De ce bărbații trebuie să consume mai multă apă decât femeile?

1-664Deoarece volumul de apă pe care trebuie să-l consume o persoană pe zi depinde de vârstă, mușchi și țesut adipos. Țesutul muscular are nevoie de mai multă apă decât cel adipos.

separator
De aici reiese că bărbații au nevoie de mai multă apă decât femeile, pentru că masa musculară la ei este mai mare. Din aceleași considerente, un tânăr are nevoie de mai multă apă, decât o persoană mai învârstă.

De câtă apă ai nevoie zilnic?

Fiecare celulă a organismului nostru este în mare parte din apă, respectiv acesta este compus în proporție de 70% din apă. Ea conține minerale necesare, dizolvă și transportă substanțele nutritive fiecărui organ și încetinește procesul de îmbătrânire.

Menținerea unui echilibru de lichide zilnic, este esențial pentru viața ta. În cazul în care celulele au mai puțină apă decât este necesar se deshidratează și mor.

Un calcul aproximativ pentru o persoană adultă este de la 1,5 l până la 2,5 l de apă pe zi.

60672946Ce rol joacă apa pentru organism?

Cu siguranță ai mai auzit de ”greva foamei” ținută de unele persoane în semn de protest… Fără hrană omul poate trăi câteva săptămâni, timp în care organismul obține nutrienții necesari din masa musculară și țesutul adipos (numit și ”depozitul” său). În schimb, de apă organismul nu poate fi lipsit decât câteva zile, iar dacă este expus unor temperaturi înalte, care provoacă transpirația, nici-o zi.

Astfel, organismul are nevoie de apă pentru a:

  1. Digera hrana îngerată, transportând substanțele nutritive prin pereții intestinali celulelor.
  2. Transportă deșeurile din organism.
  3. Participă la diverse reacții chimice, cum ar fi metabolismul (digestia alimentelor, producerea de energie și reconstruirea celulelor).
  4. Transmite mesajele intracelulare, astfel încât creierul tău gândește, ochii văd, mușchii se mișcă etc.
  5. Reglează temperatura corpului prin mecanismul de transpirație.

barbat_bea_apaTrei sferturi din conținutul de lichide din organism este intracelular (lichidul din interiorul celulelor), iar restul este lichid extracelular. Acesta din urmă este lichidul localizat între celule: plasma din sânge, sistemul limfatic care curge prin ganglionii limfatici, urina, secrețiile corpului (transpirația, lichidul seminal, secrețiile vaginale).

În concluzie, apa este sănătate, dar și frumusețe deoarece nu lasă celulele să se ”usuce” și să provoace apariția ridurilor premature!

Text : Snejana Țugui

OMApă potabilă – OM
Livrare : 14 200
tel.: 022 14200
http://om14200.md/

Mai multă carne, dar mai puține legume. Obiceiurile alimentare ale moldovenilor

Un cetățean al Republicii Moldova a consumat în anul 2023 în medie 130 de kg de fructe, pomușoare și nuci sau mai mult cu 7% față de anul 2022. A crescut și consumul de carne – de la 60,8 kg până la 65,2 kg per locuitor (+7%). Iar consumul de lapte a fost în creștere cu 3%, până la 173,8 kg, arată datele Biroului Național de Statistică, scrie tvrmoldova.md.

De cealaltă parte, este mai redus consumul de legume, cu 3%. În medie o persoană a consumat anul trecut 114,7 kg de legume, comparativ cu 118,7 kg un an mai devreme. Consumul de cartofi a fost de 72,5 kg per persoană. Resursele totale de cartofi în anul 2023 au constituit 227,9 mii tone. Importul a crescut 44%, iar exportul a scăzut cu 36%. Fructe, pomușoare și nuci s-au colectat 722,2 mii tone, în creștere de 17% față de anul precedent. Importul a marcat 44,4 mii tone, iar exportul – 386,4 mii tone. Resursele totale de carne au constituit 164,7 mii tone, cu 7% mai mult faţă de anul 2022. În anul 2023, producția de carne a înregistrat 128,9 mii tone. Producția locală de lapte a atins 261,3 mii tone. Totodată, s-au importat 171,1 mii tone de lapte, în timp ce exportul a fost de 4 mii de tone.

ATENȚIE! Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci, în creștere

Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populației țării este în creștere, îndeosebi în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor și implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Menționăm că de la începutul anului 2024, echipele AMU au acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital pe motiv de intoxicație cu ciuperci la 85 persoane, din ei 75 au fost transportate la spital. Îngrijorător este faptul că doar în perioada 14 -25 septembrie al Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au fost înregistrate 37 solicitări pe motiv de intoxicație cu ciuperci. 

În luna septembrie, în urma consumului de ciuperci au fost afectați 31 maturi și 6 copii. Pacienții maturi, cu vârste cuprinse între 21-73 ani și 6 copii până la vârsta de 12 ani, prezentau simptome care s-au declanșat la câteva ore după consumul de ciuperci. După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, echipele AMU au transportat la instituțiile medicale spitalicești 31 pacienți, dintre care 25 adulți și toți 6 minori.

Cazurile au fost înregistrate în următoarele localități din regiunile țării: 

ü Nord -19 persoane: Bălți – 4; Fălești, Telenești, Drochia câte 3; Sîngerei și Florești câte 2 și câte un caz la Edineț și Glodeni.

ü Centru – 10 persoane: Călărași și Ungheni câte 2 și câte un caz la Criuleni, Nisporeni, Hîncești, Dubăsari, Strășeni și Ialoveni. 

ü mun. Chișinău – 6 persoane: Botanica-3, Ciocana-2, Rîșcani -1.

ü Sud – 2 persoane: câte un caz la Leova și Cimișlia. 

IMSP CNAMUP reiterează faptul că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. 

Acordarea primului ajutor în caz de intoxicație:

Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea va intensifica absorbția toxinelor în sânge).

Strugurii: fructele-vedetă ale toamnei cu multiple beneficii pentru sănătate

Vezi ce beneficii au strugurii pentru organism.

Toamna a venit, iar peste tot se face simţit mirosul inconfundabil al strugurilor. Sunt de diferite soiuri, mai dulci sau mai parfumati, albi, negri sau roze, pentru toate gusturile. Cel mai adesea ii cumperi pentru a-i consuma ca atare pentru ca iti place gustul pe care il au. Dar trebuie să ştii că aduc beneficii organismului tau prin substantele nutritive pe care le contin.

Care sunt beneficiile consumului de struguri

Consumul de fructe este recomandat deoarece acestea sunt bogate in vitamine, iar strugurii nu fac exceptie de la regula. 

Unul dintre avantajele strugurilor este ca se numara printre fructele cu un indice glicemic scazut, adica nu produc fluctuatii mari ale nivelului de glucoza din sange. In plus, au un continut caloric redus, venind in sprijinul unei alimentatii sanatoase. 

Strugurii contin 80% apa, astfel ca te ajuta sa iti mentii organismul hidratat. Pe langa aceasta, in struguri se mai gasesc:
⦁    vitamine, printre care vitamina B6, responsabila cu dezvoltarea normala a sistemului nervos, si vitamina C, care are, printre altele, si rol antioxidant;
⦁    minerale: calciu, magneziu, fosfor;
⦁    acid folic, ce ajuta la buna functionare a creierului;
⦁    antioxidanti.

Datorita acestor substante, strugurii contribuie la energizarea organismului, la intarirea sistemului imunitar, la reducerea nivelului de stres si la protectia aparatului cardiovascular. La fel, strugurii conţin antioxidaţi puternici sub denumirea de polifenoli care pot încetini sau preveni mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plămâni, gură, pancreas, prostată şi colon.

Reacția participanților care nu au trecut în finala Eurovision Moldova
Articolul anterior
Cindy Crawford: la 47 ani cu o siluetă de invidiat. Află secretul ei!
Articolul următor