Expert: ,,Ţăranii moldoveni folosesc de capul lor chimicalele la cultivarea legumelor, iar, ca urmare, tot mai mulţi oameni se îmbolnăvesc!’’

Cultivarea legumelor în sere sau în grădini a devenit un domeniu valorificat în ţara noastră, în condiţiile în care cererea de legume şi fructe pe piaţa alimentară este în continuă creştere, iar micii producători moldoveni transformă această activitate într-o sursă de existenţă, ce să le asigure un venit.

separator

xxxxxxxxxProblema nu ar fi de o gravitate atât de mare, dacă aceştia ar cultiva legumele în condiţii ecologice, fără a pune sănătatea oamenilor în pericol, atunci când ajung cu produsele lor în pieţe pentru a le vinde.

Starea de lucruri este însă alta! Accesibilitatea largă a micilor agricultori moldoveni la diverse preparate chimice comercializate în magazinele şi depozitele din ţară, menite ,,să sporească’’ creşterea şi volumul de producţie, îi face pe agricultori să profite necondiţionat de tot arsenalul chimic, în procesul de cultivare a legumelor, iar, potrivit specialiştilor, ţăranii moldoveni nu sunt nici pe departe instruiţi despre cum ar trebui să folosească în mod corect chimicalele la cultivarea legumelor: dozele recomandate, gradul de concentraţie a chimicalelor, periodicitatea utilizării lor.

Deseori, cei care cresc legume şi fructe, ajung să facă abuz de chimicale în activitatea lor.

În aceste condiţii, inevitabil, există riscul ca producătorii să pună spre comercializare produse alimentare neconforme, periculoase pentru consumatori.

,,În mare parte, intoxicaţiile la om apar din cauza reziduurilor, adică a acelor urme pe care le lasă substanţele chimice în produsele vegetale, atunci când se stropesc fructele şi legumele cu preparate de uz fitosanitar. Există peste 300 de preparate utilizate care lasă reziduuri în produsele vegetale”, a declarat şeful Direcţiei municipale pentru siguranţa alimentelor, Roman Vengher, întru-un interviu oferit pentru jc.md.

Specialistul recunoaşte că problema principală rezidă în trasabilitatea produselor, adică drumul de la producător până la consumator. Potrivit acestuia în ţara noastră orice producător care comercializează produse agricole trebuie să fie înregistrat în regiunile în care le cultivă, fiind obligat să ţină evidenţa chimicalelor prin intermediul unui registru, verificat de angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Abia după asta, marfa poate fi comercializată în pieţe, acolo unde se controlează doar conţinutul de nitraţi şi nitriţi.

Acest lucru, însă, nu se întâmplă!

Producătorii ajung cu marfa netestată în pieţele alimentare, acolo unde plătesc 3 lei pentru o analiză de laborator, neperformantă, care, de cele mai multe ori, nu relevă abateri de la norme, iar, cei care îşi vând marfa înafara pieţelor, pe tarabele neautorizate de pe străzi, nici nu sunt obligaţi să efectueze testarea de laborator a legumelor.

,,Azi legislaţia nu prevede confiscarea mărfii dacă marfa nu corespunde standardelor. Dacă în interiorul pieţei există cerinţe, reguli care se cer respectate de către comercianţi, în afara pieţei comercianţii vând marfă ignorând orice cerinţe’’, mai spune Roman Vengher.

„La noi producătorii învaţă de capul lor ce şi cum să facă”

Referindu-se la gradul de informare a producătorilor cu privire la utilizarea chimicalelor în agricultură, vicedirectorul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţia Plantelor, Vladimir Toderaş, relevă că şcolarizarea acestora reprezintă o problemă.

,,În ţările europene producători agricoli trebuie să fie licenţiaţi, să aibă un grad oarecare de pregătire. Pe când la noi producătorii, de regulă, învaţă de capul lor ce şi cum să facă, iar în urma utilizării incorecte a chimicalelor, îngrăşămintelor, deseori au de suferit consumatorii’’.

Pe de altă parte, producătorii moldoveni, care îşi comercializează legumele în pieţele alimentare, nu neagă faptul că folosesc chimicale la creşterea legumelor:

„Desigur că stropim. Dacă nu stropeşti, nu ai.”

Totuşi, vicedirectorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” din Chişinău, Ludmila Simonov, a raportat pentru sursa citată că la spital se adresează ,,pacienţi cu reacţii alergice şi intoxicaţii alimentare, dar medicii nu pot stabili cu exactitate de fiecare dată de la ce s-a produs intoxicaţia”.

10 alimente care accelerează pofta sexuală și rezistența în pat

Toate cuplurile active sexual își doresc performanțe cât mai bune în dormitor. Însă atenție. Și în acest caz, performanțele depind de stilul de viață.

Dacă ești în parteneriat și cu canapeaua, vei avea foarte multe de pierdut. Cercetătorii spun că statul jos este noul fumat. Așadar, dacă vei începe să faci mișcare (măcar moderat) și-ți vei supraveghea alimentația, nu doar că vei arăta mai bine, ci vei avea și performanțe notabile în dormitor.

Dacă ești într-o relație la început mai ales, nu ți-ai dori să te faci de râs cu performanțe slabe. Există alimente care îți susțin organismul, accelerează libidoul și rezistența în pat. Și ai nevoie de așa ceva, mai ales că februarie este luna iubirii. Nimeni nu-și dorește să fie un iubit de trei minute! Un studiu publicat în ”Jurnalul de Medicină Sexuală” dezvăluie că timpul mediu al unui raport sexual variază azi între 3 și 13 minute. Un alt studiu arată că femeile și-ar dori să facă sex aproximativ 15 – 25 de minute. Și nu ore, cum umblă legenda. Oricum, o partidă mai lungă de sex este binevenită. Și te poți ajuta inclusiv de alimente.

Dacă vrei să fii un amant desăvârșit, stai departe de junk food și mizează pe aceste produse

1. Pepenele

Pepenele verde este una dintre cele mai bogate surse naturale de L-citrulină, un aminoacid neesențial pe care corpul tău îl transformă în L-arginină, iar L-arginina este cea care susține erecția. Întocmai ca mica pastilă albastră, L-arginina stimulează producția de oxid nitric, care crește fluxul de sânge către penis, întărind erecțiile.

2. Ardeiul iute

Ardeiul iute conține capsaicină, compusul responsabil pentru gustul său iute. Capsaicina reprezintă un alcaloid, care produce efecte multiple la nivelul organismului, în special asupra sistemului muscular și cardiovascular. Capsaicina stimulează producția de endorfine, hormonii stării de bine, circulația sangvină și procesul de oxigenare. De asemenea, stimulează microcirculația sangvină și, implicit, creșterea fluxului de sânge înspre penis. Ardeiul iute vine cu beneficii în zona sexuală, căci consumul acestuia în mâncare susține erecția o perioadă mai lungă de timp.

3. Mărul

Mărul nu doar că ține medicul departe de casa ta, ci îți aduce și beneficii în zona sexualității. Acest fruct banal conține quercetină, un antioxidant flavonoid ce oferă rezistență organismului. Ai nevoie de asta în pat.

4. himbirul

Un aliment minune, care susține sistemul imunitar și iată, e bun și pentru cei care-și doresc performanțe sexuale notabile. Susține fluxul sangvin. Cum se consumă? Fie pudră, fie crud. Ai nevoie de o cantitate infimă, căci este un condiment puternic. Cea mai bună idee este un shot vitaminizant, format din suc de lămâie, apă plată, miere și un vârf de cuțit de ghimbir ras.

5. Somonul sălbatic

Este considerat cel mai bun pește pentru alimentația noastră. Conține cantități ridicate de vitamine, minerale și acizi grași Omega 3. Poate îmbunătăți funcția erectilă la bărbații cu sindrom metabolic, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Impotenței.

6. Banana

Alimentul delicios care-ți sporește energia. Combate crampele musculare. Asociația Americană a Inimii spune că potasiul pe care bananele îl conțin poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate crește performanța sexuală prin asigurarea unui flux sanguin adecvat către anumite părți ale corpului, inclusiv organele genitale.

7. Ovăzul

Este perfect în alimentație. Un aliment benefic pentru înteg corpul, are capacitatea de a liniști stomacul, de a combate colesterolul, dă energie și abundă în amino acizii atât de necesari când se tratează o disfuncție erectilă.

8. Usturoiul

Se spune că egiptenii apelau la usturoi pentru a-și spori rezistența. Un studiu din Jurnalul de Nutriție confirmă că acest aliment ajută la înlăturarea plăcilor ateromatoase (plăci de culoare galbenă), ce conțin colesterol, material lipidic și lipofage de pe artere. Aceleași artere care pompează sângele și înspre zona genitală. Un sistem cardiovascular sănătos va asigura o viață sexuală împlinită.

9. Nucile

Și nucile, arahidele și fisticul conțin L-arginină, compusul care stimulează producția de oxid nitric și crește fluxul de sânge către penis, întărind erecțiile.

10. Quinoa

O sursă grozavă de proteină vegetală, o cereală care hrănește organismul și îi oferă nutrienți, cu capacitatea de a menține nivelul de energie ridicat mult timp.

Specialiștii mai recomandă pentru o viață sexuală sănătoasă consumul de ton, semințe de chia, sfeclă roșie, avocado, spanac și rodie.

sursa: www.adevarul.ro

Cum punem legumele la fiert: în apă rece sau caldă? Multe gospodine fac această greșeală

Legumele se pun la fiert în apă rece sau caldă când gătim ciorbă? Multe gospodine își pun această întrebare și de foarte multe ori greșesc. Când gătești ciorbă sau când prepari alte feluri de mâncare trebuie să ai grijă mare la acest detaliu extrem de important. Iată cum trebuie să procedezi, de fapt!

Legumele se pun la fiert în apă rece sau caldă atunci când gătești ciorbă? Acest pas este extrem de important în gătirea ciorbei sau a altor preparate pe care vrei să le gătești.

Legumele se pun la fiert în apă călduță, nu rece și nici foarte fierbinte. Astfel, ele nu se vor zdrobi și își vor păstra și culoarea pe care o au. Dacă apa scade și vă doriți să completați, nu folosiți apă rece, ci tot călduță, scrie spynews.ro.

Multe gospodine greșesc și pun legumele la fiert pentru ciorbă fie în apă fierbinte, fie în apă rece, poate din grabă sau pur și simplu din neatenție. Pentru a te bucura de legume fierte așa cum trebuie, ai mare grijă să respecți de fiecare dată acest pas.

Când se pune carnea în ciorbă

De asemenea, multe gospodine nu știu nici când se pune carnea în ciorbă, de fapt. Așadar, carnea se pune la fiert prima dată, după care se adaugă și legumele, dar doar după ce carnea a fiert suficient.

Și acest pas este unul extrem de important pentru ca ciorba pe care o gătești să fie delicioasă. Multe gospodine pun carnea la fiert doar după ce legumele au fiert, însă trebuie să știi că acest ingredient fierbe mai greu și de aceea trebuie pus prima dată și niciodată dpă ce legumele au fiert sau în același timp cu legumele.

Alimentele care te ajută să nu mai sforăi

Dacă și tu sau persoana cu care locuiești are probleme cu sforăitul, nu te îngrijora, deoarece noi îți vom prezenta soluția pentru această problemă des întâlnită. Câteva alimente pe care trebuie să le mănânci te vor ajuta să nu mai sforăi. Iată ce trebuie să faci ca să scapi de această problemă!

Știm cât de greu îți este să dormi atunci când stai în casă cu o persoană care sforăie des, așa că îți vom prezenta câteva alimente care te vor ajuta să scapi de această problemă. Iată ce trebuie să mănânce persoana care are probleme cu sforăitul, scrie spynews.ro.

Ce alimente te ajută să nu mai sforăi

Laptele de soia te va ajuta să nu mai sforăi. Este mult mai bun decât cel de vacă, deoarece laptele de vacă poate duce la probleme cu respirația și, astfel, la sforăit. Trebuie să consumi această băutură dacă și tu ai probleme cu sforăitul.

Ceaiul

Ceaiul te ajută să decongestionezi căile respiratorii și să respiri mult mai bine. Astfel, această băutură te va ajuta și să scapi de sforăit. Tot ce trebuie să faci este să bei un ceai de mentă înainte să te pui la somn.

Mierea

O linguriță de miere înainte de a te pune la culcare te va ajuta să nu mai sforăi pe timpul nopții. De asemenea, și un ceai cu miere te va ajuta în acest sens, deoarece mierea are mai multe proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.

Turmericul

Turmericul este un ingredient care te va ajuta să scapi de sforăitul enervant de pe timpul nopții. Curcuminul, ingredientul activ care se află în turmeric, este antioxidant și un puternic antiinflamator, care îți va aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Peștele

Peștele în loc de carnea roșie va face o mare diferență între un somn bun și unul mai puțin bun. Astfel, dacă și tu îți dorești să scapi de sforăit, atunci consumă mai mult pește, deoarece el furnizează proteine, care reduc țesutul inflamat.

Ceapa

Cu toate că nu are un miros plăcut, și ceapa te va ajuta să nu mai sforăi pe timpul nopții, deoarece ea are proprietăți antiinflamatorii și decongestionante. Aceste proprietăți importante vor elibera căile nazale.

Un fan a ucis 25 de câini pentru Andreea Marin!
Articolul anterior
Nicoleta Nucă s-a tuns scurt!
Articolul următor