Greşeli dietetice care îţi provoacă balonarea

Meteorismul, adică acumularea excesivă de gaze la nivel intestinal, este cauzat cel mai adesea de un regim alimentar dezordonat, decât de alte afecţiuni medicale serioase. Cu toate acestea, balonarea intestinelor devine uneori greu de înfruntat şi poate tăia cheful pentru orice activitate. Există, însă, câteva lucruri simple care pot să prevină flatulenţa şi pe care, cu siguranţă, nu le respecţi, dacă tot vine vorba de balonare.

separator
balonare

Iată câteva reguli dietetice de care nu ţii cont şi care pot să provoace acumulare de gaze:

1. Consumi incorect alimentele care pot fermenta, de exemplu fructele, care trebuie luate separat de alte alimente, la cel puţin 1,5 ore după masă sau cu 30 de minute înainte de masă, ca să previi balonarea şi să nu le blamezi de fiecare dată.

2. Mănânci prea mult deodată şi preferi mese copioase, care încarcă digestia prin conţinut diferit de nutrienţi şi prin volumul mare de alimente care necesită amestecat cu sucul gastric, iar acest lucru întârzie digestia şi evacuarea optimă a hrănii din stomac. Mănâncă moderat şi pune punct când te-ai săturat. Moderaţia te scapă de balonare, te ajută să îţi menţii greutatea şi, chiar, să previi anumite boli.

3. Nu respecţi mesele zilei. Dacă sari peste micul dejun, vei mânca mai mult la prânz şi vei înlesni apariţia balonării. În plus, mâncatul la ore fixe îţi reglează digestia.

4. Mestecă bine hrana. Alimentele mestecate insuficient determină stomacul să lucreze mai mult şi respectiv – defectuos, iar alimentele prost digerate, ajungând la nivelul intestinului gros, vor produce gaze în exces. Aşadar, cu cât mănânci mai lent, cu atât este mai sănătos.

5. Ai tendinţă spre constipaţie cronică, care favorizează reacţiile de putrefacţie de la nivelul florei intestinale şi producerea de gaze. Este bine să previi prin măsuri dietetice constipaţia.

6. Mănânci alimente prea reci şi prea fierbinţi la aceeaşi masă, iar acest lucru determină peristaltismul intestinelor să lucreze în extreme, favorizând acumulare de gaze. Alimentele se consumă la temperatura camerei sau calde, niciodată de la frigider sau prea fierbinţi, la fel şi băuturile.

7. Decubitul după masă. Întinsul orizontal în pat sau somnul imediat după luarea mesei inhibă şi îngreuiază digestia în stomac, ceea ce poate cauza balonare.

8. Dacă vorbeşti mult în timp ce mesteci hrana, permiţi pătrunderea aerului în tubul digestiv.

9. Rumegarea îndelungată a gumei de mestecat produce balonare, întrucât intestinele sunt păcălite şi încep să funcţioneze în gol, stimulând peristaltismul şi secretând în exces sucuri digestive.

10. Băuturile carbogazoase încarcă tubul digestiv cu aer în plus, pe care intestinele cu peristaltismul lor normal nu sunt în stare să-l evacueze optimal, iar rezultatul este un abdomen destins.

11. Alimentele bogate în gluten şi lactoză pot să provoace intoleranţă. Dacă ţi-ai descoperit asemenea tulburări, înlocuieşte grâul cu alte cereale, iar laptele de origine animală cu cel de soia şi alege lactatele fermentate, brânza de vaci, iaurtul, care conţin mai puţină lactoză decât laptele.

12. Aportul zilnic insuficient de lichide este un factor important în apariţia balonării şi a constipaţiei.

13. Mişcarea activă, plimbările şi activitatea fizică reduc acumularea de gaze la nivel intestinal, decât adoptarea sedentarismului.

Alimente flatulente sunt: ridichile, fasolea boabe, cartofii, mazărea boabe, ciupercile, pâinea şi alte produse din făină albă, dulciurile de orice fel şi alte preparate cu conţinut ridicat de zahăr, carnea grasă şi grăsimile, sosurile grase, maioneza, smântâna.

Combinaţii alimentare nerecomandate în caz de balonare:

• Nu combina făinoasele (pâinea, pastele) sau amidonoasele (cartofii, orezul) cu carnea. Carnea se combină doar cu legume, de preferat crude, în salată;
• Nu combina grăsimile cu dulciurile, cum ar fi crema de prăjituri cu unt sau untul cu pâinea, ori alt aliment gras cu pâine. Alimentele care conţin grăsimi se combină doar cu legume, fierte sau crude;
• Nu combina carbohidraţii cu grăsimile;
• Nu amesteca fructele cu legumele şi nici mai mult de două feluri de fructe la o gustare.

greata_in_sarcina

Alimente în dietă care te ajută să previi flatulenţa

• Ceaiul de anghinare, mentă, rostopască, sunătoare, muşeţel combat meteorismul.
• Alimentele care conţin potasiu, cum ar fi bananele, scad nivelul de sodiu în organism şi reduc balonarea.
• Legumele fierte sunt mai uşor de digerat şi nu produc balonare, în cazul în care cele crude rău se tolerează.
• Consumă iaurturi probiotice care elimină disconfortul.
• Ai grijă să fierbi bine fasolea, lintea şi năutul, ca să previi flatulenţa.
• Ţelina, pătrunjelul, castravetele în alimentaţie reduc meteorismul, în plus au şi efect diuretic.
• Apa cu lămâie înlătură balonarea. Un pahar de apă cu suc de lămâie de dis-de-dimineaţă subţiază abdomenul.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Exerciții după metoda Unica la „Maratonul copiilor pentru copii”
Articolul anterior
A fost posibil! Primul nou-născut în lume după transplant de uter
Articolul următor