Dr. Mihaela Bilic: „Stomacul nu trebuie umplut, ci ținut gol”

Stomacul poate fi ,,educat” să mănânce mai puţin, iar respectarea unui orar fix al meselor este o regulă strictă. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care te ajută să înţelegi mai bine cum stau lucrurile cu referire la un organ atât de delicat precum stomacul.

separator
4-lucruri-de-care-trebuie-sa-tii-cont-daca-vrei-sa-tii-dieta-si-sa-slabesti_size2

 

Iată ce afirmă specialista:

Bilica„Stomacul e o cavitate virtuală…deci nu trebuie umplut!?:)

Cunoaşteţi cu siguranţă expresia „trebuie să bag ceva în stomac, să nu fie gol”. Ei bine, paradoxul este că el nu poate fi gol…dacă nu bagi nimic in el!

Explicaţie: stomacul este un organ muscular care, în condiţii normale, între mese, are pereţii lipiţi. Deci stomacul nu există ca şi incintă/cavitate decât atunci când noi începem să mâncăm. Odată umplut cu alimente (nu contează dacă sunt multe sau puţine) el începe treaba, le amestecă cu sucuri digestive şi le elimina treptat în intestinul subţire. În momentul în care s-a golit, stomacul şi-a îndeplinit rolul, pereții lui se lipesc la loc şi intră în stare de repaus până la următoarea masă.

Amuzant sau nu, de fapt stomacul nu trebuie umplut, ci ținut gol. Pentru că în momentul în care ciugulim ceva, ronțăim un lucru cât de mic gata, răul e făcut: pornim o întreagă mașinărie, trezim un „animal” adormit care da, va cere să fie umplut/hrănit.

Obiectivul unei alimentaţii sănătoase este să reuşim să nu mâncăm nimic între mese, să existe o pauză completă de 3-4 ore în digestie/secreţie de sucuri gastrice. Şi mai trebuie ţinut cont de un element: stomacul este un muşchi, deci se „antrenează” ca orice mușchi. Cu cât mâncăm mai mult la o masă, cu atât vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente ca să ne săturăm. Sau invers, disciplinați-vă să mâncați mai puțin şi stomacul se va umple mai repede.

Concluzia: stomacul se „educa” şi nu, nu trebuie umplut!:)”, povesteşte Mihaela Bilic pe Facebook.

Kseniei Borodina îi este rușine de burtica ei!
Articolul anterior
Copiii învață despre Carla`s Dreams în școli!
Articolul următor
Alte articole interesante