De ce este oul un aliment atât de preţios

Cantitatea de ouă consumate a fost o bună perioadă restricţionată în dietă, pe motivul că acestea ar contribui la creşterea nivelului de colesterol în sânge. Însă, oul este un aliment extrem de valoros, acesta conţine proteine de bună calitate şi vitamina A, D, E, B1, B2, B6, B12, folaţi, acid pantotenic, colină, seleniu, zinc, fier, calciu, acizi graşi Omega-3. Mai nou, specialiştii nu stabilesc o limită cu referire la cantitatea zilnică de ouă consumate, dar ce îţi recomandă aceştia?

separator

eggs

Oul conţine multe vitamine

Ouăle abundă în vitamina A, D, E, B1, B2, B6, B12, folaţi, acid pantotenic, colină, seleniu, zinc, fier, calciu, cantităţi mici de cupru şi mangan, acizi graşi Omega-3 şi multe substanţe cu rol antioxidant, fiind considerate unele dintre cele mai nutritive alimente din lume.

Oul şi colesterolul

Ouăle conţin în cea mai mare parte HDL colesterol, o fracţie bună de colesterol ce ajută la protejarea vaselor de sânge împotriva proceselor de ateroscleroză. Colesterolul ,,bun” (HDL) neutralizează efectele colesterolului ,,rău” asupra endoteliului vascular. Acest tip de colesterol nu este dăunător, el participă la sinteza vitaminei D în organism, dar şi a hormonilor testosteron, estrogen şi cortizol.

small_information_items_1596Oul conţine cantităţi mari de colină

Ouăle sunt abundente în colină, un nutrient important pentru sănătatea creierului şi funcția de memorare. Colina este un precursor al neurotransmiţătorului acetilcolina, mediator esenţial în activitatea fibrelor nervoase şi musculare. Se estimează că în jur de 90% dintre oameni au deficienţă de colină în organism.

 Ajută la păstrarea vederii

Oul conţine cantităţi mari de luteină și zeaxantină, nişte substanţe carotenoide ce ajută la menţinerea vederii şi păstrarea sănătăţii maculei retinei. Astfel, ouăle contribuie la prevenirea degenerescenţei maculare, o boală care afectează vederea la vârsta adultă.

Oul alimentează muşchii

Oul este bogat în proteine de înaltă calitate, conţinute atât în albuş, cât şi în gălbenuş, acestea fiind un material plastic excelent pentru ţesuturi. Oul se consumă întreg, preferabil fiert, întâi gălbenuşul, apoi albuşul. În plus, oul conţine multe vitamine şi microelemente necesare activităţii musculare.

Hard Boiled EggPăstrează sănătatea oaselor

Pe lângă mulţi alţi nutrienţi, oul conţine vitamina D, dar şi minerale de calciu, necesare pentru întreţinerea sănătăţii şi densităţii osoase. Vitamina D ajută la asimilarea calciului în organism. În plus, calciul este important în procesele de coagulare a sângelui, susţinerea contracţiei inimii şi a muşchilor.

Ouăle promovează pierderea în greutate

Ouăle sunt abundente în substanțe nutritive, minerale și proteine, oferind organismului şi un nivel înalt de saţietate. The Journal of the American College of Nutrition and the International Journal of Obesity confirmă faptul că consumul ouălor la micul dejun contribuie la reducerea numărului de calorii consumate pe parcursul zilei respective.

Câte ouă poţi consuma pe zi?

Asociaţia Americană a Inimii nu stabileşte o limită cu privire la cantitatea de ouă consumate, dar menţionează că aportul de colesterol trebuie redus la 300mg zilnic pentru un om sănătos sau 200mg zilnic – în cazul persoanelor ce suferă de boli de inimă, dislipidemie sau diabet zaharat tip 2.

Secretul unui mic dejun sănătos. Sfaturi de la Galina Tomaș

Un ou de mărime medie conţine 180-186 mg de colesterol, prin urmare un ou pe zi ai voie să mănânci, ca parte a unei alimentaţii sănătoase.

Potrivit Harvard School of Public Health, consumul unui ou pe zi nu creşte riscul bolilor de inimă şi poate fi parte componentă a unei alimentaţii sănătoase, iar persoanele cu dislipidemie, boli de inimă sau diabet zaharat ar trebui să consulte medicul în privinţa cantităţii de ouă consumate, dar, de regulă, în funcţie şi de rezultatele analizelor, aceste persoane nu trebuie să consume mai mult de trei gălbenuşuri pe săptămână.

În acelaşi timp, nutriţioniştii susţin că este sănătos să mănânci un ou pe zi, dacă în ziua respectivă meniul nu include şi alte alimente cu grăsimi saturate.

Sună ciudat, dar ciocolata te ajută să slăbești! Când e bine să o mănânci să scapi de kilogramele în plus

Dacă mănânci ciocolată la o anumită oră din zi te poate ajuta să scapi de grăsimea de pe burtă și să reduci indicele glicemic. Dacă mănânci o cantitate mare de ciocolată la prima oră a zilei, imediat cum te-ai trezit, te poți bucura de câteva kilograme în minus.

În urma unui studiu s-a descoperit că dacă se consumă 100g de ciocolată imediat cum te trezești reduci nivelul de cortizol, de glucoză și grăsime. Ciocolata cu lapte, pentru că are un conținut crescut de grăsime și zahăr, duce la acumularea kilogramelor în plus, în special în rândul femeilor aflate la postmenopauză, iar asta pentru că sunt predispuse să se îngrașe.

Studiul sugerează că ora la care se mănâncă ciocolată afectează compoziția microbiotei și funcțiile ei, foamea și arderea grăsimilor. La acest studiu au luat parte 19 femei aflate la postmenopauză, cărora li s-a cerut să consume 100g de ciocolată cu lapte timp de două săptămâni, la prima oră de când s-au trezit sau cu o oră înainte de culcare.

Creșterea în greutate și alți factori precum creșterea glicemiei, senzației de foame și nivelului de stres asociate apetitului au fost comparate pe o perioadă de două săptămâni în care nu s-a mai consumat ciocolată. Rezultatul arată că în timpul celor două săptămâni în care s-a consumat acest desert delicios femeile nu s-au mai confruntat cu senzația de foame, pofteau la mai puține dulciuri și au reușit să slăbească.

Dacă mănânci dulce la prima oră a zilei te bucuri de beneficii precum reducerea nivelului de cortizol din timpul zilei și reduci stresul asociat apetitului. În plus, multe dintre femeile care mâncau ciocolată la prima oră aveau o compensație calorică mai bună și ajustau mesele ca răspuns al acestor schimbări calorice. De asemenea, reducerea poftei de dulce a fost și ea îmbunătățită datorită endorfinelor produse de creier.

sursa: www.paranteze.md

Cartofii mov. Calități nutritive și beneficii mari pentru sănătate

Gătește mai des cartofii mov! Sunt delicioși, dar mai ales foarte sănătoși. Dintre toate soiurile de cartofi, cartofii mov sau violet sunt cei mai bogați în antioxidanți și vitamine și sunt foarte apreciați de nutriționiști.

Cartofii mov au un aspect plăcut și apetisant datorită culorii lor violet care nu dispare nici după ce sunt preparați termic. Nutriționiștii au descoperit că acest soi de culoare mov este cel mai benefic dintre toate soiurile de cartofi. Concentrația mare de vitamine, săruri minerale și antioxidanți, în comparații cu soiurile albe sau galbene, le-a dus faima cartofilor mov din Peru în întreaga lume.

Cartofii mov. Particularități și gust

Ca toate speciile de cartofi, și cei mai colorați dintre ei provin tot de pe platourile Anzilor, din America de Sud. Sunt câteva sute de soiuri de cartofi în lume, de toate culorile, de la albi, galbeni, portocalii precum dovleacul, la roz și violet sau chiar maronii.

Hibrizii pe care îi consumăm pe scară largă au dimensiuni mari și pulpa dulce, plină de amidon și apă. Soiurile vechi, naturale, sunt mult mai colorate, mai mici, au dimensiuni neregulate și sunt mult mai bogate în săruri minerale. De aceea, unele dintre ele au pulpa mai tare și gusturi diferite, uneori acrișoare sau amărui. Cartofii mov au un gust mai intens, o textură mai densă decât cartofii obișnuiți și o aromă care aduce aminte de nuci și lemn. În țările din America Centrală și de Sud se cultivă mai multe soiuri de cartofi violet: Purple Peruvian, Purple Majesty, All Blue, Congo, Adirondack Blue, Purple Fiesta sau Vitelotte.

Calitățile nutritive ale cartofilor violet

Cartofii sunt adesea ocoliți de persoanele care țin la silueta lor pentru că îngrașă. Într-adevăr, ei sutn bogați în amidon, dar devin periculoși pentru sănătate în momentul în care sunt prăjiți. Cartofii fierți, copți în coajă sau gătiți cu foarte puțin ulei la cuptor sunt sănătoși și nu îngrașă, dacă sunt consumați cu măsură. Cartofii mov, mai bogați în vitamine și antioxidanți, sunt cu atât mai mult recomandați de nutriționiști decât cartofii albi și făinoși. Iar pentru a-și păstra calitățile nutritive și o bună parte din vitamine, este indicat să fie consumați fierți în coajă.

Iată ce conține o porție de 100 g de cartofi violet:

Calorii: 87

Proteine: 2 gr

Carbohidrați: 20 gr

Fibre: 3,3 gr

Grăsimi: mai puțin de 1 gr

Mangan: 6% din DZR (Doza Zilnică Recomandată)

Cupru: 21% din DZR Fier: 2% din DZR

Potasiu: 8% din DZR

Vitamina B6: 18% din DZR

Vitamina C: 14% din DZR

Cartofii mov au mai mult potasiu decât bananele și mai multă vitamina C decât multe soiuri de fructe. Cu toate acestea, vitamina C precum și alte vitamine din acești cartofi se distrug prin prelucrarea termică. Dar dacă vei prepara cartofii fierți în coajă, unele din calitățile lor nutritive se vor păstra și vei beneficia de ele.

Cele mai importante beneficii pentru sănătate

Cartofii mov sunt legume sățioase și delicioase. Au o culoare apetisantă în orice preparat, deoarece nuanța lor violet nu se pierde când sunt copți sau fierți. Acești cartofi sunt foarte sănătoși și nutritivi dacă sunt incluși în salate sau în garniturile cu alte legume pentru pește sau friptură.

Cartofii mov sunt bogați în antocianine

Pigmentul violet albăstrui al acestor cartofi este dat de concentrația mare de antocianine, substanțe din clasa flavonoidelor care se regăsesc în cantități mari în toate fructele mov și albastre precum afinele, coacăzele, murele, aronia, zmeura sau în legume precum vinetele, roșiile și conopida mov.

Ajută sistemul imunitar

Datorită vitaminelor, antioxidanților și antocianinelor, cartofii mov ajută sistemul imunitar să lupte mai eficient nu doar cu substanțele din hrană care ne îmbolnăvesc ficatul și stomacul, ci și cu radicalii liberi care accelerează procesul de îmbătrânire și degradare a țesuturilor.

Contribuie la echilibrarea zahărului din sânge

Cartofii mov au un procent ridicat de amidon, ne dau senzația de sațietate și ne ajută să consumăm mai puține alimente dulci. În plus, amidonul și anumiți acizi benefici din cartofi contribuie la echilibrarea glicemiei și a zahărului din sânge. În comparație cu alte soiuri de cartofi, cei violet au o concentrație mai mică de zaharuri.

sursa: www.unica.ro

Primele cireșe au apărut în piețe. Cât costă un kilogram?

Primele cireșe au apărut în piețele din Capitală, iar vânzătorii dau asigurări că fructele sunt autohtone. Prețul pentru un kilogram de cireșe variază între 90 și 120 de lei. Cumpărătorii sunt însă rezervați. Prețurile sunt exagerate și nejustificate, spun ei.

Au apărut în vânzare primele cireșe | Mamaplus

În timp ce unii cumpărători sunt gata să scoată din buzunar orice sumă pentru a-și împlini poftele, alții spun că prețurile sunt piperate și nejustificate, transmite Jurnal.md.

La o piață din sectorul Buiucani, un kilogram de cireșe costă 100 de lei. Cel puțin asta spun vânzătorii, deoarece prețul nu era afișat. La fel ca la Piața Centrală, comercianții nu s-au arătat prea deschiși să vorbească, dar spun că prețurile mari pentru fructele de sezon îi sperie pe oameni. 

O altă piață, aceeași situație. Cireșele costă între 90 și 120 de lei. Vânzătorii argumentează prețul prin faptul că este prima zi când fructele au apărut pe piață și că sunt autohtone.

Anul trecut, primele cireșe costau peste 200 de lei kilogramul.

Ce te așteaptă în luna august în funcție de zodie!
Articolul anterior
Nu știi ce să mai porți? Inspiră-te de la fashioniste!
Articolul următor