început cum stau lucrurile în privinţa tigăii de teflon.

1Optează pentru vase de teflon ,,PFOA free’’
Teflonul este o denumire de brand folosită pentru a denumi substanţa politetrafluoroetilenă (PTFE), folosită în mai multe domenii pentru faptul că nu reacţionează cu alte substanţe chimice şi permite fabricarea de suprafeţe netede, non-adezive, inclusiv, pentru tigăi şi alte vase de bucătărie. În acelasi timp, acidul perfluorooctanoic (PFOA) este o altă substanţă utilizată la producerea teflonului. Însuşi teflonul nu este suspectat de a fi cancerigen, dar cu privire la controversata substanţă PFOA, care se vehiculează ca ar fi cancerigenă, în acest sens existând studii care susţin ca ar creşte riscul cancerului de vezică urinară, pancreas, rinichi, disfuncţiilor tiroidiene, infertilităţii şi în paralel – studii care infirmă aceste constatări, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA şi uzinele producătoare de PFOA au căzut de acord ca până în anul 2015, să elimine totalmente PFOA din producere şi din componenţa obiectelor fabricate, incluzând totodată PFOA pe lista substanţelor nocive şi cerând companiilor de producere să îl substituie cu alte materiale.

Nu supraîncălzi tigaia de teflon la gătit!
Pe de altă parte cel mai indezirabil impact asupra sănătăţii, legat de vasele de teflon, este producerea fumului  periculos, potenţial cancerigen, de tigăile de teflon supraîncălzite, care este capabil să provoace simptome asemănătoare răcelii, iar pentru păsările de colivie aflate în preajmă poate fi fatal, notează site-ul www.cancer.org. Sfatul este să nu supraîncălzeşti tigaia la gătit, să nu laşi la foc tigaia goală, ci să găteşti în tigaia de teflon la foc mic sau mediu.

vase-aluminiu1Aluminiul este un alt pericol care te pândeşte în bucătărie
Trebuie să evităm gătitul în vase care conţin aluminiu, un metal larg răspândit, inclus pe lista celor mai nocive 200 de substanţe toxice. Ionii de aluminiu devin foarte toxici la încălzire şi se consideră că acţionează dăunător asupra creierului, celulelor sanguine, plămânilor, creşte riscul de osteoporoză.

Vasele de teflon sau ceramică zgârâiate nu se mai ţin în bucătărie
În comerţ există vase de gătit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramică, care nu permit aluminiului să intre în contact cu hrana. În cazul în care acestea se deteriorează sau apar zgârâieturi, nu mai sunt bune pentru gătit.

Vasele din lut sunt cele mai sănătoase la gătit!
Vasele din lut nu acţionează dăunător asupra sănătăţii, nu interacţionează cu compuşii din alimente şi emit o caldură eficientă pentru gătit. Ele rezistă la temperaturi mari şi nu doar la cuptor, întrucât există vase cu pereţii groşi care pot fi puse inclusiv la foc deschis. Vasele din lut se încălzesc rapid şi nu sunt un pericol nici pentru alimentele gătite.

targ5

Vasele din sticlă sunt bune pentru gătitul la cuptor
Sticla este considerată deocamdată cel mai bun material pentru stocarea alimentelor. Ea este bună pentru gătitul la cuptor, iar sticla de tip yena este un material termorezistent, chimic inert, care nu va interacţiona cu alimentele acide.

set-2-caserole-si-2-capace-din-sticla-vabene-vb-3040003-7268672

Vasele din inox
Inoxul inoxidabil este stabil la temperaturi ridicate şi nu eliberează substanţe nocive în alimente. Vasul din inox nu ar trebui să aibă pe suprafaţa interioară elemente confecţionate din aluminiu care să susţină coada vasului sau altele.

cratite

Vasele din email (smalţ)
Emailul este un material sănătos, dacă nu este deteriorat. La o mică zgârâietură vasul nu se mai întrebuinţează. Emailul este antibacterian şi inert (dacă este intact) la orice temperatură de preparare. În plus, se curăţă uşor şi nu reţine resturi alimentare sau mirosuri.

Concurs_vase_emailat_32778

Wok-ul
Tigaia wok este originară din bucătăria asiatică, având o formă care să permită amestecarea uniformă şi cu uşurinţă a legumelor, cărnii, peştelui. Necesită puţin ulei la gătire, timp redus şi păstrează proprietăţile nutritive ale alimentelor. Wok-ul fabricat pe bază de aluminiu cu teflon nu trebuie zgârâiat, întrucât aluminiul încălzit va intra în contact cu alimentele.

609646e

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Un pacient în moarte clinică a povestit în detaliu tot ce s-a întâmplat în sala de operaţie
Articolul anterior
Tratează corect acneea!
Articolul următor