De ce este periculos să consumi cartoful care a înverzit!

Procesul de încoţire şi înverzire a cartofilor este specific, dacă, mai ales, aceştia sunt păstraţi la lumină şi căldură, fără a avea parte de suficientă aerisire.

separator

Collage55

Trebuie avut grijă ca aerisirea cartofilor să se facă sistematic, întrucât, chiar şi în condiţii normale de păstrare, pe lângă bioxidul de carbon, se degajă şi căldură, ceea determină creşterea temperaturii în masa de tuberculi, accelerarea respiraţiei, provocând deshidratarea şi stricarea cartofilor.

Şi cartofii ,,vechi” ţinuţi în frigider, pentru a nu încolţi, transformă amidonul lor în zahăr şi cresc cantitatea de solanină, devenind astfel dăunatori pentru consum.

Atenţie la ce cumpăraţi! Cartofii uriaşi din pieţe sunt toxici pentru om

Gospodinele, dacă au cartofi îndulciţi din cauza temperaturilor scăzute, pot ţine două săptămâni cartofii la temperatura camerei şi în acest mod gustul dulce dispare.

Păstraţi la lumină cartofii înverzesc, devin amari şi toxici pentru om

Cartofii expuşi la lumină şi mugurii de cartofi se consideră toxici din cauza concentraţiei lor înalte de glicoalcaloizi, compuşi dăunători pentru sistemul nervos central al omului, care pot interfera cu acţiunea acetilcolinei din organism, mediator important în transmiterea impulsurilor nervoase.

În acest caz  zona toxică devine verde, de aceea este bine să se înlăture toată porţiunea înverzită a cartofilor înainte de a-i consuma.

145b96fb42975b0aa202ddbff9edf478339231c8

Cartofii care germinează, de a semenea transformă amidonul în zahăr. Dacă aceştia sunt fermi la atingere, înseamnă ca substanțele lor nutritive sunt intacte și astfel ei pot fi consumaţi după ce este îndepărtată partea germinată. Cu toate acestea, dacă cartoful este ofilit și încrețit, nu ar trebui să fie mâncat.

500-Cut-Seed-PotatoesSubstanța chimică în cauză este numită solanină, o toxină care se formează în mugurii cartofilor și părțile lor înverzite. Ingerată în cantităţi mari, solanina poate induce dureri abdominale, greață, diaree, vărsături, somnolență, confuzie mentală, dificultăți de respirație, puls slab și rapid, și, în cele din urmă, insuficiență respiratorie.

Cercetările arată că solanina poate crea probleme serioase de sănătate, dacă se consumă până la 1 kg de cartofi înverziţi. Cartofii trebuie curăţaţi în profunzime de coajă, pentru a elimina orice țesut de culoare verde.

De ce foloseşti şamponul antimătreaţă şi nu îţi dă rezultate
Articolul anterior
Ai aşa ceva în casă? Această plantă te poate ucide în mai puţin de un minut!
Articolul următor
Alte articole interesante