Descoperă 9 alimente care îţi scot calciul din oase şi dinţi

Te preocupă sănătatea oaselor tale, eşti atentă să consumi produse care conţin calciu ştiind că acest mineral este esenţial pentru scheletul osos. Dar ştii că sunt alimente, pe unele le consumi zilnic, care sunt adevăraţi duşmani pentru oase?

separator
hqdefault

Sarea
Sarea în exces dăunează sănătăţii. Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei. De aceea, nu uita de alimentele cu un conţinut „ascuns” de sare, cum ar fi pâinea şi conservele.

Carnea
Atenţie sporită necesită şi consumul în exces de carne, fiindcă aceasta conţine aminoacizi care, atunci când depăşim un aport de 100 g pe zi, se transformă în acid uric. Acesta se elimină din organism împreună cu calciul.

Cafeaua
Câţi dintre noi nu ne începem ziua cu o ceaşcă de cafea? Aceasta are un efect diuretic, acţionând astfel încât scade absorbţia calciului şi îi creşte excreţia. La fiecare ceşcuţă pierdem până la 6 miligrame de calciu, iar dacă o bem zilnic riscăm mai mult decât cei care nu beau cafea să facem osteoporoză.

Alcoolul
Acesta poate reduce absorbţia in­testinală a calciului. De ase­me­nea, el poate inhiba enzimele din ficat care ajută la conversia vitaminei D în formă activă a acesteia, ceea ce reduce ab­sorb­ţia calciului.

Băuturile carbogazoase
Toate băuturile de tipul cola conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor în alimentaţie stimulează secreţia hormonului paratiroidian, care afectează echilibrul calciului din sânge, fiind necesara „mobilizarea” lui din oase.

Oţetul
Acesta scade pH-ul sângelui (îl face acid) şi fortează astfel organismul să îşi consume calciul pentru a echilibra pH-ul.

Ceaiurile diuretice
Ceaiurile de cozi de cirese, de mătase de porumb şi de coada şoricelului au efect diuretic şi pot scoate şi ele calciul din oase. Ele elimină toxinele din organism, dar, atunci când sunt consumate în cantităţi mari, elimină şi o parte din sărurile minerale aflate în rezerva organismului, demineralizând oasele.

Acizii din fructe legume, ceai şi ciocolată
Acidul fitic, prezent în tărâţele boabelor integrale de grâu, în nuci, în alune şi în unele leguminoase, poate impiedica absorbţia intestinală a calciului. De asemenea, acidul oxalic, care se găseşte în spanac, în fasole, în cartofi dulci şi în ciocolată poate forma unii compuşi, care impiedică asimilarea normală calciului.

Acelaşi efect îl are şi acidul tanic din ceai, din vin roşu şi din unele fructe. Astfel, deşi unele legume, precum spanacul, stevia, varza şi loboda, sunt bogate în calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.

Lactatele
Unii specialişti susţin ca şi lactatele ne fură calciul din oase dacă sunt consumate excesiv. Cum explică ei acest fenomen? Laptele şi brânza, având multe proteine şi fiind acide, scad pH-ul sângelui şi îl fac acid. În aceasta situaţie, organismul ia o măsură de urgenţă: scoate calciul din oase ca să echilibreze pH-ul sângelui. De aceea, există voci care susţin ca aceste alimente, consumate în cantităţi mari, deşi conţin calciu ne pot fragiliza oasele.

„Bătrânii suferă de lipsa de calciu nu pentru că nu mănâncă lactate, ci pentru că au hoţi de calciu. Şi, atunci vârstnicii care mănâncă lapte şi brânză în cantitate mare vor face fracturi de oase şi osteoporoză”, susţine dr. Virgiliu Stroescu.

Medicamentele
Antiinflamatoarele steroidiene, care fac parte din tratamentul reumaticilor, şi unele antihipertensive produc acelaşi efect. După menopauză, se recomandă precauţie în folosirea medicamentelor antiacide pe bază de aluminiu, care au rolul de a scadea aciditatea gastrică, fiindcă şi ele pot cauza pierderi de calciu.

Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier, zinc, iod, magneziu, potasiu, calciu și fosfor. Asociația Americană a Inimii recomandă 2 porții de pește pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară! 

În cazul sugarilor, cel mai recent studiu publicat de Asociația Americană de Pediatrie arată că peștele poate îmbunătăți dezvoltarea neurologică și reduce riscul de boli cardiovasculare.

De altfel, un număr tot mai mare de cercetări arată că introducerea timpurie a peștelui în alimentația unui copil poate chiar să ajute la prevenirea bolilor alergice, cum ar fi astmul și eczemă. Există, însă, câteva tipuri de pește pe care cei mici ar trebui să le ocolească sau să le mănânce în cantități limitate, pentru a evita expunerea la niveluri ridicate de mercur, un metal care se găsește în mod natural în mediul înconjurător, dar care în apă își schimbă structura și se transformă în metilmercur. Anumite specii de pești absorb această formă de mercur, care în doze mari poate deveni toxic.

Iată tot ce trebuie să știi despre carnea de pește în alimentația copilului!

Când introducem peștele în alimentația copilului

Când vine vorba de introducerea peștelui în alimentația sugarului, părerile specialiștilor sunt împărțite. Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să introducă acest aliment încă de la vârstă de 6 luni în meniul micuților lor, în timp ce pediatria modernă românească sugerează amânarea momentului introducerii peștelui în alimentația copiilor până în jurul vârstei de 8-9 luni, chiar 1 an, din cauza potențialului alergen. Mercurul pe care unele specii de pește îl conțin în cantități ceva mai mari reprezintă un factor de îngrijorare pentru părinți.

Mercurul din pește – tot ce trebuie să știi

Prezența mercurului în pește reprezintă o problemă pentru persoanele care îl consumă, în special pentru femeile însărcinate, pentru mamele care alăptează și pentru copiii mici. Mercurul este un element care există în mod natural în mediul înconjurător, dar care în apă își schimbă structura și se transformă în metilmercur. Deși este prezent în cantități foarte mici în apa de mare, metilmercurul este absorbit de către algele care sunt apoi consumate de pești și de alte organisme acvatice. Anumite specii de pești (în special cei mari și cu o durata de viață mai lungă) absorb această formă de mercur în cantități mai mari, care în doze mari poate deveni toxic.

Printre tipurile de pește care conțin cele mai mari niveluri de mercur și ar trebui evitate se numără:

  • Rechinul;
  • Peștele spadă;
  • Macroul de mare (regal);
  • Tonul obez;
  • Marlinul (aşa-numitul peşte cu cioc);
  • Peștele țiglă din Golful Mexic;
  • Știuca de nord;
  • Peștele pion roșu.

Ce tipuri de pește sunt recomandate pentru copii, în diversificare

Printre tipurile de pește sunt recomandate pentru copii se numără:

  • Păstrăvul. Pe lângă faptul că are o cantitate scăzută de mercur, păstrăvul are un gust foarte bun și excelente proprietăți nutritive. Este foarte bogat în acizi graşi Omega3, vitamina D, acid folic, vitamina B12 şi proteine.

Păstrăvul este, de altfel, una dintre puținele specii de pește recomandate femeilor însărcinate și celor care alăptează, întrucât ajută la dezvoltarea sistemului nervos la făt sau copilul mic, dar şi la dezvoltarea ochilor şi a creierului, în special în ultimele 2 luni de sarcină.

  • Somonul. Somonul este un aliment sigur și sănătos pentru a fi dat bebelușilor în diversificare. Este o sursă excelentă de proteine, acizi grași omega-3, deosebit de importanți pentru dezvoltarea creierului, și fier.
  • Heringul. Heringul este bogat în proteine și acizi grași omega-3, inclusiv DHA, care mențin sănătatea cardiovasculară, dezvoltarea sistemului nervos central, creșterea celulelor și vederea. Heringul este, de asemenea, o sursă fenomenală de vitamina B12 și este printre puținele surse alimentare naturale de vitamina D, de care bebelușii și copiii mici au nevoie pentru a dezvolta oase sănătoase.

Potrivit FDA, adulții nu ar trebui să mănânce mai mult de 170 grame de pește pe săptămână, în timp ce copiii sub 6 ani nu ar trebui să consume mai mult de 30-50 grame de carne de pește pe săptămână. Copiii mai mari (între șase și doisprezece ani) ar trebui să își limiteze consumul la 50 până la 80 grame de pește pe săptămână.

De asemenea, experții în nutriție ne sfătuiesc să nu mâncăm specii diferite de pește în decursul unei săptămâni și să fim foarte atenți de unde cumpărăm pește și fructe de mare.

sursa: www.qbebe.ro

Ce nu ai știut despre porumbul fiert

Știm că mulți din voi adoră vara pentru Porumbul fiert!!! Acesta este bogat în carbohidrați sănătoși, cu absorbție lentă, ceea ce ajută la menținerea valorilor normale ale glicemiei. Iată ce ar fi bine să știi despre deliciul verii.

Dieta cu care Adelina Pestrițu a slăbit 13 kilograme în doar trei luni. Instagramul nu-i dă pace. Ce presupune, de fapt, ”somodieta”

Foarte multe femei s-au confruntat cu acumularea kilogramelor în timpul sarcinii, una dintre ele fiind chiar Adelina Pestrițu. Bruneta a mărturisit că s-a îngrășat 14 kilograme în 9 luni și, din dorința de a-și recăpăta silueta, a inventat „SOMODIETA”. Așa cum sugerează și numele, regimul este bazat, în special, pe somon.

Timp de 3 luni, bruneta a ținut această dietă, pentru a reveni la greutatea inițială.

Deoarece nu putea să mănânce un singur aliment de dimineața până seara, și anume somonul, Adelina Pestrițu și-a făcut un meniu variat:

Mic dejun

  • Două felii de pâine prăjită cu somon fume și unt sărat;
  • Avocado;
  • O banană sau un măr verde;
  • Un suc de mere sau sfeclă roșie;
  • Cafea cu lapte și zahăr brun.

Prânz

  • O supă de legumă simplă, cu o jumătate de lămâie stoarsă;
  • Dacă nu vă place supa de legume, puteți opta pentru cea de tăiței sau găluște, tot cu lămâie.

Gustări

  • Migdale / caju / pomelo / mere verzi

Cină

  • Somon la abur / la grătar / la cuptor;
  • Salată verde;

În condițiile în care vi se face foame, după cină, puteți consuma apă cu agrișe, făcută în casă, mai recomandă influencerița.

Vedeta din România a mărturisit că a renunțat la sucurile acidulate, iar pâinea a redus-o la 2 – 4 felii pe zi. Dieta mai presupune ca o singură dată pe săptămână să aveți voie la dulciuri, doar de poftă.

În condițiile în care v-ați săturat de somon, puteți opta pentru alt sortiment de pește sau carne. Singurul element pe care îl puteți înlocui din dietă este, de altfel, peștele. În regimul încercat de Adelina Pestrițu, cina poate fi luată și la o oră târzie, precum 22:00.

Cert este că bruneta susține că a slăbit 13 kilograme în doar trei luni și a scăpat și de celulită, urmând propria dietă.

sursa: www.cancan.ro

Un copil de 9 luni a suferit arsuri grave, după ce o cratiță cu apă fierbinte a căzut peste el
Articolul anterior
La 70 de ani, Richard Gere devine din nou tătic
Articolul următor