Foloseşte busuioc în bucatele de sărbători ca să nu mănânci mult

Cine vrea să rămână satisfăcută de sărbătorile de iarnă, fără indigestii, dureri de stomac şi kilograme în plus, să apeleze la sfaturile de bună purtare pe care le oferim:

separator

Nu confunda sărbătoarea cu mâncarea şi băutura

Consecinţele se măsoară în kilograme, în lipsa de tonus care se instalează când sărbătorile se sfârşesc. Pen­tru a evita urmările, căutaţi să disociaţi senzaţia de gol lăuntric de dorinţa de a mânca. Stresul, depresia, dezamăgirile cotidiene ne fac să ne aruncăm cu furie oarbă asupra mâncării.

8

Mestecaţi, mestecaţi

Aceasta te face să beneficiezi de întreaga savoare a alimentelor pe care le consumi. Pentru a-ţi oferi un reper, mestecă de minimum 30 de ori îna­inte de a înghiţi. Percepe cu atenţie gusturile şi sen­zaţiile pe care ţi le oferă hrana. Vei avea astfel mai multe avantaje: vei sesiza din timp hrana care nu îţi este potrivită sau chiar îţi face rău (şi pe care altfel ai fi mâncat-o, neacordându-i prea multă atenţie); vei simţi la timp momentul în care te-ai săturat şi trebuie să te opreşti din mâncat (studiile nutriţioniştilor au arătat că există o anumită „inerţie” a organismului, astfel încât senzaţia de saţietate apare cu întârziere).

masa_craciun_2_74078600

Foloseşte condimentele

Condimentele sunt „reglajul fin” al efectelor pe care dorim să le obţinem prin intermediul alimentelor. Cu ajutorul lor, putem îmbunătăţi digestia sau asimi­laţia, putem mări sau diminua pofta de mâncare, putem evita supraalimentarea sau intoxicarea organismului. Iată câteva chei de utilizare a condimentelor:

* În cazul în care vrei să slăbeşti, pune în mâncare condimente care favorizează ajungerea rapidă la saţie­tate: enibahar, nucşoară, busuioc. O altă soluţie este să renunţi la condimentele care stimulează apetitul: cimbrul, cimbrul de grădină, piperul negru şi în general condimentele foarte picante.

condimente_81848600

* În cazul apetitului excesiv, consumă plante aro­matice balsamice, care îl normalizează. Infuziile de cimbrişor, de muguri de pin, de mentă, de maghiran sau de rozmarin – 2 căni de ceai înainte de masă – cu siguranţă vor avea efect, dacă nu uiţi să le foloseşti.

* Dacă ai un sistem digestiv sensibil, dar vrei neapărat să consumi mâncăruri grele, adăugă în bucate: cardamon, cimbru, enibahar, chimen…

* Dacă ţi se taie apetitul de sărbători, dinamizaţi-l cu condimente picante: piper negru, piper alb, boia de ardei iute, chilly, curry iute. O lingură de bitter suedez bun într-o jumătate de cană de apă o să te ajute să digeri fără nicio problemă şi o să-ţi readucă pofta de mâncare la normal.

* Vrei să te sături mai repede de dulciuri şi să nu con­sumi cantităţi prea mari? A­tunci adăugă la ele mai mult din următoarele condimente: nuc­şoară, mac, rozmarin. Dul­ciurile cu cacao şi cu cafea tre­buie con­dimentate cu cardamon, pentru a le diminua din toxicitate şi a le modera efectele.

* În loc de o cafea amară, poţi folosi – pentru a fi în formă – coaja rasă de la două lămâi la care se adaugă foarte puţină miere şi puţin praf de mentă (frunze). Este eficient şi mult mai sănătos.

Sursa

 

Acest 2015 a rănit prea multe suflete
Articolul anterior
Corina și Larisa Manole provocate la sinceritate de sărbători!
Articolul următor
Alte articole interesante