Pentru a găti gustos nu sunt suficiente doar respectarea cu stricteţe a reţetei şi alegerea ingredientelor pe măsură. Şi măsurile tehnice de preparare a bucatelor sunt importante. Iată câteva dintre greşelile comune de gătit, ce îţi pot altera gustul alimentelor.
Pui prea mult în tigaie
Dacă urmăreşti să obţii alimente în crustă, nu ar trebui să încarci tigaia, altfel bucatele tale se vor lipi unele de celelalte şi se vor înăbuşi.
Frigi carnea în tigaie cu acoperire non-stick
Dacă foloseşti vase cu acoperire non-stick la gătit, nu vei reuşi să obţii carne în crustă. Acest tip de tigăi se încălzesc mai puţin decât altele, de aceea este potrivit să le foloseşti pentru omlete, clătite și blinele. Pentru a prepara carnea, ideală este tigaia grătar sau cea din fontă.
Nu sărezi destul apa în care fierbi pastele
Regula de aur atunci când găteşti paste este să pui suficientă sare în apa în care acestea fierb. Altfel, pastele nu vor căpăta savoare nici dacă le combini cu cel mai gustos sos din lume. În cazul în care nu poţi decide cu privire la proporție, există un reper – o lingură de sare la 300g de paste.
Frigi în ulei de măsline
Uleiul de măsline își pierde toate proprietățile utile și începe să ardă la temperaturi înalte, aşa încât alterează complet gustul alimentelor. De aceea, îl poţi folosi mai bine crud, în salate. În tigaie foloseşte ulei rafinat de floarea soarelui.
Măsori cantitatea produselor cu un pahar
Cel mai bine este să faci rost de un vas gradat pentru măsurări, întrucât acelaşi volum, de produse lichide şi solide, cântăreşte diferit.
Nu încălzeşti îndeajuns tigaia înainte de a pune la gătit
Bucătarii cu experienţă au o vorbă: „Dacă consideri că tava este deja pregătită pentru a găti, mai aşteaptă încă două minute și abia apoi începe”. Acest lucru este potrivit pentru a găti legume şi a obţine carne în crustă.
Frigi prea tare usturoiul
Usturoiul trebuie adăugat la sfârșitul gătitului, sau adăugat în tigaie pentru 2-3 minute, după care se scoate. Din cauza faptului că usturoiul conține mult mai puțină apă decât alte legume, el se arde foarte repede și poate conferi bucatelor un gust acru neplăcut.
Pui carnea rece, de la frigider, direct în tigaie
Înainte de preparare, pe tigaie sau în cuptor, carnea trebuie adusă la temperatura camerei. Astfel, aceasta se va prepara uniform şi vei evita situaţiile în care la exterior este coaptă, iar în interior – crudă.
Nu laşi carnea ,,să se odihnească” după gătit
Chiar dacă eşti tentată să încerci bucatele cât mai repede după ce le iei de pe foc, în cazul cărnii ar trebui să te abţii. Este bine muşchiul să fie lăsat pentru câteva minute înainte de a fi tăiat, pentru un gust şi o aromă mai bogată.
Ţii toate legumele în frigider
Nu toate produsele alimentare tolerează la fel de bine temperaturile scăzute. Roșiile, ceapa, usturoiul, cartofii, kiwi, mango, vinetele, dovleceii se păstrează mai mult timp la temperaturi mai ridicate.
Întorci insistent bucatele de pe o parte pe alta
Nu trebuie să întorci des bucatele în tigaie, întrucât vei scurge tot sucul din carne şi peşte, iar gogoşii vor fi prea moi.
Fierbi ouăle mai mult decât trebuie
În acest caz vei obţine gălbenuşuri cenuşii, închise la culoare, iar albuşul de ou va avea consistenţa asemeni unui cauciuc. Pentru a obţine un ou fiert de o textură şi culoare potrivită, încearcă să opreşti focul îndată ce apa a început să fiarbă, lăsând ouăle în apa fierbinte timp de zece minute. Astfel, ouăle vor avea un gust mai bun.