Declaraţia unui expert: ,,Bolile ni se trag de la excesul de alimente’’!

 ,,Organismul are mult mai multe resurse să gestioneze lipsa de alimente, decât să prelucreze excesul de hrană, iar în primele zile de post organismul foloseşte în primul rând rezervele de glucide’’, spune profesorul dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

separator

slim

În cadrul unei conferinţe prilejuită de a X-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie din România profesorul a menţionat că postul este un lucru benefic. Ce referiri ştiinţifice a prezentat profesorul în acest sens?

“Regimul scăzut în calorii este o resursă terapeutică foarte bine studiată, iar postul nu este înfometare, ci aduce satisfacţia pe care o obţii din a te abţine de la alimentaţie, fiindcă organismul are mult mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii şi nutrienţi decât excesul. Bolile ni se trag de la excesul de alimentaţie. Avem dovezi foarte clare şi studii ştiinţifice în acest sens”, a menţionat profesorul.

Rețetă de Post perfectă pentru curele de slăbire!

Potrivit profesorului Dafin Mureşanu, tratamentul prin post al unor patologii foarte greu de controlat a fost iniţiat în Rusia, la începutul secolului XX, într-o clinică din Goriacinsk, şi se baza pe principiile medicului Iurie Nikolaev, care a studiat acest subiect şi l-a dezvoltat ulterior. Apoi, în anii ’60-’70, la Spitalul Korsakov din Moscova, postul a fost aplicat cu succces în cazul bolnavilor ce sufereau de tulburări depresive şi care nu mai răspundeau la niciun fel de tratament.

Când e cel mai bun moment ca să începi o cură de slăbire?

“În Germania, există o clinică sofisticată, specializată în tratamentul prin post controlat, Clinica Buchinger, pe malul lacului Konstantz. În această clinică, statul german rambursează serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin post. Este foarte important, pentru că este o terapie de comutare”, a mai spus Dafin Mureşanu.
“Singura metodă sigură de prelungire a vieţii este înfometarea, o lozincă pe care am văzut-o scrisă la un simpozion în America”, a adăugat şi academicianul dr. Laurenţiu Popescu.

Dafin Mureşanu a precizat că organismul are mult mai multe resurse să gestioneze lipsa de alimente, iar alimentaţia continuă funcţionează mai mult pe principiul plăcerii.

“Noi încărcăm organismul, bazat pe dorinţe, cu mai multe alimente decât este necesar, pe care acesta nu le poate prelucra. Prin post, se obţine un grafic de consum al resurselor interne care nu sunt alocate biologic corespunzător. Şi anume, în primele 24 de ore de post consumi glucide, apoi timp îndelungat, până la două-trei săptămâni, consumi rezervele de lipide. Aproximativ 96% din consumul de energie în post se bazează pe lipide, deci pierzi grăsimile, şi doar 4% se bazează pe pierderea capitalului de proteine. Asta până când se ajunge într-un punct critic, care nu trebuie depăşit, iar acel punct critic este destul de individual şi pentru specia umană nu trebuie să treacă de 40 de zile. Nu este întâmplător”, a spus preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Profesorul Dafin Mureşanu a adăugat că, potrivit unor studii, celula tumorală nu se poate adapta la regimul hipocaloric, iar chimioterapia este foarte mult uşurată cu post.

“Există un grup de cercetare la Spitalul Charite din Berlin, Andreas Michalsen are foarte multe lucrări ştiinţifice în reviste importante cu privire la post. Se produce o resetare, care îţi dă un nou profil. Jean Patrice Robbin, un alt cercetător mare, care are foarte multe lucrări în acest sens, Institutul de Cercetare şi Tratament al Cancerului, Norris Cancer Center din Los Angeles, centru foarte avansat de studiu al comportamentului celulelor tumorale în post. Celula tumorală nu se poate adapta la regimul hipocaloric şi, practic, chimioterapia este foarte mult uşurată cu post. S-a observat că toleranţa pacientului este mult mai bună la chimioterapie în regim hipocaloric sau post”, a precizat Dafin Mureşanu.
“Ştiinţa ne arată că pinguinul poate să reziste fără mâncare o sută de zile, ursul când hibernează nu mănâncă. Omul după post este mult mai viguros, are o capacitate de reacţie mult mai bună. Rămâne doar reglarea noastră de a nu consuma mai mult decât avem nevoie, pentru că organismul se adaptează mult mai bine la post. Putem ajunge să scriem pe pâine: «Ai grijă, dacă mănânci prea mult, ai putea avea probleme de sănătate!’’. Postul nu este o problemă controversată.”, a mai spus profesorul Dafin Mureşanu la conferinţă.

sursa

Un oraş din Canada va interzice vânzarea apei în sticle de plastic
Articolul anterior
Acest copil are cea mai bogată podoabă capilară
Articolul următor
Alte articole interesante