Nu mai ai la-ndemână bogăţia de fructe şi legume din darnicele luni de vară sau toamnă, iar soarele nu-ţi răsfaţă trupul cu razele lui binefăcătoare, cum se întâmpla nu de mult.
Vitaminele A, C, E, conţinute mai ales de fructe, legume şi verdeţuri proaspete, sunt antioxidanţi puternici, de care în lunile de iarnă avem mai multă nevoie ca oricând, pentru a susţine imunitatea greu încercată de temperaturile scăzute şi virusurile gripale care ne-nconjoară. Şi de vitamina D ducem lipsă, pentru că e asimilată prin piele în prezenţa soarelui (scump la vedere zilele astea) – fără ea, nici nivelul de calciu din organism nu-i la cote maxime. Iar dacă ţii post, elimini din meniu încă o categorie importantă de nutrienţi – proteinele de origine animală, necesare pentru muşchi şi organe sănătoase. Cu toate că strugurii, dovleceii și roşiile aromate devin încet-încet o amintire, şi pe vreme rece ai la dispoziţie alimente bune cu duiumul.
Vitamine de sezon
Fructe crude şi uscate, varză, conopidă, ciuperci şi tot felul de legume, ridiche neagră, păstârnac şi multe alte surse nepreţuite de nutrienţi te ajută să treci iarna cu bine. Alege-le cu grijă, consumă-le zilnic, iar sănătatea ta va fi la cote maxime tot sezonul.
◆ Citricele sunt fructele iernii. Pe lângă vitamina C, portocalele, mandarinele, grepfruturile conţin fosfor, calciu și potasiu. Cel mai bine este să le mănânci crude ori sub formă de fresh, dar nu mai mult de un pahar pe zi (este foarte concentrat).
◆ Usturoiul şi ceapa, înţepătoare cum sunt, întăresc imunitatea ca nimeni altele. Consumă-le cu precădere crude, alături de diverse mâncăruri. Ceapa roşie conţine vitaminele A, B, C, D şi K, acid folic, fosfor şi alte substanţe active, iar usturoiul este înainte de orice un excelent antibiotic.
◆ Rădăcinoasele îţi sunt şi ele aliate în sezonul rece. Sfecla, bogată în vitamina C, potasiu, vitaminele A, B, magneziu, fier, fosfor şi zinc, toate cu efect energizant şi întăritor, e numai bună contra anemiei care-ţi dă târcoale, mai cu seamă dacă ţii post şi renunţi la carne. Morcovii conţin vitamina C şi betacaroten, iar ţelina, o sursă bogată în potasiu, calciu, magneziu, fier şi vitaminele B şi C, este bună nu doar în supe, ci şi în salate.
◆ Cartofii şi fasolea. Cartofii-dulci sunt mai bogaţi în nutrienţi decât cei româneşti, însă şi aceştia din urmă sunt benefici iarna, îndeosebi dacă-i consumi cu alte legume alături. Cu un conţinut mare de carbohidraţi, fasolea, în special cea neagră, este un aliment excelent pentru imunitate.
◆ Oleaginoasele înlocuiesc proteinele din carne şi au un conţinut de calciu deloc de neglijat. Nucile, alunele, fisticul, migdalele, caju sunt surse nepreţuite de proteine vegetale, dar şi de omega 3, magneziu, seleniu şi alte minerale.
◆ Murăturile conţin şi ele vitamina C, cele mai bune fiind obţinute prin fermentaţie naturală. Varza murată conţine vitamina B12, altfel foarte greu de procurat pentru cei care ţin post. Nu ezita s-o savurezi alături de orice fel de mâncare principal, cu atât mai mult dacă-i o mâncare grea, pentru că favorizează digestia.
◆ Mierea ar trebui să înlocuiască zahărul pe timpul iernii şi să devină desertul tău preferat. Aproape că nu sunt vitamine pe care să nu le conţină: A, B, C, K, acid folic, dar şi potasiu, fier, fosfor, magneziu.