Dermatolog: ” Insuficiența de apă duce la apariția ridurilor și a îmbătrânirii premature”

Apa este importantă pentru buna funcţionare a fiecărui organ din corp, inclusiv a pielii, în compoziţia căreia este prezentă în proporţie de aproximativ 64%. Aceasta este prezentă în celulele pielii, dar şi în spaţiile dintre celule, fiind importantă în procesul de sinteză al colagenului.

separator

waterÎn lipsa apei, pielea îşi pierde fermitatea şi îşi face apariţia procesul de îmbătrânire. Nu în ultimul rând, apa este esenţiala şi pentru mentţnerea nivelului de hidratare şi detoxifiere a pielii.

„Atunci când celulele pielii nu sunt suficient de hidratate, aspectul exterior va avea de suferit, făcându-ne să arătăm mai în vârstă decât suntem în realitate. Când cantitatea de apă care ajunge la piele e insuficientă, aceasta se deshidratează şi se descuamează. Pielea deshidratată este ternă, cu riduri şi pori evidenţi, toate acestea asociate cu o neplăcuta senzaţie de mâncărime. Asadar, un aport suficient de apă este extrem de important şi din punct de vedere estetic”, spune Ana Maria Vlad, medic specialist dermatolog.

Câtă apă trebuie să consumăm zilnic

Cu toate ca importanţa apei pentru desfăşurarea unor procese vitale este foarte bine cunoscută, specialiştii nu au ajuns încă la un consens şi o formulă clara privind volumul de apă necesar zilnic. În acelaşi timp, se cunoaşte că nu trebuie să consumăm mai puţin de 1-2 litri de apă pe zi.

„Deşi există numeroase discuţii privind influenţa apei asupra pielii, studiile ştiintifice bine conduse în această direcţie lipsesc, informaţiile pe care le avem provenind în principal din experienţa personală a medicilor. Spre exemplu, un studiu a constatat că la 30 de minute de la consumarea unui pahar cu apă, circulaţia la nivelul pielii s-a intensificat, ceea ce înseamnă mai mult aport nutritiv şi o mai buna eliminare a toxinelor acumulate la nivelul pielii. Să nu uităm nici că apa este cea mai simplă şi mai naturală metodă de detoxifiere”, spune doctorul.

Nu este o idee bună să bei mai mult de un pahar o dată

Corpul nu poate absorbi mai multă apă pe oră. Dacă va fi depăşită această cantitate, lichidele în exces vor fi eliminate prin urinare înainte de a aduce beneficii  întregului organism şi implicit pielii.

„Apa nu ajută la inversarea procesului de îmbătrânire, ci la menţinerea tonusului sau la camuflarea într-un mod natural a îmbătrânirii normale cutanate. Explicaţia este că atunci când pielea este hidratată ea pare mai plină, iar semnele îmbătrânirii sunt reduse la minimum. Cu alte cuvinte, o piele hidratată face ca ridurile să fie mai putin vizibile”, explică doctorul.

Lipsa apei înrăutăţeşte acneea

Unii pacienţi relatează chiar îmbunătăţirea acneei după corectarea deshidratării, posibil prin echilibrarea filmului hidro-lipidic de suprafaţă al pielii. În cazul în care pielea este acoperită cu prea mult sebum în raport cu apa, acest lucru poate duce la înfundarea porilor şi apariţia coşurilor sau a punctelor negre.

sursa

Augustina Șiman: 5 cărți pe care trebuie să le aibă în bibliotecă fiecare femeie
Articolul anterior
Ce mănâncă dimineaţa modelul Gigi Hadid, pentru a se menţine în formă!
Articolul următor
Alte articole interesante