Dr. Mihaela Bilic: Facem burtă de la fructe exact ca băutorii de bere! Că mănânci struguri, că bei vin, tot alcool se numește

Fructele înseamnă apă cu fructoză, iar ficatul procesează fructoza similar alcoolului. Asta, pentru că celulele organismului nostru nu au nevoie de fructoză ca să funcționeze, ci de glucoză, ca urmare, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă. De aceea fructele trebuie consumate ca un desert și nu în cantități excesive. Altfel, ne vom îngrășa și este o grăsime urâtă, exact ca a băutorilor de bere, care se depune pe abdomen, avertizează medicul nutriționist Mihaela Bilic. Ea a atras atenția, într-o intervenție la Digi24, că pepenii sunt „campionii” acestui sezon, dar în curând va veni „artileria grea”: strugurii!

„Fructele nu trebuie consumate în exces. Exces înseamnă cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra într-o palmă, așa cum și pâinea trebuie măsurată tot cu palma. Fructele se pot consuma pe post de desert. Fructele nu sunt un aliment de bază, nu pot înlocui niciodată mâncarea clasică, pentru că din apă cu fructoză noi nu putem funcționa. Vitaminele și mineralele pe care le conțin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienți, deci nu au rol de hrănire”, a explicat Mihaela Bilic.

Medicul atrage atenția asupra unor raționamente greșite a multora dintre noi atunci când este vorba despre fructe, mai ales că acum este sezonul pepenilor: „Sunt o mulțime de persoane care spun: haide să nu mai mănânc nimic în seara asta, mănânc doar niște fructe, ca să scap cu o rație calorică mai mică. Decât să mănânc mâncare, mai bine renunț la masa de seară și mănânc fructe”.

Pepenele îngrașă, trebuie mâncat în cantități mici

Nutriționista este conștientă că a declanșat un adevărat val de nemulțumire pe Instagram, atunci când a spus că pepenele îngrașă și face grăsime care se depune pe burtă. „Îmi pare rău, dragii mei, chiar dacă sunteți nemulțumiți, ăsta este adevărul, așa funcționează metabolismul”, este mesajul pe care îl transmite contestatarilor.

Le aduce și un argument: „Gândiți-vă că, dacă suntem onești, la niciun restaurant, în nicio țară, nici măcar în România, când ceri la sfârșit un desert bazat pe fructe, nu-ți aduce nimeni o jumătate de pepene și o lingură ca să mănânci tot pepenele, ci ți se aduc câteva bucățele pe o farfurioară. Așa se mănâncă fructele! Altfel, acest aport mare de apă cu fructoză este procesat de ficat similar procesării alcoolului și din păcate, pentru că mușchii nu pot funcționa cu fructoză și nicio celulă a noastră nu poate funcționa cu fructoză, doar glucoza este combustibil pentru organism, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă, pentru că organismul altceva nu are ce să facă cu ea!” – a explicat Mihaela Bilic.

Liber la legume!

Ea spune legumele sunt acele alimente pe care le putem consuma în orice cantitate, la orice oră, pentru că avem vitamine, minerale, urme de fructoză, neimportante, și acolo avem toți nutrienții. În plus, spune Mihaela Bilic, cu cât sunt mai colorate legumele, cu atât mai bine. Ele au rol de protecție anticancer, sunt antioxidante, fac toate minunile din lume! dă asigurări nutriționista.

În schimb, la fructe, atenție, prezența fructozei nu le mai încadrează în această categorie „orice, oricât”.

Că mănânci struguri sau că bei vin, tot alcool se numește!

„Fructele se mănâncă pe post de desert și cu măsură, pentru că altfel ne vom îngrășa și este o grăsime urâtă, exact ca la băutorii de bere, care se pune pe abdomen. Deci, facem burtă de la fructe, n-am niciun fel de veste mai puțin neplăcută. Mi-ar plăcea să vă spun, să zicem răul mai puțin rău, de exemplu despre piersici și caise, că au cea mai puțină fructoză, se absoarbe mai lent. În schimb, pepenii sunt, în acest moment, și de sezon, și campioni. Și va veni „artileria grea”, în toamnă, reprezentantă de struguri. Deci, când vor veni strugurii, cred că nimeni nu mai are niciun dubiu că indiferent dacă bei vin sau că mănânci struguri, tot alcool se numește!” – a conchis nutriționista.

De ce a apărut margarina

Mihaela Bilic a vorbit și despre grăsimile trans, în condițiile în care Parlamentul României a adoptat de curând o lege cu impact major în industria alimentară. Producătorii vor fi obligați să limiteze drastic acizii trans din alimente: maximum două grame la suta de grame de grăsime din conținut. Acizii trans sunt cele mai dăunătoare grăsimi și se găsesc în margarină, fast-food, mezeluri, produse coapte precum biscuiții și prăjiturile. Mulți renunță cu greu la astfel de produse deși conștientizează că sunt dăunătoare.

„Margarina, cel mai invocat exemplu atunci când este vorba despre acizii grași trans, dăunători sănătății, a apărut într-o situație de criză, după război, când omenirea nu avea ce să mănânce și nu puteai pune pe pâine un ulei vegetal. Această hidrogenare a lor a avut ca rol transformarea uleiului lichid într-un produs asemănător untului, pe care îl puteai pune pe pâine. Margarina a început să fie folosită apoi pe scară largă și în industria de panificație – cornuri, sticksuri, biscuiți, prăjituri etc – pentru că este ieftină și are stabilitate mare, însă un aluat este mai bun și mai fraged dacă este făcut cu unt. De aceea, când alegem un produs industrializat mai ieftin trebuie să știm că ar fi bine s-o facem cât mai rar și să consumăm cât mai puțin”, spune Mihaela Bilic.

Mai bine un pandișpan făcut în casă decât un pachet de biscuiți cu cremă

„Și cantitatea face diferența, chiar dacă aceste produse sunt comode, sunt la îndemână și sunt ieftine. Sigur că între a face un pandișapan cu fructe acasă și a cumpăra un pachet de biscuiți cu cremă de cacao este mai simplă a doua variantă, dar efortul sau timpul pe care l-am investi pentru prima variantă este pentru sănătatea noastră”, subliniază nutriționista.

Bombe calorice

În plus, astfel de produse ne pot îngrășa foarte ușor, pentru că dincolo de conținutul de acizi grași trans, sunt toate deshidratate, au foarte puțină apă și prin această deshidratare se crește densitatea calorică. „Uitați-vă, de curiozitate, orice pachet de napolitate, biscuiți sau sticksuri, dulce sau sărat, ajunge să aibă peste 450 de calorii pe suta de grame, în condițiile în care ciocolata are 550 de calorii! Mâncăm un produs care este, din punct de vedere calitativ, inferior, iar din punct de vedere caloric, plin de grăsime de proastă calitate și câteodată, și zahăr. Noi avem impresia că mâncăm o cantitate mică, însă acea cantitate aduce multe calorii”, a explicat Mihaela Bilic.

Să ne întoarcem la mâncarea noastră gătită!

Ea își reînnoiește un apel către consumatorii: „Haideți să ne întoarcem la mâncarea noastră clasică, gătită, să lăsăm un pic toate aceste pachete colorate, ambalate și foarte tentante, pentru că de obicei, cu cât un produs este mai frumos branduit, etichetat și colorat, cu atât calitatea ingredientelor este mai slabă! Este o chestiune de alegere isteață, pentru că tot ce este dulce și gras cu siguranță ne place mult, însă nu și sănătatea noastră se va bucura”.

„Ronțăielile” nu rezolvă nefericirea, dimpotrivă, o sporesc

„Ronțăielile” acestea, pline de acizi grași trans, nici măcar nu se adresează senzației de foame, de obicei le folosim când stăm pe canapea, în fața unui ecran, când ne plictisim sau când suntem triști sau nervoși. Sunt, mai degrabă, un element care ne ajută să trecem peste frustrarea și neplăcerile vieții de zi cu zi, însă cu cât încercăm să ascundem sub covor aceste emoții sau să le acoperim cu mâncare, cu atât ele nu se vor rezolva de la sine. Ne vom trezi cu kilograme în plus sau cu afecțiuni ce ne vor adânci și mai mult această nemulțumire. „Deci, nu cu mâncare se rezolvă lipsa de împăcare cu viața noastră și cu atât mai puțin cu mâncare ambalată și plină de ingrediente de proastă calitate” – atrage atenția nutriționista Mihaela Bilic.

Sursa: www.digi24.ro


Ouăle de ciocolată nu conțin doar surprize plăcute. Explicațiile unui medic

De Paște, multă lume cumpără ouă de ciocolată, cu surprize, fără să se gândească la riscuri. Un ou de ciocolată furnizează marea majoritate a aportului caloric zilnic recomandat pentru o persoană matură, avertizează dr. Andrew Kelso, director medical în cadrul NHS (sistemul britanic de asigurări de sănătate) pentru regiunile Suffolk și North East Essex, scrie evz.ro.

De ce nu e bine să mâncăm ouă de ciocolată

Caria dentară, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt în creștere, a avertizat dr. Kelso, făcând apel la moderație. Doctorul le-a recomandat oamenilor să „reziste impulsului de a mânca un ou de ciocolată dintr-o dată”.

„Mulți dintre noi nu își dau seama că un ou de ciocolată de Paște conține, în medie, aproximativ trei sferturi din aportul zilnic de calorii recomandat pentru un adult. În cazul în care ouăle sunt combinate cu prăjituri și biscuiți, toate acestea înseamnă mult zahăr și multe calorii în plus, iar acest lucru nu face bine organismului nostru. Bucurați-vă de dulciuri. Dar vă rugăm să nu exagerați”, a spus el.

Recomandările făcute de medic

Având în vedere că Paștele reprezintă o „perioadă aglomerată pentru personalul și serviciile din sistemul de sănătate”, el i-a îndemnat pe oameni să se asigure că au acasă „paracetamol, plasturi, remedii pentru indigestie și medicamente antidiareice”.

Internauții nu cred în ce spune medicul

„Nu doar Crăciunul, ci și Paștele are acum un Grinch”, a comentat un internaut, în vreme ce un altul a susținut că „din punct de vedere al sănătății dinților, este mai bine să mănânci totul dintr-o dată”, inclusiv un ou de ciocolată. Un alt internaut a declarat că este normal ca de Paște să exagerezi cu mâncarea și că nu este bine să ai interdicții.

Au fost și utilizatori care i-au atras atenția doctorului că dimensiunile acestor ouă de ciocolată au tot scăzut, deci ar fi trebuit să scadă și riscurile asociate. Alții au declarat că doctorul nu trebuie să-i sperie pe oameni sau să exagereze.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Încă un bărbat din Camenca a fost sechestrat de forțele de la Tiraspol
Articolul anterior
Medic din Capitală: ,,Nu trebuie să vă liniștească faptul că unii suportă boala într-o formă ușoară sau fără simptome”
Articolul următor