Vestea proastă vine de la un grup de cercetători germani, de data aceasta, care au decis să analizeze conținutul apei îmbuteliate. Ce au descoperit? Ei bine, raportul întocmit după analize amănunțite scoate la lumină câteva lucruri îngrozitoare. Specialiștii afirmă că au descoperit aproape 25.000 de substanțe chimice într-o singură sticlă. Ceea ce este și mai crunt este faptul că aceste substanțe chimice nu fac altceva decât să imite efectele pe care le au produsele farmaceutice asupra organismului nostru.
Studiul a fost realizat în doua etape. În prima parte a testului, oamenii de știință au examinat 18 sticle de apă din întreaga lume și, în paralel, au testat și apa de la robinet. Rezultatul a scos la iveală faptul că în apa îmbuteliată există elemente care au interferat cu două tipuri de receptori hormonali – estrogeni și androgeni – într-o proporție cuprinsă în 60 şi 90 %. Suprinzător sau nu, apa de la robinet a trecut testul, fără a fi descoperit niciun element nociv pentru organismul uman.
În etapa cu numărul 2, oamenii de știință au investigat și mai în detaliu și atunci au descoperit prezența celor 24.500 de substanțe chimice în apa îmbuteliată. Dintre acestea, prezența dietilhexil fumaratului (DEHF) și maleaților (compuși folosiți în producerea recipientelor de plastic) a fost unul dintre motivele de îngrijorare ale experților. Aceste substanțe pot fi dăunătoare activității hormonale şi pot provoca boli grave precum diabet, boli de inimă, infertilitate sau cancer.
În compoziția sticlelor de plastic intră și un alt compus dăunător sănătății, denumit bisfenol-A (BPA). Experții de la Universitatea Stanford au descoperit că această substanță poate crește îngrijorător riscul avortului spontan. Cu toate acestea, unii cercetători sunt de părere că nu există dovezi solide care să demonstreze că BPA conduce la pierderea sarcinilor. De asemenea, aceeași substanță a crescut riscului de dezvoltare a obezității, arată rezultatele unui studiu efectuat de specialiștii de la Universitatea New York. Un nivel ridicat de BPA aproape a triplat riscul copiilor și adolescenților de a suferi de această afecțiune. Alte studii efectuate pentru observarea efectelor BPA au subliniat asocierea dintre acest compus și incidența afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului și a disfuncțiilor ficatului.
Așadar, apa îmbuteliată nu este recomandată, apa de la robinet nici atât, atunci, de unde ne procurăm apă?