De ce nu trebuie să feliezi căpşunele

Căpşunele conţin o cantitate mare de vitamina C, mangan, kaliu şi compuşi antioxidanţi. Consumate cu regularitate în perioada lor de sezon, căpşunele contribuie la scăderea nivelului de colesterol în sânge, reduc în organism bolile inflamatoare, oferă protecţie cardiovasculară.

separator

Strawberry100g de căpşuni conţin 58,8mg de vitamina C, iar o porţie de căpşune (o cană, 150g căpşune) – are 97,6mg de vitamina C (mai mult de 100% din doza zilnică recomandată de vitamina C pentru un adult). Căpşunile mai conţin antioxidanţi, mangan, kaliu, acid folic, doze mici de calciu, fier, magneziu, cupru şi sunt printre cele mai bune 50 de surse alimentare bogate în antioxidanţi.

Căpşunele însă sunt extrem de sănătoase, dacă sunt consumate ca atare. Iată ce se întâmplă dacă le feliezi!

Vitamina C este foarte sensibilă la lumină şi la acţiunea oxigenului din aer. Atunci când este feliată, o parte bună din cantitatea de vitamină C din căpşune este distrusă. Drept urmare, dacă vrei să beneficiezi de toate calităţile nutritive ale acestor fructe, ar fi bine să le consumi întregi. De preferat ar fi să le laşi şi codiţa, pe care să le-o rupi în momentul în care le mănânci, nu înainte.

Fructul care îţi curăţă arterele, te protejează contra îmbătrânirii şi te energizează, datorită cantităţii mari de vitamina C

Această regulă este valabilă şi în cazul mărului care, odată decojit sau feliat, îşi pierde din conţinutul mare de vitamina C.

sursa

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine cu mucegai

Atunci când vine vorba de alegerea alimentelor, majoritatea oamenilor caută produsele proaspete și evită să consume alimente cu mucegai. Acest lucru se datorează faptului că mucegaiul poate fi asociat cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi alergiile și infecțiile, scrie redactia.ro. Dar ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci pâine cu mucegai?

În primul rând, este important de menționat că nu toate tipurile de mucegai sunt periculoase pentru sănătatea ta. Unele tipuri de mucegai sunt comestibile și sunt utilizate chiar și în procesul de producție a unor alimente, cum ar fi brânza și berea.

Cu toate acestea, majoritatea mucegaiurilor care cresc pe alimente sunt toxice și pot cauza diverse probleme de sănătate. Dacă mănânci pâine cu mucegai, există riscul să consumi micotoxine, substanțe chimice produse de mucegai care pot fi dăunătoare pentru sănătatea ta.

Simptomele asociate cu consumul de pâine cu mucegai pot varia de la ușoare la severe. Unele dintre simptomele ușoare includ greață, diaree și disconfort abdominal. În cazurile mai severe, consumul de alimente cu mucegai poate provoca probleme respiratorii, dureri de cap și chiar convulsii.

De asemenea, consumul de alimente cu mucegai poate fi extrem de periculos pentru persoanele care au un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cei care urmează tratamente pentru cancer sau suferă de boli autoimune. Aceste persoane pot fi mai vulnerabile la infecțiile asociate cu consumul de alimente cu mucegai și pot avea nevoie de îngrijire medicală de urgență.

În concluzie, consumul de pâine cu mucegai poate fi periculos pentru sănătatea ta, deoarece există riscul să consumi micotoxine care pot provoca simptome ușoare sau severe. Este important să eviți consumul de alimente cu mucegai și să arunci orice aliment care prezintă semne de mucegai. În cazul în care ai consumat alimente cu mucegai și ai simptome neplăcute, trebuie să consulți un medic.

Cum să faci o prăjitură cu morcov de post fără coacere: rețeta cu care vei surprinde întreaga familie

Prajitura cu morcov de post este perfecta pentru perioadele in care trebuie sa te abtii de la diverse alimente, dar si pentru regim. In plus, nu contine nici gluten, asa ca oricine poate sa o manance. Unde mai pui ca se face si la rece, deci nu va trebui sa aprinzi cuptorul nici macar un minut! Acest desert are putine calorii si poate fi savurat ca gustare, intre mese, fiind ideal atunci cand este servit alaturi de un ceai fierbinte, scrie realitatea.net

Iata cum sa faci o prajitura cu morcov de post fara coacere!

Reteta de prajitura cu morcov de post
Acest desert este facut numai din ingrediente permise in post. Este o prajitura frageda, nu este uscata deloc, chiar daca nu contine unt sau grasimi vegetale. In plus, are un frosting delicios, din caju si nuci, care adauga savoare acestui desert grozav. Nu contine zahar deloc, ci este indulcit natural, cu ajutorul curmalelor, care sunt pline de nutrienti si leaga perfect compozitia.

Ingrediente pentru frosting:

– 200 g de caju;
– 150 ml de lapte de migdale neindulcit;
– 4 curmale mari deshidratate, fara samburi;
– esenta de vanilie, dupa gust

Ingrediente pentru prajitura cu morcov de post:

  • 300 g de fulgi de ovaz;
  • 320 g de morcovi;
  • 180 g de curmale;
  • 50 g de migdale;
  • 2-3 lingurite de scortisoara;
  • o lingurita de ghimbir pudra;
  • un sfert de lingurita de nucsoara;
  • o mana de nuci zdrobite;
  • coaja de la o jumatate de portocala.

Mod de preparare:

  1. Se lasa la inmuiat nucile caju. Pune-le intr-un castron si toarna apa fierbinte peste ele. Lasa-le sa stea asa cel putin o ora sau cel mult peste noapte. Cu cat stau mai mult, cu atat vor fi mai moi si mai bune pentru a le folosi la creme. Poti sa le inmoi si in lapte de migdale sau de orez. 
  2. Dupa o jumatate de ora sau a doua zi, prepara mixul pentru prajitura cu morcov de post. Pune fulgii de ovaz, morcovii (dati pe razatoare), curmalele, migdalele, scortisoara, nucsoara si ghimbirul intr-un robot de bucatarie. Amesteca ingredientele pana se omogenizeaza complet. Intre timp, pune hartie de copt intr-o tava de 22×22 cm, astfel incat sa lasi hartie si in afara acesteia (dupa ce e gata prajitura, o vei scoate tragand hartia din ambele parti). 
  3. Toarna mixul de morcovi in tava. Foloseste o spatula sau o lingura pentru a-l intinde uniform. Pentru a nivela blatul, foloseste fundul unui pahar sau o alta suprafata dreapta.
  4. Acum prepari frostingul. Adauga in blender nucile caju inmuiate, laptele de migdale, curmalele si vanilia. Proceseaza-le pana obtii o crema omogena. E posibil sa iasa o culoare usor maronie de la curmale sau sa ramana bucatele mici de caju, dar gustul acestora este delicios si confera putina textura cremei. 
  5. Toarna crema peste prajitura si intinde-o cu o spatula. Presara deasupra nuca zdrobita si coaja de portocal. Lasa prajitura la frigider circa o ora inainte de a o servi. 

Prajitura cu morcov de post este alegerea cea mai potrivita daca vrei sa mananci ceva dulce si sanatos in aceasta perioada de restrictii.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă nu bei apă toată ziua

Hidratarea este foarte importantă pentru un organism sănătos, însă de multe ori ajungem să nu ne hidratăm corespunzător. Iată ce se întâmpla dacă nu bem deloc apă o zi întreagă. Explicațiile te vor determina să bei ccele 8 pahare de apă pe zi recomandate de către toți medicii, scrie redactia.ro.

Ce se întâmplă în organismul nostru dacă nu bem apă toată ziua

Dr. Mitchell Naficy susține că menținerea unei hidratări adecvate este importantă pentru sănătatea corpului și a minții. Apa este esențială pentru multe procese importante din organism, inclusiv pentru hidratarea celulelor și a țesuturilor, transportul nutrienților, eliminarea deșeurilor și menținerea echilibrului electrolitic.

De asemenea, deshidratarea poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, oboseală, constipație, probleme renale și chiar probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia.

Principalele semne ale deshidratării

Este important să fim atenți la semnele deshidratării și să ne asigurăm că bem suficientă apă în fiecare zi, mai ales dacă facem efort fizic sau trăim într-un climat cald și uscat. Este recomandat să bem cel puțin 8 pahare de apă pe zi și să ne hidratăm și prin consumul de alimente cu conținut ridicat de apă, cum ar fi fructele și legumele proaspete.

Ce se poate întâmpla dacă nu bem apă deloc toată ziua? Dacă nu bem apă, se vor instala semnele deshidratării. Printre primele semne se numără senzația de sete, dar și lipsa nevoii de a urina sau urina închisă la culoare.

Pe lângă acestea, alte semne ale deshidratării includ:

  • Gura uscată și senzația de uscăciune în gât
  • Pielea uscată și cu senzație de mâncărime
  • Oboseală și somnolență
  • Dureri de cap și amețeli
  • Crăpături în buze și limba uscată
  • Scăderea performanței fizice și a capacității de concentrare

Atunci când nu consumăm apă toată ziua, este posibil să observăm modificări ale sănătății oculare și ale vederii. „Dacă cineva nu bea suficientă apă pe tot parcursul zilei, poate duce la pierderea de lichide în organism”, spune Besty S. Jacob, optometrist din Florida, citat de Best Life. „Acest lucru, la rândul său, poate duce la condiții precum ochi uscați, oboseală și probleme de vedere, cum ar fi iritații, lăcrimare în exces, vedere încețoșată sau senzația de corp străin în ochi. Fără lacrimi suficiente pentru a hrăni ochii, crește predispoziția la infecții.”, concluzionează medicul.

Dacă nu am băut apă deloc pe parcursul zilei este posibil să observăm și schimbări ale modului de funcționare a tractului digestiv. „Corpul tău are nevoie de apă pentru a digera și a absorbi în mod corespunzător nutrienții importanți, așa că s-ar putea să întâmpini probleme digestive precum constipația sau crampele”, spune Dr. Mitchell Naficy.

Prăjitura fără făină, gata în doar 30 de minute!
Articolul anterior
Nicoleta Gavriliță: „Am nevoie să fiu singură, să mă descopăr”
Articolul următor