Subiectul alimentației devine unul foarte sensibil în rândurile moldovenilor. Și asta nu doar pentru că întreaga comunitate a rămas recent șocată de neregulile dezvăluite cu ocazia dosarului licitațiilor trucate și alimentelor alterate livrate în instituțiile publice de învățământ. În general, oamenii își doresc să se alimenteze corect, să ducă un mod de viață sănătos, întrucât calitatea alimentelor pe care le consumă și modul cum se face este în strânsă legătură cu starea de sănătate a organismului și longevitatea.
Într-o postare pe contul personal de Facebook (Ce mănâncă de fapt moldovenii?), fostul premier al Moldovei și omul de afaceri Ion Sturza a deschis parantezele unui subiect actual, foarte important pentru noi, acela al unei alimentații sănătoase și măsura în care ar trebui să ne preocupe acest aspect.
Iată ce declară omul de afaceri:
,,Cazul produselor alterate furnizate grădinițelor a provocat multă revoltă dar, din păcate, puțini s-au întrebat ce mănâncă în general moldovenii. Sau, la drept vorbind, cine îi otrăvește pe moldoveni?
Cel puțin, cei plecați din țară, revenind acasă, au observat scăderea dramatică a calității produselor de primă necesitate, inclusiv a celor de mărci autohtone consacrate.
Interesat fiind de ce mănâncă familia mea, când revenim acasă, am discutat cu mai mulți specialiști. Răspunsul lor a fost univoc: consumați doar ce produceți personal, în rest riscați să vă otrăviți inclusiv cu produse de la piața agricolă.
Pâinea și produsele de panificație
Considerate produse sociale, s-a făcut presiune pe prețul acestora. Singurul furnizor mare folosește făina de calitate inferioară pe care o tratează, în repetate rânduri, cu sulf. Instalațiile și conductele, care nu se curăță cu anii, sunt și ele tratate, la rândul lor, cu cantității enorme de sulf.
Pentru a reduce timpul de producție (frământare, dospire) se utilizează multiple adaosuri și drojdii, majoritatea interzise în UE. Se folosesc la scară largă, coloranți, conservanți, aditivi, amidon de origine dubioasă. Și asta fără informarea consumatorului. Pentru a utiliza tehnologia „rapidă”, activitatea drojdiilor în pâine rămâne foarte activă și poate provoca fermentația necontrolată a altor alimente, ce reprezintă pericol, în special pentru copii.
Ambalajul, daca este utilizat, e din peliculă care conține cantități mari de clor.
La lactate sunt aceleași probleme
În plus, pentru a acoperi necesitatea de lapte natural (care li se pare scump producătorilor) se folosește laptele praf, degresat, grăsimi de origine vegetală (în special palmier), de proveniență dubioasă, emulganți, conservanți, aromatizatori. Combinația dintre grăsimile vegetale și animale în produse este extrem de nocivă pentru sănătate. Pentru a le îmbina, se folosesc emulgatori și stabilizatori periculoși pentru sănătatea omului. Niciuna din aceste tehnologii și componente nu sunt indicate în informația de pe ambalaje.
Carnea și produsele din carne
Majoritatea produselor sunt din carne înghețată, importată, de origine îndoielnică, cu termen de valabilitate expirat, și cu documente de proveniență contrafăcute. Se folosesc la scară largă resturile animaliere importate (mațe, stomac etc.) cu documente sanitare incerte.
Am putea continua cu fructele, legumele, peștele, băuturile, chiar și renumitele bomboane nu mai sunt demult naturale. Se folosesc aceleași grăsimi vegetale, aromatizatori, coloranți (vezi scandalul din SUA).
Adaugam apa din fintini plina de nitrati…Pentru a reglementa sectorul și a informa producătorul și consumatorul avem și o agenție de stat, ANSA care, mai nou, este localizată într-un palat nou din centrul Chișinăului. Dotat bine din banii europeni.
Ați auzit ceva de ei? În afară de scandaluri și abuzuri?
Ar fi bine să inițiem o campanie națională de investigație și informare: „Ce mănâncă moldovenii”.
Cred că ar fi o surpriză pentru „partenerii” externi. Moldovenii consumă nu numai geopolitică. Dar, într-adevăr, „materiile prime” vin în special din „lumea civilizată”. După principiul „на тебе, боже, что нам не гоже!”