Căpşunele conţin o cantitate mare de vitamina C, mangan, kaliu şi compuşi antioxidanţi. Consumate cu regularitate în perioada lor de sezon, căpşunele contribuie la scăderea nivelului de colesterol în sânge, reduc în organism bolile inflamatoare, oferă protecţie cardiovasculară.

100g de căpşuni conţin 58,8mg de vitamina C, iar o porţie de căpşune (o cană, 150g căpşune) – are 97,6mg de vitamina C (mai mult de 100% din doza zilnică recomandată de vitamina C pentru un adult). Căpşunile mai conţin antioxidanţi, mangan, kaliu, acid folic, doze mici de calciu, fier, magneziu, cupru şi sunt printre cele mai bune 50 de surse alimentare bogate în antioxidanţi.
Căpşunele însă sunt extrem de sănătoase, dacă sunt consumate ca atare. Iată ce se întâmplă dacă le feliezi!
Vitamina C este foarte sensibilă la lumină şi la acţiunea oxigenului din aer. Atunci când este feliată, o parte bună din cantitatea de vitamină C din căpşune este distrusă. Drept urmare, dacă vrei să beneficiezi de toate calităţile nutritive ale acestor fructe, ar fi bine să le consumi întregi. De preferat ar fi să le laşi şi codiţa, pe care să le-o rupi în momentul în care le mănânci, nu înainte.
Fructul care îţi curăţă arterele, te protejează contra îmbătrânirii şi te energizează, datorită cantităţii mari de vitamina C
Această regulă este valabilă şi în cazul mărului care, odată decojit sau feliat, îşi pierde din conţinutul mare de vitamina C.