Foloseşte busuioc în bucatele de sărbători ca să nu mănânci mult

Cine vrea să rămână satisfăcută de sărbătorile de iarnă, fără indigestii, dureri de stomac şi kilograme în plus, să apeleze la sfaturile de bună purtare pe care le oferim:

separator

Nu confunda sărbătoarea cu mâncarea şi băutura

Consecinţele se măsoară în kilograme, în lipsa de tonus care se instalează când sărbătorile se sfârşesc. Pen­tru a evita urmările, căutaţi să disociaţi senzaţia de gol lăuntric de dorinţa de a mânca. Stresul, depresia, dezamăgirile cotidiene ne fac să ne aruncăm cu furie oarbă asupra mâncării.

8

Mestecaţi, mestecaţi

Aceasta te face să beneficiezi de întreaga savoare a alimentelor pe care le consumi. Pentru a-ţi oferi un reper, mestecă de minimum 30 de ori îna­inte de a înghiţi. Percepe cu atenţie gusturile şi sen­zaţiile pe care ţi le oferă hrana. Vei avea astfel mai multe avantaje: vei sesiza din timp hrana care nu îţi este potrivită sau chiar îţi face rău (şi pe care altfel ai fi mâncat-o, neacordându-i prea multă atenţie); vei simţi la timp momentul în care te-ai săturat şi trebuie să te opreşti din mâncat (studiile nutriţioniştilor au arătat că există o anumită „inerţie” a organismului, astfel încât senzaţia de saţietate apare cu întârziere).

masa_craciun_2_74078600

Foloseşte condimentele

Condimentele sunt „reglajul fin” al efectelor pe care dorim să le obţinem prin intermediul alimentelor. Cu ajutorul lor, putem îmbunătăţi digestia sau asimi­laţia, putem mări sau diminua pofta de mâncare, putem evita supraalimentarea sau intoxicarea organismului. Iată câteva chei de utilizare a condimentelor:

* În cazul în care vrei să slăbeşti, pune în mâncare condimente care favorizează ajungerea rapidă la saţie­tate: enibahar, nucşoară, busuioc. O altă soluţie este să renunţi la condimentele care stimulează apetitul: cimbrul, cimbrul de grădină, piperul negru şi în general condimentele foarte picante.

condimente_81848600

* În cazul apetitului excesiv, consumă plante aro­matice balsamice, care îl normalizează. Infuziile de cimbrişor, de muguri de pin, de mentă, de maghiran sau de rozmarin – 2 căni de ceai înainte de masă – cu siguranţă vor avea efect, dacă nu uiţi să le foloseşti.

* Dacă ai un sistem digestiv sensibil, dar vrei neapărat să consumi mâncăruri grele, adăugă în bucate: cardamon, cimbru, enibahar, chimen…

* Dacă ţi se taie apetitul de sărbători, dinamizaţi-l cu condimente picante: piper negru, piper alb, boia de ardei iute, chilly, curry iute. O lingură de bitter suedez bun într-o jumătate de cană de apă o să te ajute să digeri fără nicio problemă şi o să-ţi readucă pofta de mâncare la normal.

* Vrei să te sături mai repede de dulciuri şi să nu con­sumi cantităţi prea mari? A­tunci adăugă la ele mai mult din următoarele condimente: nuc­şoară, mac, rozmarin. Dul­ciurile cu cacao şi cu cafea tre­buie con­dimentate cu cardamon, pentru a le diminua din toxicitate şi a le modera efectele.

* În loc de o cafea amară, poţi folosi – pentru a fi în formă – coaja rasă de la două lămâi la care se adaugă foarte puţină miere şi puţin praf de mentă (frunze). Este eficient şi mult mai sănătos.

Sursa

 

ANSA retrage un lot de ouă din cauza unei bacterii. Consumatorii pot returna produsul

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă de găină. Cauza retragerii este depistarea prezenței Salmonella în fecalele găinilor ouătoare. 

ANSA a anunțat retragerea unui lot de ouă de găină din rețeaua de comerț. Persoanele care au procurat aceste ouă le pot returna

Lotul de ouă sunt de producție SRL „Aviton Agro” , codul 3MD TR 027, iar perioada de expirare este de la 18 octombrie 2022 până la 29 octombrie 2022.

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Pentru informații suplimentare, ANSA îndeamnă oamenii să contacteze administrația SRL „Aviton Agro”, la numărul de telefon +373 029 147 895. 

3 diete dovedite științific. Care sunt regimurile alimentare care chiar funcționează

Deși așteaptă rezultate uimitoare, multe persoane ajung să fie dezamăgite la finalul unei curei de slăbire. Unele diete au la bază date științifice, altele mai mult promisiuni. Important este să și găsiți dieta care să vi se potrivească. Nutriționiștii nu recomandă pierderea bruscă în greutate, cu diete severe, ci mai degrabă adoptarea unei stil alimentar sănătos, care să dea rezultate pe termen lung.

Iată 3 diete sănătoase și eficiente, care au fost dovedite științific:

1. DIETA LOW CARB

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este perfectă pentru persoanele care au nevoie să slăbească și care au probleme de sănătate. Este flexibilă, permițându-vă să vă ajustați aportul de carbohidrați în funcție de obiectivele impuse. Această dietă este bogată în legume, carne, pește, ouă, fructe, nuci și grăsimi, dar săracă în amidon, zaharuri și alimente procesate.

2. DIETA MEDITERANEANĂ

Dieta mediteraneană este o dietă pe care mulți nutritioniști o laudă, fiind extrem de apreciată. S-a dovedit că ajută la slăbit, dar e benefică și pentru santate. Dieta mediteraneană a fost bine studiată și e deosebit de eficientă pentru prevenirea bolilor de inimă.
Aceasta se bazează pe alimentele care erau consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană în secolul al XX-lea și mai devreme.

Ca atare, include o mulțime de legume, fructe, pește, carne de pasăre, cereale integrale, leguminoase, produse lactate și ulei de măsline extravirgin.

3. DIETA PALEO

În prezent, este dieta Paleo este cea mai populară dietă din lume. Aceasta presupune să mănânci multe alimente neprelucrate – practic să te hrănești așa cum o făceau strămoșii nostri cu sute de ani în urmă.

sursa: www.digi-life.tv

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din cadrul Postului de Inspecție la frontieră Leușeni au identificat un lot de arahide, în cantitate de 22.940 kg, care nu corespunde cerințelor fitosanitare.

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

În urma desfășurării controlului s-a depistat că lotul este contaminat cu dăunători în stare vie (Oryzaephilus surinamensis).

Astfel, ANSA a întocmit actul de retur și a interzis intrarea lotului pe teritoriul Republicii Moldova.

Acest 2015 a rănit prea multe suflete
Articolul anterior
Corina și Larisa Manole provocate la sinceritate de sărbători!
Articolul următor