Frunzele de dafin sunt medicamentul la îndemână din casa ta! Iată cum şi când le poţi folosi

Frunza de laur, sau de dafin, este folosită cu succes în bucătărie pentru a condimenta şi a oferi gust, savoare şi rafinament bucatelor. Dar, ştiai că aceasta are şi proprietăţi medicinale naturiste? Vezi în acest articol în ce situaţii poţi folosi frunzele de dafin şi modul cum să le utilizezi.

separator
dafin

Frunzele de dafin au fost folosite timp de secole pentru a trata o varietate de boli, fiind consumate proaspete sau uscate și infuzate în apă caldă. Infuzia din frunze de dafin era utilizată ca remediu diuretic şi antiemetic. Aceasta are, de asemenea, proprietăți astringente şi antimicrobiene. Când poţi să mai foloseşti frunzele de dafin în condiţii de casă?

Bune pentru digestie

Frunzele de dafin reglează digestia şi înlătură arsurile la stomac, flatulența (senzaţia de balonare). Se bea un amestec de ceai de frunze de dafin cu apă caldă, pentru a atenua senzaţia de greaţă, pirozisul, meteorismul în caz de dereglări dispeptice. Frunza de dafin conţine enzime care ajută la digerarea proteinelor şi lipidelor. In caz de indigestie și balonare, se iau 3-4 frunze de dafin, se adaugă o bucată de ghimbir, 200 ml de apă şi se fierbe compoziţia timp de 10-15 minute la foc mediu. Se adaugă apoi miere și se bea din aceasta de două ori pe zi. De asemenea, soluţia acționează şi ca stimulent al poftei de mâncare.

72974bf0f8bf51a3

În diabetul zaharat

Un studiu din 2009 publicat în Jurnalul de Biochimie Clinică şi Nutriţie a prezentat beneficiile extractului de frunze de dafin în diabetul zaharat de tip 2. Participanţii care au primit 1-3g de extract pe zi, timp de 30 de zile, au reuşit să scadă nivelul glucozei, colesterolului și trigliceridelor în sânge. Diabetul zaharat creşte riscul bolilor de inimă, iar frunzele de dafin au îmbunătățit funcția insulinei.

Pentru a reduce nivelul glicemiei – toarnă 3 pahare de apa clocotita peste 5-6 frunze de dafin şi infuzia va fi gata în 3 ore. Se bea câte o jumătate de pahar cu 30 de minute înainte de masa, de trei ori pe zi, timp de două saptamani, apoi fă pauză alte două. Reţeta este utila şi pentru cei care doresc să echilibreze metabolismul glucidic.

Beneficii cardiovasculare

Fitonutrienţii din frunzele de dafin, cum ar fi rutina, salicilații, acidul cafeic, oferă protecție împotriva bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale. În cazul bolilor de inimă şi a anxietăţii, se fierb 3g de frunze de dafin şi 3-4g de flori de trandafir sălbatic în 300 ml de apă şi se foloseşte infuzia timp de 48 de ore.

Pentru slăbire

Se macină 5-6 foi, se toarnă peste ele un pahar de apă şi se lasă pe timp de noapte. Dimineaţa se fierbe compoziţia timp de 15 minute, după care se lasă acoperită alte 30 de minute. Se bea din infuzie cu o jumătate de oră înainte de mese de trei ori pe zi, timp de o săptămână, după care se face pauză 2 săptămâni. Pentru ca bautura să fie mai gustoasă, poţi adăuga în ea ghimbir, fenicul, cardamom, scorţişoară, nucşoară, cuişoare uscate şi miere.

bay-leaves-whole--laurb_rblade-hel-asatrading_1

Vindecă rănile

Un studiu de laborator efectuat în 2006 a constatat că infuzia perorală de frunze de dafin a ajutat șoarecii să vindece mai rapid rănile, în timp ce un alt studiu din 2011 a descoperit că extractul din frunze de dafin are efect antimicrobian împotriva a cei mai comuni agenți patogeni, inclusiv Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Aspergillus fumigatus si Candida albicans.

Tratarea afecţiunilor orale

Dacă ai respiraţie urât mirositoare, este posibil să suferi de stomatită, gingivită, parodontoză, amigdalită, boală de reflux gastroesofagian. O soluţie simplă poate fi mestecatul unor bucăţi foarte mici de frunze de dafin între mese.

Tratament în caz de răceală şi gripă

Frunzele de dafin sunt eficiente în combaterea simptomelor de răceală, gripă și infecții. Se fierbe 200 ml de apă și se adaugă 2-3 frunze de dafin. Se lasă la infuzat timp de 10 minute. Ceaiul de frunze de dafin este eficient şi în reducerea febrei.

Dureri de cap

Uleiul de frunze de dafin are proprietăți antiinflamatoare şi alină durerea în entorse, miozită, artrită, dureri de cap. Masează tâmplele cu ulei de frunze de dafin în caz de migrenă. Aceasta stimulează, de asemenea, circulația sângelui în zona afectată. Poţi aplica o pastă de frunze de dafin pe frunte în dureri de cap severe.

recipes090909-organic-olive-oil

În perioada de preconcepţie

Fiind bogate în acid folic, frunze de dafin sunt benefice pentru femei în perioada de preconcepţie, cu 3 luni înainte şi după naştere. De asemenea, au fost descoperite proprietăţi ale frunzei de dafin în ceea ce priveşte inducerea unei sarcini.

În sângerări nazale

Se zdrobesc 2-3 frunze proaspete sau uscate de dafin şi se fierb în 200 ml de apă, timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea din acest amestec de 2-3 ori pe zi.

În muşcături de insecte

Frunzele de dafin sunt o alifie bună împotriva insectelor, deoarece ele conțin acid lauric. O pastă facută din frunze zdrobite și puțin ulei ameliorează înțepăturile și mușcăturile atunci când este aplicată local.

Collagees

Pietre la rinichi

Frunzele de dafin pot fi de ajutor în caz de nisip şi pietre la rinichi. Se fierb 5g de frunze de dafin în 200 ml de apă, 15-20 de minute, se strecoară lichidul şi se bea de două ori pe zi, pentru a opri formarea pietrelor la rinichi.

Tratamentul mătreții

Ceaiul de frunze de dafin este considerat un remediu bun în caz de mătreaţă, seboree şi căderea părului. Clăteşte scalpul cu infuzie după spălarea părului.

Ciupercă la picioare

Frunza de dafin are un efect antifungic şi elimină mirosul şi transpiraţia picioarelor. Toarnă 200ml de apă clocotită peste 4-5 frunze de dafin, lasă-le să se infuzeze, apoi pune compoziţia în ligheanul cu apă caldă şi ţine piciorele timp de 30 minute, de 2-3 ori pe săptămână.

Frunzele de dafin au valoare nutritivă bogată, conţinând multe minerale, precum cupru, potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, mangan, dar şi fitonutrienţi şi uleiuri volatile. De asemenea, compuşilor din frunzele de dafin, cum ar fi acidul cafeic, quercetina, euganolul și catechinele, le sunt atribuite proprietăți anticancerigene. Un fitonutrient, numit parthenolida, a demonstrat eficienţă în limitarea proliferării celulelor cancerului de col uterin.

Contraindicaţiile dafinului

Acest remediu este contraindicat femeilor gravide şi mamelor care alăptează, precum şi persoanelor care suferă de ulcer la stomac şi duoden, pacienţilor cu forme severe de diabet zaharat. Înainte de a apela la oricare dintre remedii, consultă medicul tău.

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Maria Sharapova a picat testul de antidoping la Australian Open! Se retrage din sport?
Articolul anterior
Andrei Bolocan și-a felicitat mama cu Ziua Femeii: “Sunt un nesimțit!”
Articolul următor