Expert: ,,Ţăranii moldoveni folosesc de capul lor chimicalele la cultivarea legumelor, iar, ca urmare, tot mai mulţi oameni se îmbolnăvesc!’’

Cultivarea legumelor în sere sau în grădini a devenit un domeniu valorificat în ţara noastră, în condiţiile în care cererea de legume şi fructe pe piaţa alimentară este în continuă creştere, iar micii producători moldoveni transformă această activitate într-o sursă de existenţă, ce să le asigure un venit.

separator

xxxxxxxxxProblema nu ar fi de o gravitate atât de mare, dacă aceştia ar cultiva legumele în condiţii ecologice, fără a pune sănătatea oamenilor în pericol, atunci când ajung cu produsele lor în pieţe pentru a le vinde.

Starea de lucruri este însă alta! Accesibilitatea largă a micilor agricultori moldoveni la diverse preparate chimice comercializate în magazinele şi depozitele din ţară, menite ,,să sporească’’ creşterea şi volumul de producţie, îi face pe agricultori să profite necondiţionat de tot arsenalul chimic, în procesul de cultivare a legumelor, iar, potrivit specialiştilor, ţăranii moldoveni nu sunt nici pe departe instruiţi despre cum ar trebui să folosească în mod corect chimicalele la cultivarea legumelor: dozele recomandate, gradul de concentraţie a chimicalelor, periodicitatea utilizării lor.

Deseori, cei care cresc legume şi fructe, ajung să facă abuz de chimicale în activitatea lor.

În aceste condiţii, inevitabil, există riscul ca producătorii să pună spre comercializare produse alimentare neconforme, periculoase pentru consumatori.

,,În mare parte, intoxicaţiile la om apar din cauza reziduurilor, adică a acelor urme pe care le lasă substanţele chimice în produsele vegetale, atunci când se stropesc fructele şi legumele cu preparate de uz fitosanitar. Există peste 300 de preparate utilizate care lasă reziduuri în produsele vegetale”, a declarat şeful Direcţiei municipale pentru siguranţa alimentelor, Roman Vengher, întru-un interviu oferit pentru jc.md.

Specialistul recunoaşte că problema principală rezidă în trasabilitatea produselor, adică drumul de la producător până la consumator. Potrivit acestuia în ţara noastră orice producător care comercializează produse agricole trebuie să fie înregistrat în regiunile în care le cultivă, fiind obligat să ţină evidenţa chimicalelor prin intermediul unui registru, verificat de angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Abia după asta, marfa poate fi comercializată în pieţe, acolo unde se controlează doar conţinutul de nitraţi şi nitriţi.

Acest lucru, însă, nu se întâmplă!

Producătorii ajung cu marfa netestată în pieţele alimentare, acolo unde plătesc 3 lei pentru o analiză de laborator, neperformantă, care, de cele mai multe ori, nu relevă abateri de la norme, iar, cei care îşi vând marfa înafara pieţelor, pe tarabele neautorizate de pe străzi, nici nu sunt obligaţi să efectueze testarea de laborator a legumelor.

,,Azi legislaţia nu prevede confiscarea mărfii dacă marfa nu corespunde standardelor. Dacă în interiorul pieţei există cerinţe, reguli care se cer respectate de către comercianţi, în afara pieţei comercianţii vând marfă ignorând orice cerinţe’’, mai spune Roman Vengher.

„La noi producătorii învaţă de capul lor ce şi cum să facă”

Referindu-se la gradul de informare a producătorilor cu privire la utilizarea chimicalelor în agricultură, vicedirectorul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţia Plantelor, Vladimir Toderaş, relevă că şcolarizarea acestora reprezintă o problemă.

,,În ţările europene producători agricoli trebuie să fie licenţiaţi, să aibă un grad oarecare de pregătire. Pe când la noi producătorii, de regulă, învaţă de capul lor ce şi cum să facă, iar în urma utilizării incorecte a chimicalelor, îngrăşămintelor, deseori au de suferit consumatorii’’.

Pe de altă parte, producătorii moldoveni, care îşi comercializează legumele în pieţele alimentare, nu neagă faptul că folosesc chimicale la creşterea legumelor:

„Desigur că stropim. Dacă nu stropeşti, nu ai.”

Totuşi, vicedirectorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” din Chişinău, Ludmila Simonov, a raportat pentru sursa citată că la spital se adresează ,,pacienţi cu reacţii alergice şi intoxicaţii alimentare, dar medicii nu pot stabili cu exactitate de fiecare dată de la ce s-a produs intoxicaţia”.

Autorităţile vor institui un control mai riguros asupra microorganismelor modificate genetic

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind utilizarea în condiții de izolare a microorganismelor modificate genetic (MMG), în cadrul eforturilor de a asigura protecția sănătății umane și a mediului, transmite moldpres.md.

Proiectul de lege stabilește un sistem clar pentru utilizarea MMG în condiții de izolare.

„Acesta definește responsabilitățile autorităților, asigură o evidență strictă a microorganismelor folosite, include evaluarea riscurilor și stabilirea nivelurilor de pericol, și impune măsuri de siguranță pentru a preveni accidentele și eliberarea necontrolată a acestora în mediu. În plus, se va prelungi termenul de emitere a autorizațiilor de la 5 la 10 ani, prin adăugarea a cinci tipuri de autorizații. Aceste modificări vizează asigurarea unui control mai riguros și alinierea la standardele europene”, explică Ministerul Mediului.

Agenția de Mediu va gestiona mecanismul de primire a notificărilor și procesul de autorizare, în timp ce pentru evaluarea și controlul acestora vor fi implicate, conform competențelor, Comisia Națională pentru Securitate Biologică, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

ANSA a retras un lot de ulei de măsline din comerț. Consumatorii sunt îndemnaţi să returneze produsul

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat marţi, 29 aprilie, retragerea de pe piață a unui lot de ulei de măsline, la solicitarea agentului economic, din cauza depășirii limitelor admise de uleiuri minerale.

Potrivit informaţiilor, lotul a fost produs în data de 3 iulie 2024 şi are termenul de expirare în data de 3 ianuarie, 2026.

Cumpărătorii sunt îndemnaţi să nu consume produsul şi să îl returneze în locurile de unde l-au cumpărat, până în data de 9 mai 2025. 

ANSA subliniază importanța verificării etichetei produsului pentru a identifica lotul afectat și recomandă respectarea termenului-limită pentru returnare. Agenția colaborează cu operatorii economici pentru retragerea completă a produsului de pe rafturi și investighează circumstanțele contaminării.

Alimente care îţi detoxifică în mod natural organismul

Unele alimente au calităţi excelente de curăţare a organismului de toxine. Pentru a înlătura acţiunea chimicalelor din mediu, ce îţi invadează în mod constant corpul, ori pentru a elimina mai uşor reziduurile metabolice din organism, este bine să incluzi în dietă aceste alimente cu proprietăţi de detoxifiere.

separator



uuuuu1. Ceai verde

Alături de apa cu lămâie, ceaiul verde este o bautură detoxifiantă foarte bună. Acesta este bogat în catechină, un flavonoid care îmbunătăţeşte producţia de enzime detoxifiante şi accelerează funcţia ficatului. Studiile au demonstrat că ceaiul verde combate inflamaţiile colonului şi previne mai multe tipuri de cancer.

2. Lămâi şi portocale

Vitamina C din citrice ajută la sinteza glutationului, cunoscut drept cel mai important antioxidant, mai ales pentru curăţarea ficatului. Dintre aceste fructe, lămâia este cea considerată cea mai puternică.

Cure cu varză roşie împotriva obezităţii, constipaţiei şi cancerului

Având în vedere că nu e uşor să bei suc de lămâie, încearcă ca în fiecare dimineaţă să bei un pahar de apa, rece sau caldă, cu suc de lămâie.

3. Struguri şi coacăze

Aceste fructe sunt bogate în flavonoide, care pot ajuta la regenerarea glutationului epuizat, influenţând sistemul imunitar şi cel nervos. Lipsa glutationului afectează abilitatea corpului de a detoxifia corpul de alcool, proces necesar după consumul a unei cantităţi prea mare de alcool.

4. Ghimbir

Considerat un antiinflamator puternic, ghimbirul este folosit de secole drept un detoxifiant pentru organism. Această plantă stimuleaza digestia, ajutând corpul să elibereze enzimele potrivite pentru a descompune procesele inflamatoare din organism, în special din plămâni şi sinusuri. Ghimbirul ajută şi la curăţarea sistemului limfatic. Dacă vrei să beneficiezi de proprietăţile acestei rădăcini include în smoothie-ul de dimineaţă şi bucăţele de ghimbir crud sau bea ceai de ghimbir.

gingerthermostea5. Ouă

S-ar putea să existe un motiv pentru care să ai poftă de ouă dimineata, după o petrecere. Ouăle sunt bogate în cisteină, un aminoacid care ajută organismul să elimine toxinele. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile acestui produs, poţi să adaugi în salată ouă fierte la micul dejun.

6. Usturoi

Un alt ajutor în curăţarea ficatului este usturoiul, care stimuleaza enzimele detoxifiante şi elimină reziduurile toxice din sistemul digestiv.

Salată de varză în stil asiatic

Totodată usturoiul este bogat în compuşi antivirali, antifungici şi antiinflamatorii. Foloseşte în dietă usturoi crud sau gătit în bucate.

7. Varza

Toate legumele crucifere, precum varza, brocoli, conopida, sunt bogate în fibre şi ajută la eliminarea toxinelor din întregul organism. Totodată acestea sunt şi o sursă bună de sulforafan, un antioxidant care stimulează detoxifierea naturală.

731655-650-1447963690-7-png8. Sfecla roşie

Sfecla este plină de antioxidanţi detoxifianţi. Această legumă este bogată în fibre şi stimulează ficatul să producă enzime şi glutation. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile sfeclei, foloseşte sfecla în salate sau prepară-ţi un suc delicios din sfeclă.

9. Pătrunjel

Acesta este un diuretic natural, care ajuta la eliminarea bacteriilor prin căile urinare. Poţi folosi pătrunjelul crud ca garnitură, în salate. Încearcă să pui pătrunjel şi în smoothie-ul de dimineaţă pentru un plus de detoxifiere.

10. Măcriş

Cine ar fi crezut ca această plantă are atâtea proprietăţi benefice organismului?

Cea mai bună reţetă de sfeclă roşie care vindecă aproape toate bolile

Având fitochimicale puternice, măcrişul este un bun detoxifiant şi diuretic. Nu ezita să îl adaugi în supe şi salate.

11. Anghinare

Anghinarea este o plantă cu o putere detoxifiantă subestimată. Aceasta este bogata în cynarin, o substanţă care stimulează funcţiile ficatului şi a vezicii biliare. În plus, este bogată în vitamina C, kaliu şi magneziu, ajutându-te în digestie şi detoxifiere. Pentru a te bucura din plin de beneficiile ei, este bine să prepari anghinarele la aburi şi să le serveşti alături de un sos din unt şi lămâie.

12. Alge

Ar fi bine sa consumi salata de alge având în vedere calităţile ei detoxifiante. Studiile au arătat că algele purifică sângele şi, datorită iodului, stimulează în mod natural metabolismul.

sursa

Un fan a ucis 25 de câini pentru Andreea Marin!
Articolul anterior
Nicoleta Nucă s-a tuns scurt!
Articolul următor