Te va surprinde să afli că multe dintre florile pe care le cumperi la ocazii speciale, cum sunt trandafirii, garoafele sau crizantemele, pot fi folosite la gătit. În afară de acestea, există însă şi o varietate de flori de camp, pe lângă care trecem uneori nepăsători, şi care ascund secrete gastronomice demne de maeştrii bucatari.
Condurul doamnei
Dintre toate florile comestibile, condurul doamnei are cea mai puternică aromă, dulce-picantă. Ca să îţi dai seama cu ce fel de bucate se potriveşte mai bine, bagă în gură o floare întreagă şi mestec-o încet. La început vei simţi un gust dulceag, dat de nectar, urmat de o tentă îndrăzneaţă uşor piperată. Aceste flori dau personalitate salatelor, creând un joc cromatic încântător, în nuanţe de galben, portocaliu, roşu aprins şi bej. În plus, poţi orna cu ele platourile cu carne, specialităţile de brânză, tartinele şi alte aperitive.
Florile de dovlecel
Petalele au un gust uşor dulceag, cu o tentă care aduce aminte de muştar, pe care baza florii, mai crocantă, îl completează extraordinar. Florile de dovlecel sunt tradiţionale în bucătăria mediteraneană, iar după reţeta clasică se umplu cu risotto şi ierburi aromate tocate mărunt, cu pesmet sau ricotta, şi apoi se sotează sau se prajesc bine în ulei, până devin crocante.
Gălbenelele
Înlocuiesc excelent sofranul în mâncăruri şi pot fi presărate peste salate sau folosite în paella. Ca să le scoţi în evidenţă aroma şi culoarea, e indicat să le toci mărunt şi să le căleşti în ulei. Sotează puţina ceapa în ulei de măsline, adaugă gălbenelele tocate, orez, carne după preferinţe (pui, vita, peşte, fructe de mare) şi apă fierbinte sau supă strecurată de legume şi paella e gata! Petalele au o aromă picantă şi dau un plus de fantezie supelor, omletelor, preparatelor cu carne sau orez. Iar la desert, adaugă gălbenele în prăjitura de morcov sau de dovleac sau decorează cu ele cheesecake-ul şi prăjiturile glazurate.
Levanţică
Levanţica dă mâncărurilor o aromă dulce, florală, cu note citrice de lămâie, şi este folosită adesea pentru a spori savoarea mierii de albine, a prăjiturilor, budincilor şi biscuiţilor de casă, dar şi în ceaiurile de vară. Florile mai pot fi combinate cu specialitaţile din brânză şi arată fantastic în paharul cu şampanie, pe tortul de ciocolată (atunci când sunt cristalizate) sau ca garnitura la sorbet şi îngheţată. Pe lângă deserturi, levanţica poate fi inclusă şi în felurile principale, începând de la tocană de legume şi până la sosurile cu reducţie de vin.
Poţi folosi în bucate şi garoafe, crizanteme, trifoiul, păpădia, begonia, trandafirul, salvia, bujorul, floare de soc etc.