Procesul de încoţire şi înverzire a cartofilor este specific, dacă, mai ales, aceştia sunt păstraţi la lumină şi căldură, fără a avea parte de suficientă aerisire.

Trebuie avut grijă ca aerisirea cartofilor să se facă sistematic, întrucât, chiar şi în condiţii normale de păstrare, pe lângă bioxidul de carbon, se degajă şi căldură, ceea determină creşterea temperaturii în masa de tuberculi, accelerarea respiraţiei, provocând deshidratarea şi stricarea cartofilor.
Şi cartofii ,,vechi” ţinuţi în frigider, pentru a nu încolţi, transformă amidonul lor în zahăr şi cresc cantitatea de solanină, devenind astfel dăunatori pentru consum.
Atenţie la ce cumpăraţi! Cartofii uriaşi din pieţe sunt toxici pentru om
Gospodinele, dacă au cartofi îndulciţi din cauza temperaturilor scăzute, pot ţine două săptămâni cartofii la temperatura camerei şi în acest mod gustul dulce dispare.
Păstraţi la lumină cartofii înverzesc, devin amari şi toxici pentru om
Cartofii expuşi la lumină şi mugurii de cartofi se consideră toxici din cauza concentraţiei lor înalte de glicoalcaloizi, compuşi dăunători pentru sistemul nervos central al omului, care pot interfera cu acţiunea acetilcolinei din organism, mediator important în transmiterea impulsurilor nervoase.
În acest caz zona toxică devine verde, de aceea este bine să se înlăture toată porţiunea înverzită a cartofilor înainte de a-i consuma.
Cartofii care germinează, de a semenea transformă amidonul în zahăr. Dacă aceştia sunt fermi la atingere, înseamnă ca substanțele lor nutritive sunt intacte și astfel ei pot fi consumaţi după ce este îndepărtată partea germinată. Cu toate acestea, dacă cartoful este ofilit și încrețit, nu ar trebui să fie mâncat.
Substanța chimică în cauză este numită solanină, o toxină care se formează în mugurii cartofilor și părțile lor înverzite. Ingerată în cantităţi mari, solanina poate induce dureri abdominale, greață, diaree, vărsături, somnolență, confuzie mentală, dificultăți de respirație, puls slab și rapid, și, în cele din urmă, insuficiență respiratorie.
Cercetările arată că solanina poate crea probleme serioase de sănătate, dacă se consumă până la 1 kg de cartofi înverziţi. Cartofii trebuie curăţaţi în profunzime de coajă, pentru a elimina orice țesut de culoare verde.